2 Aralık 2021 Perşembe

KURTLARLA YAŞAM- MISHA DEFONSECA

 


Zehra Gençosman çevirisi ile 1. Basımı 2013'te YKY tarafından yapılmış bu roman oldukça enteresan. 

"İnsanlar, hayvanlara yaptıklarını kendi türdeşlerine de yapıyorlar ve yaptılar da. İnsanları da aynı şekilde astılar. İnsan, yeryüzünün lanetli yağmacısı."

Konu malumunuz 2. Dünya Savaşı, konudan malum olduğu üzere Yahudi bir kahraman ve hayat hikayesi anlatılıyor kitapta, daha doğrusu 7 yaşında bir kızın Almanya, Polonya, Ukrayna'yı içine alan hayatta kalma mücadelesi.  Buraya kadar konu gayet bilindik, pek çok roman yazıldı üzerine fakat kitabı enteresan yapan burası değil,  yazar kendi hayatımı anlattım diyor kitap için yaptığı ilk röportajlarında, buraya kadar da bir sorun yok zira pek çok yazar o dönem hayatını konu etti zaten romanlarında...
Enteresan olan yazarın sonradan hikayenin kurgu olduğu söylemi. 1998 de benim gerçek hayatım bu dediği; 7 yaşında Yahudi bir çocuğun Belçika'da anne babasız kalmasını, hayatta kalma mücadelesini  anlatmışken , 2008'de itiraf ettiği üzere aslında 4 yaşında Katolik bir çocukken babası nazilerce alınmış ve konuşturulduğundan ötürü "hain" olarak damgalanmış. Bu sebepten de yazar bu kurguyu yaratmış ve bunu oldukça iyi pazarlayabilmiş.

"Pek çok soru soruyorum. Artık hangi duaları istiyorlarsa onları okuyorum, itaat ediyorum, evet ben, küçük dişi kurt. Yavaş yavaş insanların mimiklerini, ikiyüzlülüğünü öğrenmeye başlıyorum."

 Sanırım bu ikiyüzlülüğü kopya da edebilmiş reel hayatında yazar, zira Amerika dahil, Avrupa'nın pek çok ülkesinde toplantılara katılıp hıçkırıklarla bu kitapta anlattığı hikayeyi insanlara gerçek gibi anlatmış...

 Bu bilgileri XO yayınlarının sahibi B. Fixot kitabın sonuna eklemiş, keşke önsöz olarak konulabilseydi kitaba, "kurgu olduğunu bilsem de basardım kitabı" diyen yayıncının beyanını esas alsak bile kitabın konu ve inandırıcılık açısından okurda biraz hayal kırıklığı yaratması muhtemel.

 
Bu kadar spekülasyon yeter buraya, size söyleyebilecek olduğum şeylerden biri bence kitap kurgu da olsa gerçek te olsa gerçek olamayacak kadar fantastik.  Bu fantastik buraya uymadı ama uyan bi kelimem yok şu an için. 
 
Bu kelimeyi nasıl anlatsam, 7 yaşında bir kız çocuğu orta Avrupa'da tur üstüne tur atıyor hem de vahşi yaşamın içinde,  kurtlarla arkadaşlık ediyor, aç kalıyor,  ormanda kalıyor, asker öldürüyor, ve ailesini aramaktan asla vazgeçmiyor.  

İnanamadım anlatılanlara, mümkün olması çok zor şeyler.  Mesela kahraman 17 yaşında olsa muazzam bir ütopya ya da inanılırlık seviyesi yüksek bir biyografi olabilirdi fakat 7 yaş gerçekten çok zor. 

Kitap Gibi bloğunun sahibi Gül Hanım'ın hatırlaması ile farkına vardım ki; kitabın ya da hikayenin filmi de çekilmiş hem de 2021 yılında, ilgilenenler 

Yine de bütün bu anlattıklarıma rağmen merakınızı celbetti ise okuyun, sağlıkla kalın, hoşça kalın...


13 yorum:

  1. Gerçekten ilginçmiş. Yazarın içi dışı sahtekârlık. Yedi yaşında bir kız askeri nasıl öldürebilir? Babası da Naziler tarafından konuşturulduğuna göre soysuzluk babadan geçmiş. Hiç merak etmedim doğrusu, böyle bir yazar edebiyat dehası olsa yazdığı kitabı değil okumak, yanından bile geçmem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,
      off çok sert ama çok gerçek olmuş yorumunuz. Edebiyat dehası olmasından ötürü değil de mesele, nasıl desem öyle ya da böyle çok spesifik şeyler harici yaşanmışlık var kitapta, yani yazdıklarımın hepsi doğru değildi demiş yazar ama insanların davranışlarının hakiki olduğu gerçeği de var k, yazarı bunları yazmaya sevk eden de bu gerçeklik bence. Tabii bir tercih sadece yapanı bağlar, keyifli okumalarınız olsun.

      Sil
  2. İnsan, insanın en ölümcül ve vahşi yaratılmış olduğunu biliyor. Bunu bilmekle de suçu diğer insanlara atıyor. Kim, nen eşref-i mahluk olmaktan çıktım diyebilecek samimiyeti gösterebilirki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Özbek,
      değil mi, bunu diyebilecek pek insan yok maalesef....

      Sil
  3. Sanki bu konuda bir film izlemiştim, filmi de var mı acaba? İnsan vahşi bir tür ve kendi çıkarları için insanlar her şeyi yapıyor. Orhan Pamuk'da Nobel almak için neler neler söyledi, bu yazarın yaptığı da hiç şaşırtıcı değil. Elinize sağlık Eylem Hanım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      Ah o Orhan Pamuk ah, adam bildiğiniz kendi ayağına sıktı bir ödül için, eserlerine de biz okurların objektif bakabilmemize ket vurdu. Gül Hanım bu kitabın filmi varmış hatta bu yıl çekilmiş
      https://www.fullhdfilmizlesene.com/film/kurtlarla-yasam-misha-and-the-wolves/
      burada öyküden bahsedilmişse de sadece anlatılanların hangisi gerçek hangisi hayal anlaşılamamıştır diyerek yuvarlanmış :( Teşekkür ederim, keyifli okumalarınız olsun.

      Sil
  4. hımm denişik bir konu :)

    YanıtlaSil
  5. İlkay,
    evet haklısın vahşi yaşamda hayatta kalmış çocuklar gerçekten var, belki yazarın bunları yazmasının da altında yatan farklı nedenler var orası da ayrı bir mevzu aslında ama kabaca ifade etmek gerekirse yazar biraz gerçeklikten uzaklaşmış demek gerekiyor sanırım :( Kitabın filmi de çekilmiş ona da bakılabilir.

    YanıtlaSil
  6. olağan dışı:)
    filmini mi izlesem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maviye iz süren,
      :D ay bilemedim böyle direkt sorunca bir telaş yaptım sanki, :D paşa gönlün bilir canımcım :D hangisini istersen, bi kere huylandım neme lazım vakit kaybı da diyebilirsin.

      Sil
  7. Bu olayın aynısını Ayşegül Kocabıçak Run Gülüzar Run kitabında yapmış. Kitap günlük şeklinde yazılmış. Gerçek bir insanın günlü olduğu iddia ediliyor önsözde ama sonsözde ve yazar röportajlarında kitabın kurmaca olduğunu söyleniyor. Ben sinirlenmiştim bu duruma. Baştan hayal ürünü olduğunu söylese de severdim kitabı. İnsan böyle yapılınca kendini kandırılmış hissediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule uzundere,
      aaa demek tek değilmiş bu yazar kardeşim bir de yerli versiyonu varmış, eh birader zaten okur kurgu da sever ki niye ille gerçek yaşantı diyorlar anlayan beri gelsin...O kandırılma hissi gerçekten hoş değil, bu kitapta da sonsöz'de mesela yayıncı açıklama yapmış ama niye önsözde yapılmamış bu açıklama değil mi hatta arka kapağa bile bir not düşülebilirdi, bu da iki yönlü bir kandırmaca sanki.

      Sil