14 Nisan 2012 Cumartesi

37-GÖĞÜ DELEN ADAM-ERICH SCHEURMANN

Çeviri:Levent TAYLA
Ayrıntı Yayınları
2010 Basım-110 Sayfa
(1. Baskı 1988)


Bu kitabı MorLeke blogunun sahibinin yaptığı , kitap okuma kampanyası dolayısı ile edindim, gönderen arkadaşımın bir blogu var mı bilmediğimden kendisine teşekkür etme fırsatını da bulamadım:)Bu da teşekkürüm olsun:)

Ama kendisine cehaletime bir çentik daha attığı için , gerçekten teşekkür ediyorum:)

Ben; çok kitap okuyan, okuyamaz ise uyuyamayan biriyim ya güya, hani sık sık ta kitap sitelerine girer en azından kitapları ve yazarlarını da araştırırım ya hani, yok arkadaş hepsini silip atıyorum, yokmuş öyle bir şey !

Aslında tabi ki biliyorum okumadığım , okuyamadığım pek çok kitap ve yazar ama pek çok eski yazarın da kitaplarını en azından isimlerini duymuşumdur diye düşünüyordum.Yanılıyormuşum!

İşte şu dakika size, itiraf ediyorum, bu kitabı duymamışsam ne anlamı kalmış benim okurluğumun.

Yok böyle bir şey .Çok güzel, çok farklı ve kesinlikle okunmalı ve edinilmeli.Kitaplığında olmayanlar yansın diyorum:)

Aslında normalde artık hepinizin bildiği üzere kitabın içeriği hakkında hiç bir şey yazmamaya çalışıyorum ve hatta bunun için mücadele ederken , vasat satırlarla sadece beğenip beğenmediğimi yazmaya çalışıyorum, çünkü birinin okumadığım bir kitabı anlatması kadar sinirlerimi zıplatan bir şey yok, madem okumamı istiyorsun , süperdi de , çok beğendim de, bayıldım de ne dersen de ama bir satırını bile anlatma arkadaş:))

Ama ben kendimle çelişkilere düşüyorum bu kitapla birlikte , bu kitabı size başından sonuna kadar yazmak istiyorum, hatta kitabı billboard yaptırıp bütün dünyaya dağıtmak istiyorum, o kadar büyük puntolarla yazmak istiyorum ki, okumayan kalmasın.

Samoi yerlilerinden bir reisin , Avrupa'ya gelip modern insanı(onların Avrupa'daki insana verdiği isim PAPALAGİ) anlatmasından oluşuyor kitap.

Ve bir iki satır kitaptan:
"Papalagi'nin tanrısı kendisinin "para" adını taktığı yuvarlak metal ve ağır kağıttan başka bir şey değildir."

"...Para uğruna acımasız davranma hakkını elde eder Papalagi.Eli paraya gitti mi yüreği sertleşir, kanı donar, yalan söyler, dürüst davranmaz , tehlikeli olur."


20 yorum:

  1. ayrıntı yayınlarının kitap seçimlerini çok beğeniyorum. bu kitabı ben 4 yıl önce 2. el kitap satan bir dükkanda keşfetmiştim. hatta dükkanın sahibi okuyordu kitabı o sırada. bu kitabı bana satman lazım demiştim adama, ben bitiriyim 2 gün sonra gel al demişti. ama bu resimdeki bendekinden de eski gözüküyor, köşeleri biraz daha kıvrılmış, kısaca daha fazla okunmuş gözüküyor. okunmuş kitapları severiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. demek gönderen arkadaş ta ya çok okumuş ya da çok okutmuş ben de bir tane edinmek ve etrafımdaki herkese okutmak istiyorum:)

      Sil
  2. Benim de neredeyse her satırını not ettiğim bir eser. Affınıza sığınarak bir alıntı da ben eklemek isterim.

    "O, geldiği yerde Büyük Ruh'un "şey"lerini paramparça ettiği için, yok ettiklerini kendi elleriyle yeniden yaratmaya çalışır. Bu arada bir sürü "şey" yaptığı için de, kendisinin Büyük Ruh olduğunu sanır."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten güzel şeyler var kendimize dair, kesin evde bulunmalı bir iki tane:)teşekkürler alıntı için:)

      Sil
  3. ben de bilmiyordum bu kitabı sayende öğrenmiş oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle tavsiye ederim, hem de gözüm kapalı:)

      Sil
  4. Bu kitabı uzun zaman önce okuyup çok sevmiştim. Şimdi kitaplığımın nadide bir köşesinde durur:) Yine Ayrıntı Yayınları'ndandı fakat kapağı farklıydı. Şimdi yeniden karşılaştığımda çocuk gibi mutlu oldum doğrusu. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de sevmenize ve kitaplığınızda özel yer vermen,ize teşekkür ederim, değer gerçekten:)

      Sil
  5. bu kadar beğenilen bir kitabı hemmen listeme ekliyorum:)

    YanıtlaSil
  6. Tavsiyelerine harfiyen uyduğum için bu kitabı da mutlaka alacağım. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Merak ettim şimdi bu kitabı :)
    Bu arada blogumda mimlendin :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, benden de siz<e sevgiler:)

      Sil
  8. Ben de daha önce duymamıştım. Güzel kitapmış. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  9. http://yerazness.blogspot.com/2012/04/bugunlerde-ben.html

    teşekkür ederim bu güzel kitabı okumama vesile olduğunuz için...

    YanıtlaSil
  10. Neden sizin yorumunuzu görmedim diye düşünüyordum meğerse ben blog yazmaya başlamadan önce yazdığınız içinmiş:) ben blogum olana kadar kitaplar konusunda hiç internete bakmazdım:) neyse okuyacağım bu kitabı teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  11. Aa sizin elinizde yaprak yaprak kitabımı var. Birazcık kıskandım mı ne :) ne güzel dönüp dönüp bakarsınız. Ben sadece ekran fotoğrafı çekebildim. Ne tarih atabildim ne de iki satır karalayabildim. Ah kıskanç ben, kıskanmak yerine imremse ya :)

    YanıtlaSil