17 Şubat 2021 Çarşamba

GIOVANNI'NİN ODASI -JAMES BALDWIN

Çeviri: Çiğdem Öztekin


"Ne yaparsam yapayım, içimde bir başka ben yaşıyordu, yaşamındaki sorun karşısında dehşetten buz kesmiş, kaskatı kalmış bir ben."

"...alabildiğine yaşandığında özgürlük kadar dayanılması güç bir şey yoktur."



1956 'da yazılmış roman,  o zaman için bile birkaç tık üzerindeymiş genel kabul görmüş toplum kabullerinin. "Bile" dedim ama günümüzde bazı kesimlerde bir hayli kabul ediliyor bence aynı cinsler arasındaki ilişkiler ya da sevgiler. Bazı kesimler kabul ediyorsa da bazıları da tam aksi yönde reddetmeye meyilliler, ama konumuz onlar değil. Belki de olmalı ama... 

Neyseee, biz kitaba gelelim, aslında kitapta anlatılan hikaye oldukça gerçekçi, bakmadım ama biyografik ögeler taşıması muhtemel gibi geldi bana, ya da yazar empatikliğini dibine kadar yansıtabilmiş.  İşin aslı, kitabın özeti : Hetero seksüel bir ilişki içindeki erkeğin, homoseksüel bir yaşam kesiti ile hayat sorgulamalarını bulacaksınız kitapta. Ben kahramanın bazı davranışlarını hiç anlamadığımdan zira erkek değilim ve biliyorum ki sadece "gender" değil aramızdaki farklılık, mantalitemizde de ciddi anlamda ve boyutta aykırılıklar mevcut.

 Her ne kadar gerçek anlamda hetero bir yaşam sürsem de, kabul etmeliyim ki tam bir Yaoi sever, ciddi bir BL kolik, ve sevdanın her türüne saygısı olan bir bireyim. Yine de bazen bazı haller oluyor ki muhatapları alıp karşıma uzun nutuklar atmak geçiyor içimden;
"bak güzel kardeşim ne güzel sevmişsiniz ve kavuşmuşsunuz, uz durun ve bu sevginin kıymetini bilin", gibisine.
Ya da daha pratik eylemlerde bulunmak; ikisinin kafalarını biribirine vurmak gibi, geçmiyor değil aklımdan, ancak şiddetin her türüne şiddetli biçimlerde karşı olduğumdan, üstüne bir de "bana ne birader, benim derdim mi sanki" deyip çok güzel 3 Maymundan biri olabilirim. Ay ay nerelere geldi konu. 

Neyse özetle: Çok sevmedim kitabı, çünkü ana karakteri fazlaca bencil buldum, ayrıca sanki bir şey eksik hissi kısacık olan kitapta hep aklımda idi, neden bilmem, okuyanlar fikir beyan ederler ise çok bahtiyar olabilirim tabii. 

Sevgiyle, kitapla kalın, adalet ne yazık ki bize uzak ama adil olana yakın olun, ve layıkıyla yapın her ne yapıyorsanız, sağlıklı anlar dilerim.



 

6 yorum:

  1. Kitap içeriğini fazlasıyla merak ettim.
    paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeymanur ÇAlışkan,
      ben teşekkür ederim yorumsuz geçmediğiniz için :)

      Sil
  2. filmlerde ve dizilerde bu lgbt konusundan bıktım yaaa :) romanda olmasın garik barik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      ben daha bu alanda yeni yeni okuma/izleme yapıyorum sanırım o sebepten henüz bıkma kıvamına gelemedim :) ama gelirim bir süre sonra, dönemsel olarak değişiyor çünkü bu tür meyillerim bknz: Kore Drama'ları :D

      Sil
  3. Bu tarz kitapları sevmiyorum, okuyamıyorum. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      sağlık olsun her türü de sevecek değiliz!

      Sil