8 Nisan 2022 Cuma

PSİKOLOJİ VE DİN- CARL GUSTAV JUNG



“Ne yazık ki, insanoğlu, bir bütün olarak bakıldığında, düşündüğünden ya da istediğinden daha az iyidir.”

    Selam sevgili kitap kurtları, bir ağır kitap, yazarından mütevellit ağırlığı olan bir kitap bitirmenin derin hazzı içindeyim tam da şu anda derdim, ancak tabii ki kitabı bitireli nereden baksanız 1 hafta oluyor. Bu gereksiz TMI 'dan sonra bu kitaptan neden istediğim verimi alamadım kısmı gelecek ama önce ben neden hep okuduğum kitapların olumsuz yönlerini yazıyorum bu bloga diye düşünme kısmına bir açıklama getireyim. 

    ......(Gelemeyen açıklama....) :) şaka şaka:)

       Eskiden, yani blogu ilk açtığım zamanlarda bloglarda bir furya vardı, her kitabın güzellenmesi gerektiği gibi. Bir de tabii o dönem yayınevleri bloggerlar ile daha fazla çalışma isteğinde oluyorlardı, ve sanki hediye gelen kitapların güzellenmesinden başımız dönmüştü. Sanırım benim pek az kitaba 5 yıldız verebilmem buna dayanıyor.Gerçi bu kitabın hediye geldiği yok, hatta kitap fiziksel olarak bende yok, elektronik kitaplara niye bu muameleyi yapıyorum değil mi;? Uzatmayayım...Ve kritik kısmına geçeyim.

    Açık konuşmak gerekirse, okuduğum kitabın yazarının onaylamama ihtiyaç duymayacak kadar kendini kanıtlamış olması, her yazdığını sorgusuz kabul edeceğim demek değil.  Bu kitaptaki bazı fikirlere, bilhassa din ve bilimselliğe olan bakışındaki bazı açılara, her ne kadar haddim değil ise de katılamayacağım.  Bunu yapmak sanırım kendime ihanet etmek olur. 

    Fakat itiraf etmem gerekir ki, bu kadar az sayfada bu kadar bilgi, örnek, deney anlatılabilmesi muazzam. Kitapta tarihten de izdüşümlerine rastlayabileceksiniz ve tabii ki  Batı ve Doğu dinlerinin esintilerini bulacak, mecburen mitlere bağlanacak imgelerin ayrımında olacak, ve hatta arketip tanımına yerinde ve amacında ulaşmasında bir bahis olmadığının farkına varabileceksiniz. Bazı terimlerin Nietchze 'ye dayanması ya da Böyle Buyurdu Zerdüşt 'teki Diablo' yu anması size bu kitabın belki de en şerbetli kısmı gibi gelebilir.  Bana öyle geldi...

    Bence okunması gereken kitaplardan biri, kafa ağrıtacak ama fark yaratacak cinsten.

Sevgili arkadaşlarım, kitapların zaman aşımına uğramasına izin vermediğimiz, sağlıklı günler dilerim :)


 

 

12 yorum:

  1. Carl Gustav Jung'u çok severim:) Şu konuda sana katılıyorum, kitap okuduğun zaman içindeki her görüşe uymak ya da benimsemek zorunda değilsin. Bazen bana da çok ters gelen şeyler oluyor. Bu kitabı bilmiyordum, emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  2. Psikoloji ve Din. Her iki konuda ilgi alanıma girer:) Yazarın hiçbir kitabını okumadım. Kitap değerlendirmesine ilişkin görüşlerinize katılıyorum. Kitap üzerine yapılan yorumlar kişinin kendi görüşü olduğu gibi aynı kitap içinde beğendiğimiz ya da bize ters gelen farklı fikirler olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,
      o halde Jung'a dair bir şeyler muhakkak okumalısınız, sevgiyle kalın.

      Sil
  3. İlkay,
    ya evet aslında kitlesel oluyor bu hareketler haklısın ama gerçekten suyu çıkıyor bazen, her şeye kafa sallamak ta çok doğru gelmiyor ama o zaman da çıkıntı yapan durumu oluyor. Bir yorum vardı mesela böyle "hiç sevdiğiniz bir kitap yok mu hepsine bir eleştiri getirmişsiniz" diye?

    YanıtlaSil
  4. Jung çok meşhur bir psikolog. Onun fikirlerini öğrenmek isterim ama bu aralar okuyabileceğimi hiç sanmıyorum. Belki bir beş sene sonra olabilir :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule uzundere,
      pedagojinin de aslarından, 5 sene bekletme derim :D de olmayınca olmuyor, umarım iyisindir bu aralar biraz umutsuzluğa kapılmış görüyorum seni umarım yanılıyorumdur.

      Sil
    2. O dönem öyleydim ama şimdi daha iyiyim :-)

      Sil
  5. jung adler freud sonaa yenilerden horney, frankl filan okunur tabisiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      tam olarak öyle deep, okunasıları var.

      Sil
  6. Jung hiç okumadım, okur muyum bilemedim de. :D
    Ama dürüst tanıtımınız için teşekkür ederiz efenim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      psikoloji ya da pedagoji ile işiniz varsa ya da ilginiz, hoşunuza gidecektir, ilklerden biridir Jung, rica ederim dürüstlük mottomuz :D

      Sil