28 Kasım 2022 Pazartesi

KISA KISA 2022

Selam blog dostu, 

yine bir toplama, toplanma, ay neler neler okudum, vay neler izledim, aman da nerelere gittim, bakalım neler ettim postuna hoş geldiniz.

Malum yıl sonu bilançolarım vardı eskiden ama onu bir postta toplamak çok zor olacak benim için, o sebepten bundan sonra ay ay gidelim bu özet geçmeleri. Bu şekil de denedim anacım, kaç yıl oldu buradayız, yaza boza bir hal olduk en iyi nasıl olur diye sonunda kafamıza göre takılmaya karar verdik, verdim yani. 


1Kasım


"İşçisi olmadığınız şeyin kahramanı olamazsınız. "
Celal Kadri Kınoglu 

👍

Allah rahmet etsin Doğan Hoca muazzam güzel bir insandı. Daha önce bir kaç kitabını okumuş, bir söyleşisine katılmış ve anlatım tarzından etkilenişim kitaplarından fazla olmuştu ki bunu yakalayabilmek bence çok nadir oluyor. Bu kitabı tvdeki programının yazıya dökülmüş hali, tam da benim gibi tv ile hiç muhatap olmayanlar için düşünülmüş harika bir röportaj /mülakat örneği olmuş. Çok sevdim, kitaba aldığı isimler de birbirinden güzel her birinin anlattıklarını okumak ta ayrıca öğretici bir okuma oldu benim için. Mekan-ı cennet olsun Doğan Hocanın. 
Kitaptaki isimler:
Polat Doğru, Üstün dökmen, Ali Nesin, Adnan Binyazar, 
Ahmet İnam, Emre Kongar, Cihat Şener, Ali Saydam, Lokman Ayva,
Celal Kadri Kınoğlu, Kadir Özer, Levent Üzümcü


                                            6 KASIM

                     SİDDHARTHA            HERMANN HESSE


    "Kutsal suyla yıkanmak iyi, güzeldi ama suydu yıkanılan nihayet ve su günahlardan arındırmıyordu, manevi susuzluğu dindirmiyor, yürekteki sıkıntıyı silip atamıyordu. Tanrılara sunulan sungulara ve yalvarıp yakarmalara söz yoktu, ama bu kadarcık mıydı hepsi?"


26 Kasım 

EV - GÜN ZİLELİ



Kitap 2004 'te basılmış, 5 kitaplık bir otobiyografinin 1946-1954 aralığını anlatan ilk kitabı. Buraya kadar iyi güzel fakat sorun şu serinin 2. kitabı olan Yarılma bu kitaptan önce yayımlanmış, bu sebepten de Yarılma'ya yapılan göndermeler biraz fazla olmuş gibi geldi bana. Fotoğraflar neden en arkada yer almış o da ayrı bir mevzu tabii, anlatılan sayfanın arkasına/önüne koymak zor herhalde. 
Şikayetlerimizi ilgili mercilere ilettikten sonra gelelim övgü kısmına,
benim otobiyografi kitapları sevmememin sebebi, kendine bakışın objektif olabilitesinin yetersizliğidir. Bu kitapta bence yazar objektif bir bakışla yazabilmiş hayatının ilk yıllarını ve anımsadıklarını. Anımsamadıklarını bile açıkça yazmış . 
Bu kitabı okumanız ya da okumamanız lazım gibi bir şey yazamam buraya. Yazarın siyasi geçmişi, düşünce yapısı size uymazsa diye çekinirim fakat tabii yaşamının ilk yıllarının bahsi olduğundan çok fazla propaganda yok. Ancak yine de bazılarınızı rahatsız edebilecek satırlar olabilir, rahatsız olmaya nedense yer arayan  bir milletiz. 
Kitaba 3 yıldız verdim ama aslında hızlı bir okuma oldu benim için, 3 yıldızı belki kıskançlığımdan vermiş olabilirim, aramızdaki onca yaşa rağmen sahip olduklarımız arasındaki uçurum, offf...
Kitaplar olmasa nasıl kapanacak bu uçurumlar, nasıl haberdar olacağız bir yerlerde de böyle yaşanmışlıkların olduğundan. 
Saygılar efendim, derin, derinlikli kitaplara, farklı yaşamlara, güzele iyiye , her şeye rağmen tüketemediğimiz umuda dair bütün günlere...


"Dünyada ne "iyi"likler vardır, "kötülük sarayının" tuğlalarını ve harcını oluşturan. "


27 Kasım 

"Eleştirel ruh kendinden memnun tefekkürle sınırlı kaldığı sürece, geçmişte tinin ilerleyişini kendi unsurlarından biri olarak varsaymış olan ve onu artık tümüyle yutmaya hazırlanan mutlak şeyleşme karşısında çaresizdir. "

FİLM

 

DİZİ

ANFA PARK: GEZİ


25 yorum:

  1. Benim bu sene özet geçmem pek kısa süreceğinden hiç vakit almaz diye düşünüyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan,
      ama benim adımlar küçük, seninki çok büyük bir adım oldu bu yıl Handan, hatta iki büyük adım bile denebilir :D sağlık olduktan sonra postlara ne sığdırdığımız önemli değil, keyifle , sağlıkla otur evinde, :)

      Sil
  2. İşçisi olmadığınız şeyin kahramanı olamazsınız. Bu söz çok güzelmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan yazılar,
      bence de :D Gerçi bazen işçisi de olsanız kahramanı olamayabilirsiniz :D

      Sil
  3. Kitaplardan sadece Siddhartha'yı duymuştum, diğerlerini bilmiyordum. İlk kitap ilgimi çekti. Farklı kitaplar okumak güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      benim tek maharetim kitap okumak olduğundan farklı kitap okumak kaçınılmaz :)) Cüceloğlu'nun herhangi bir kitabını da tavsiye edebilirim, çok iyidir.

      Sil
  4. Sen yaz da formatı olmasa da olur. :D Siddharta yı bende en kısa sürede temize havale edeceğim inşallah amin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      :)) eyvallah ciğerim. Çok kolay okunuyor, açıkçası ben çok daha ağır okunabilir bir şey bekliyordum ama fakat derin düşündürüyor :)

      Sil
  5. sidarta en sevdiğim kitap :) adorno nun müzik kitabını okudun mu çokzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      okumadım ama bir 5 yıl Adorno okumam diye düşünüyorum :) içimden geçti sanki :)

      Sil
  6. "Kitaplarım bana yetecek kadar büyük bir krallıktır. " diyor üst yazı. Ne güzel, keşke her krallık böyle özgür , zengin ve seçkin olsa. İnsanın yeni bilgiler edinirken öte yandan bilgilerini tazelemesi iyi oluyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Abalı,
      Shakespeare 'den alıntı bir söz, ben de sizin gibi düşünüyor ve keşkelerinize katılıyorum. Ben teşekkür ederim .

      Sil
  7. iyilik maraz doğurtuyor bazen gerçekten de :) güzel alıntılardı

    YanıtlaSil
  8. Doğan Cüceloğlu'nun benim için özel bir önemi vardır. Bir kitabında öyle bir aydınlanma yaşamıştım ki önemli kararlar alıp uygulamıştım. Sayesinde kolayca... Ruhu şad olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klio'nun Şarkısı,
      ah ne mutlu ya, kitaplarla kazanılan aydınlanmalar inanılmaz oluyor değil mi, Hoca şahıs olarak ta muazzam biriydi, söylev işinin de ayrıca hakkını veriyordu ve tabii her çok bilen, çok okumuş insan gibi oldukça mütevazı idi. Amin.

      Sil
  9. Siddharta'yı son zamanlarda o kadar çok görüyorum ki, merak ediyorum:)))
    "Dünyada ne "iyi"likler vardır, "kötülük sarayının" tuğlalarını ve harcını oluşturan. "
    Bu alıntıyı çok sevdim, o kadar doğru ki:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapkeşfi,
      gerçekten çok doğru bir söz :) umarım seversin Siddhartha ^'yı da canım .

      Sil
  10. İlkay,
    teşekkür ederim:) Öğretmen olmak'ı okumuş ta olabilirim okuyacak ta :D anlatım biçimi gerçekten çok farklı, keşke canlı sohbetinden faydalanabilseydin, Hesse okumaya ben de devam edeceğim, en yakın zamanda Boncuk Oyunu 'na başlamayı istiyorum.

    YanıtlaSil
  11. Baya verimli bir ay olmus:) Otobiyografik romanları not ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap cumhuriyetim,
      :) umarım keyifli okumalarınız olsun.

      Sil
  12. Yanıtlar
    1. Sunun harikalar diyarı ,
      bu aralar hızlı gidiyor sanki :)

      Sil
  13. Bir Dinozorun Anıları'nı okudun mu Eylem? Senin Gün Zileli'nin kitabını okurken hissettiklerini ben o kitapta hissetmiştim. Mina Urgan benden yaşça çok büyük ama o kadar güzel ve dolu bir hayta yaşamış ki... Çevresindeki isimleri okudukça "Bu nasıl bir hayat?" diye krize girmiştim :-) Eğer okumadıysan mutlaka oku o kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule uzundere,
      Lisede okumuştum Mina Urgan'ı ama o zaman bunları idrak edebilecek ayarda değildim, zannediyordum ki çalışırsam her şeyi başarabilirim, coğrafyanın kader olduğunu, doğduğun yerin menzilini belirleyiciliğini çok geçmeden anlayacaktım ama bu kitabı okurken henüz farkında değildim. Teşekkür ederim paylaştığın için, sevgiler.

      Sil