15 Ağustos 2021 Pazar

OĞUZ ATAY- GÜNLÜK

 Bütün Eserleri 6

Oğuz Atay’ın bütün eserlerini bu kitapla nihayete erdirdim sayın izleyen :D
Ve oldukça etkilendim, diğer bütün kitaplarından etkilendiğim kadar ve bunun içindir ki size de anlatayım bu kitabı istedim. 
Bu kitabın ilk baskısı 1987’de yapılmış, elimdeki 2017’de yapılmış ve  24. basım. Kapak fotoğrafı Ara Güler'e ait ve 286 sayfa fakat aslında 143 sayfa çünkü her sayfanın karşısında orijinal şekli verilmiş bu da oldukça etkileyici.
25 Nisa 1970’te aşağıdaki satırlarla başlıyor Atay günlüğüne ve okuru bir anda afallatıyor.

" Kimse dinlemiyorsa beni - ya da istediğim gibidinlemiyorsa - günlük tutmaktan başka çare kalmıyor. Canım insanlar! Sonunda, bana, bunu da yaptınız." 
Bilhassa kitabı okudukça Oğuz Atay hayranlığınız gelişiyor, genişliyor. Bütün o sosyolojik tespitleri, edebi birikimi aklınıza ‘ya bu adamın alanı edebiyat değil ki bu kadar bilgili nasıl olabilir bu konuda ? ‘ sorusu geliyor, fakat sayfaları ilerlettikçe okuduğu yazar ve kitapların farkına vardıkça ayıkıyorsunuz duruma. 

224. Sayfadaki Türk romanı tespitlerine katılmak istesem de bunun kabulü zor, edemem ve fakat fikirlerini onaylamasam da, kesinlikle okumaktan sıkılmadığımı herhalde itiraf etmek elzem. 
Bila kayd ü şart, 5 Ocak 1975 tarihli yazısı efsane.

Pek çok yerde haklı kritikleri olduğunu da itiraf etmekten gocunmayacağım. Bir de bu kadar kısa bir kitap içine sığdırılmış bir Atay külliyatı taslak durumu var ki, aslında; ne neden yazılmış, hangi kitaptaki hangi karakterin filanca özelliği neden ona verilmiş öğrenebilirsiniz. Sırf bu sebepten bütün kitapları art arda okuyup zaman geçirmeden bu kitabı okumalısınız diyeceğim ama tabii bunu yapmak biraz namümkün. 
 

"İnsanın geliştiği filân yok. Yalnız kusurlarına alışıyor, o kadar. "

Nihayet Halit Ziya ile benzer temaları olduğunun itirafı ve Mai ile Siyah benzerliklerini kurmuş olması beni ziyadesiyle mutlu etti, Mai ile siyah ta pek severim zira. 

Uzun lafın kıssası okuyun derim, ısrar da ederim bu kitap için ki her kitaba bu muameleyi yaptığımı göremezsiniz.

Yeni nesil için pek çok acayip kelimeler var bu postta ama bazen günlük dilin dışına çıkmak zaruriyetten oluyor blog yazarları için, sürç-i lisanım affola. 

Kalın sağlıcakla ve kitaplarla :)




15 yorum:

  1. külliyatını tamamlamak istediğim bir yazar, harikasın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maviye iz süren,
      biz eskiden yani küçükken bu gibi durumlarda "ÖZencik , Özencik" yapardık, onun gibi olmadı inş :) vallahi teşvik benimki :)

      Sil
    2. Olsun ondan olsun:)
      Böyle motive edelim birbirimizi, iyi okumalar, maşallah:)

      Sil
    3. maviye iz süren,
      canımsın :D

      Sil
  2. Tüm eserlerini okumak istedim yazınızı okuyunca ama merakıma yenilip önce bu kitabı okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manxcat/kuyruksuzKedi,
      oo ne güzel gaza getirebildiysem ekstra bonuslar bana :D

      Sil
  3. Mükemmelsin Eylem. Ben henüz üç kitabını okudum. Bütün kitaplarını okuyunca Günlük'ünü okuyun demişsin ama yazından sonra en önce bunu okuyasım geldi :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şule uzundere,
      aslında bunu da okuyabilirsin önce yani ille de sonra okunması gerekiyor gibi bir durum yok :D

      Sil
  4. Çok değerli bir yazar, kitabı not aldım. Çok güzel anlatmışsın:)))

    YanıtlaSil
  5. yazarı hiç okumadım ama çok mmerak ettim günlüklerini Eylem'cim:)

    YanıtlaSil
  6. ah türkish kafka :) tezer özlü, pessoa, kafka, ovuz abi. dream team :) günlüğünü de diğer eserlerini de okudum, ah korkuyu beklerken ne çok severim, yeraltından notlara benzetiyom :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      açık konuşayım mı, ben Tezer Özlü ile Ovuz abiyi yan yana koymam, kıyas kabul edilebilecek tek yerleri belki dönemleri olur ama çok farklı, çok başka iki kalem ve iki karakter :D Korkuyu beklerken sevilir :D

      Sil
  7. İlkay,
    ahaha bir yerden tuttur, akacak kendiliğinden, Oğuz Atay, bağımlılıktır :D

    YanıtlaSil