14 Aralık 2022 Çarşamba

SUNSET PARK- PAUL AUSTER


 "....hiçbir gelecek yokken gelecek için umut beslenmeye değer mi, diye düşünüyor; kendi kendine bundan sonra umut etmeyi bırakacağını, sadece şimdi için, şu an, geçip gitmekte olan bu an için yaşayacağını söylüyor, burada olan ve olmayan şimdi, sonsuza kadar kaybolmuş olan şimdi. "

    Selam canım kitapçı kardeşim, yine çok övülen kitaplardan biri ile karşınızdayım :) Aslında kitap övülmekten çok yerilmiş fakat buna rağmen yazarına çok fazla hayran kazandırmış. Eh bu da benim gibi bir kitap kurdunun dikkatini celbetti. Kitabımız, hiç enteresan olmayan ama sıradanı sıranın dışına atan bir kitap, bir ana karakter yok, bir sürü karakterler var, bazı yerlerde bu karakterler ellerine sazı alıp kendileri de çalıyorlar hislerinin notalarını. Bazen bütün karakterleri bir kenara atıp yazarın söyleyecekleri oluyor. 

    Karakterin ilgi alanı ne ise, neyle meşgul ise, neye meyilli ise o mevzuyu uzuuun upuzun şekilde detaylandırıyor yazar, bir yerde hepsini birleştirecek hissi ile kapatıyorum kitabı, belki de birleşiyordur fakat benim beklentilerimin doğrultusuna uğramıyor. 

    Salman Rüşdü'nün satırlarını ilgiyle okusam, bahsi geçen filmlerden bazılarını izlememişliğimi fark etsem de, bazı ressamlı kısımlarını komün halinde okumak çok mümkün olmasa da, kitap beni sürükleyip götürmemiş olsa da aslında bir yerde bırakıp gitmeme de izin vermedi. İncecik bir merak hissi, belki kendimin de farkında olduğum o sessiz karakter hayranlığımdan kaynaklı bir bağlanma haliyle okudum. Paul Auster'in bezgin, umutsuz, üzgün, yıpranmış, hayal kırıklığına uğramış, başarılı ama mutsuz, başarılı ama mutlu karakterlerini.

    İlle okunması lazım gelir diyemeyeceklerim arasında yerini aldı, ama sessiz karakterleri seviyor, acı çekenleri okumaktan sıkılmıyor, umutsuzluk sizi bezdirmiyorsa neden olmasın. Bilhassa bu hususa dikkatinizi vermenizi isterim, bir kaç satırda umutsuz karakterin bütün umutsuzluğunu, pişmanlığını, çaresizliğini kısacası duygu durumunu aktarabilmek ve hatta bunu okura tam anlamıyla geçirebilmek büyük başarı bence. Bu kitap bunu fazlasıyla karşılıyor. 

    Yine benden bir not, karakterleri not alarak okumanız lazım gelenlerden. :) Kalın sağlıcakla, kitaplarla, filmlerle ve sağlıkla. 



"Hiç tanımadığınız seyircilerin karşısına dikilip başka bir kişiliğe bürünmek cesur olmayı mı gerektirir, yoksa bu bir zorunluluk, bir seyredilme ihtiyacı mıdır ya da insana o işi yaptıran dürtü kendini tutabilme yetisinden yoksun olmak mıdır?"

16 yorum:

  1. İlginç bir kitap, görmedim daha önce, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet OZan,
      görmediğiniz tüm kitaplar için buradayız :) teşekkür ederim.

      Sil
  2. Umutsuz karakterleri sevmem ama yine de kitabı merak ettim yazın sayesinde:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkeşfi,
      merak ettirmek bizim işimiz. :) Teşekkür ederim beybi :)

      Sil
  3. Paul Auster'ı hep merak etmiştim, hiç fırsat olmadı okumaya. Şimdi bu yazıyı okunca dedim ki iyi ki de fırsat olmamış çünkü anladığım kadarıyla beni mutsuz edip, içimi bunaltacak kitaplardan :) O yüzden teşekkür ederim çok, en azından bir fikrim var artık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikayeci,
      hakikaten de itina ile iç bunaltabilir :)

      Sil
  4. Oldukça uzun yıllar önce yazarın üçlemesini okumuştum. Biraz umutsuz, depresif bir dili olduğundan mı bilmem bir daha başka kitabını okumadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ada deniz,
      aynı dil bu kitapta da var:) başka kitabını okumaktan şu anlık imtina ediyorum :)

      Sil
  5. Paul Auster hiç okumadım içimdeki cık cık cı seslere belki de bir ara kulak vermeli:)

    YanıtlaSil
  6. İlkay,
    gerçekten bloglar iyi ki varlar. Selamlar.

    YanıtlaSil
  7. Suan karakterleri not alıp okumak istemiyorum ama elimde olan bir kitap sırası gelince okunacak:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap Cumhuriyetim,
      ben de not alarak okumadım ama bir yerde keşke okusaydım dedim, muhtemelen bir kere daha okuyabilirim, ortam uygun olduğunda diyelim :)

      Sil
    2. Kitap Cumhuriyetim,
      o halde ikimize de keyifli okumalar olsun :)

      Sil
  8. Hiç benlik değil gibi. Yazarın merak ettiğim başka kitapları var. Önce onları okumak istiyorum.

    YanıtlaSil