19 Mart 2022 Cumartesi

DOĞAL YAŞAM VE BAŞKALDIRI- HENRY DAVID THOREAU


    Çevirisini Seda Çiftçi yapmış, 2001'de 1. basımı yapılan kitap 5. baskısını 2015 'te yapabilmiş.

    "Eğer bir başkasını daha iyi tanıyor olsaydım kendimden bahsetmezdim."



    Kitabı Elif 'ten(yeğen) çalmışım, o beğenmemiş ama ben Thoreau 'nun Sivil İtaatsizlik makalesi için kendisinden hem de 4 yıl önce almışım, ve ancak okuyabilmişim, keşke okumasaymışım(!):)

    "Yaşlılık gençlikten daha nitelikli bir eğitici faktör değildir."


    Tamam az sabrederseniz size uzun uzun sebeplerini anlatacağım, uzun uzun olması kısmı tamamen kitapla alakalı, Thoreau ta1845'te kafayı kırdığı bir gün kalkıp Walden gölü yakınlarına bir kulübe yapar ve bu kulübeyi nasıl yapmaya karar verdiğinden, kulübeyi nasıl inşaa ettiğine, o kulübede yaşamak için ne yediğine ne ektiğine, bu ektiklerinin maliyetine, karına , soğukta ne yaktığına sıcakta nerede yattığına kadar detaylıca(burası önemli) anlatıyor bu yazısında :D

    "Az sayıda insan, çok sayıda palto ve kuyruk tanırız. Bostan korkuluğunu kendi yerinize giydirin, siz yanında kılıksızsanız, herkes onu selamlayacaktır."

    Kitabın Sivil İtaatsizliğe ayrılan kısmı son sayfalarda yer almış, sadece 27 sayfa ne yazık ki. Oysa o makale en değerli kısmı bütün kitabın. Kitap 384 sayfa bu arada, o kulübedeki detayların kaç sayfa tuttuğunun hesabını siz kıymetli okurlarıma (alkışlar) bırakıyorum :D

   "Masal, uzun zaman önce insana dönüştüğümüzü söylese de, hala karıncalar gibi, alçakça yaşıyoruz; cüceler gibi devlerle savaşıyoruz; hata üstüne hata işliyor, yama üstüne yama yapıştırıyoruz; sonuçta en iyi meziyetimizin ödülü gereksiz ve kaçınılabilir bir sefalet oluyor. "

    Kitap hakkında eleştiri yaparken içeriğinden ziyade Kaknüs Yayınlarına giydirmemek  pardon ağır eleştiri yapmamak için direniyorum :) Oysa mesela noktalama işaretlerinin katliamına şahit olmak isteyenler bilhassa bu basımı edinmeli ki karşılarına fazladan konulan noktalı virgüller mi istersiniz, bir kelime sonra koyulacak virgülün bir kelime öne alınmasıyla 2.5 satırlık cümleyi anlamak için atılacak taklalar mı istersiniz? Ne isterseniz var, bilhassa tekrar eden kelimeler, unutulan "de "ler, off, neler neler! 

    "En büyük kazançlar ve değerler en az takdir edilenlerdir."

    Sırf bu sebepten  ya bunları bilerek alın bu baskıyı ya da takdir sizin. 
Bu arada kitabın ilk kısmındaki anlatıda Thoreau 'nun katılmadığım fikirleri de olmadı değil, yani sadece baskı kalitesinden ötürü değil  goodreads'te 3 yıldız verişim,  bazı keskin fikirlere katılmayışım da etkili olmuştur.

    "Ormanın çekici bir noktasında yeterince uzun  oturursanız, bütün orman sakinleri sırayla kendini gösterir."






19 yorum:

  1. Yazın çok tatlı olmuş öncelikle:))) Okuyacağımı sanmıyorum, hele de bu kadar hata varsa beni fazlasıyla sıkar:) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  2. Kitabın doğal yaşam üzerine olması güzel de tvdeki wv belgeselleri gibi detaylı anlatım çoksa sıkabilir insanı. Asıl kısma da çok az yer verilmiş anladığım kadarıyla. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu Emanet,
      benim beklediğim kısım azınlıktaydı diyelim :) Aslında ben severim betimleme ama bu nasıl desem çok eleştirel cinsten, keşke detay verebilsem ama, şöyle bir örnek vereyim yazar doğal yaşamı seçmiş ve tüketim çılgınlığını terk etmiş ama neredeyse her şeyden mahrum ediyor kendini ve diyor ki "madem sadece patatesle yaşanabiliyor başka bir şey ekmekle uğraşmak saçma" bu fikirlerine pek katılmadığım için de sıktı beni. Umarım anlatabilmişimdir :)

      Sil
  3. kitap güzele benziyor ama herkese hitap etmeyen bir yanı da var gibi, okumak gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ozan,
      kesinlikle herkese hitap etme şansı yok fakat sırf makalesi için bile okunması gerekenlerden biri.

      Sil
  4. Noktalama işaretlerinin katliamına dayanamam fırlatırım kitabı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan yazılar,
      ya çok kötüü kaç defa attığımı hatırlamıyorum, bulmaca çözmeye zorlanır gibi cümle çözmeye zorlandım :(

      Sil
  5. Yazıyı okurken asabiyetini iliklerime kadar hissettim. Ölü Ozanlar Derneğinde yazarın isminin çokça geçmesinden ötür bir okuma niyetim vardı ama şu an geri kaçtı. :D
    Bi de yayınevi önemli bence yoksa insan konsantre olamıyor kitaba yazım hatalarından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      konsantrasyonu bozuyor, anlamayı zorlaştırıyor, resmen ecel terleri döktürüyor ama Sivil İtaatsizlik makalesini bulursan kaçırma :D

      Sil
  6. Yazım yanlışlarına asla dayanamam ben de...

    Blog'umdaki son yazım kesinlikle ilgini çeker, tv-sinema sektörü üzerine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErt,
      dayanılacak cinsten şeyler değil :)bakarım tabii teşekkür ederim.

      Sil
  7. thoreau çok önemli yaaa, walden de çok severim, ingilizce okudum, yani işte onu sevmek için doğaya çok düşkün olup doğada belki çok zaman geçirmek gerekir :) çevirileri bilemiycem tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      evet önemli ama bu çok kafa ütülemiş olduğu gerçeğini değiştirmiyor Deep, oo doğadaki zamanları severim mevzu o değil, betimleme de değil, mevzu çok bildiğini düşünmesi, evet bazı konularda yetkin olabilir ama her konuya hakim olduğunu düşünmek biraz fazla :)bir de gerçekten her şeyin fazlası fazla, pintiliğin bile :D

      Sil
  8. tanışmak istediğim bir yazar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maviye iz süren,
      Sivil İtaatsizlik makalesi tavsiye edilir :D Göl anlatısı çok benlik değildi :)

      Sil
  9. Eylem seni sinir eden bu okumadan sonra sana ne iyi gelir biliyor musun? Yeni başlattığım etkinlik. Vaktin olunca bir bloğuma uğra :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule uzundere,
      teşekkür ederim Şule, en az 1 kez muhakkak yazacağım diye umut ediyorum ama Nisan en karışık ayım benim, toparlama şansım olursa...

      Sil