21 Kasım 2014 Cuma

117-İYİ HEMŞİRE- CHARLES GRAEBER

Çeviri:
Nuray ÖNOĞLU-Erhan AKAY
1. Baskı 2014
467 Sayfa


Açıkçası kitabın içinden seçip alabileceğim , etkilendiğim tek bir cümle dahi yok.

Kitap müthiş etkileyici bir kitap oysa.

Gerçek hayattan olması ayrıca etkileyiciliğini arttırmakta.

Lakin bazı sorunlar var , çeviri diyeceğim ama orijinalini okumadığımdan fikir sahibi değilim, o sebepten de yorum yapmak haddime değil.

Yalnız düzenleme kesinlikle çok kötü.

Kitabı okurken kopukluklar yaşamamın , bence yegane sebebi budur.

Kitapta , dipnot olması gereken yerler , ilgili kısımda işaretlenmiş ne ala , ancak bu işaretlenen kısımların, ilgili notları kitabın arka sayfasında verilmiş.

Şimdi kitaba henüz başlamışım 20. sayfadayım  'Haziran 1987' alt başlığının üzerinde bir sayı var, demek ki bir açıklama olması lazım buna dair fakat bu açıklama aynı sayfada değil , neden bu tarihe işaret edilmiş.Demek bu tarihle ilgili bir açıklama olması gerek , o halde 412. sayfaya gidip açıklamayı okumak lazım.

Bu dipnotlar oldukça fazla kitapta , bu sebepten aynı sayfa içinde defalarca git gel yapabiliyorsunuz 400'lü sayfalara .

Çok net ifade ediyorum , resmen okuma şevkimi baltaladı bu sistem.

Akla yakın bir açıklaması var mıdır bu sistemin bilmiyorum ama benim gözümde iyi olabilecek bir hikaye hüsran oldu.

Dipnotlara takılmam diyenler bu sözlerimden etkilenip okumamazlık yapmasınlar , ben dipnot okumayı da severim fakat aynı sayfanın altında olmak kaydıyla.

Belki de alışkın olmadığım bir sistem olduğundan etkilendim bu kadar.

Not: Nette araştırdım fakat kitapla ilgili yorum yapan bir bloga rastlayamadım , eğer okuduysanız lütfen siz de fikrinizi belirtmekten çekinmeyin.


#guzokumasenligi
#senlikbahaneokumaksahane 

20.
                                      

8 yorum:

  1. Bu kitabı hiç görmedim daha önce..Kitabın sonunda dipnot hakikaten çok zor oluyor ben böyle 2 tane kitap okudum inanılmazdı... İlki F.Shatzing'in Sürü romanı( ki bu kitap tam 800 sayfaydı ve tuğla gibi bir kitapta sürekli arka sayfaya dönmek resmen azaptı... ama romanı çok sevmiştim yine olsa okurum) diğeri ise yakın zamanda okuduğum Yastıkname bunda da 77 sayfa dipnot vardı mecburen sona koymuşlar sayfa sonuna sığmazdı... ama okumak hakikaten çok zordu tüm konsantrasyonunuz bozuluyor... sizi çok iyi anlıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama sayfa sonuna illa küçük notlar koymak zorunda değiller ki , yani not uzunda olsa aynı sayfada olmalı bence , düzenleme ona göre yapılabilir diye düşünüyorum açıkçası , anlayışınız için teşekkür ediyorum , damdan düşenin halini :D

      Sil
  2. konusu ilginçmiş, gerçek hikayelere de bayılırım ama ben de çok sıkılırım arka sayfalarda dip not aramaktan:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de sıkıldım canım , kahroldum resmen , bütün hevesim , konsantrasyonum mahvoldu :(

      Sil
  3. ama anlamadım ki konusunu. nabıyo heşmireeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemşireler hastalara ne yapıyorsa tam tersini yapıyor :) öldürüyor :D

      Sil
  4. Şuan okuyorum ve çok haklısın aşırı derecede sinirimi bozdu bu dipnot durumu. Kitaba bir türlü bağlanamadım hikaye sürekli kopup duruyo ve tüm okuma şevkim kaçtı kendimi zorluyorum bitireyim diye resmen :( bırakmaktan da nefret ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mers. Gastby,

      ben de yarım bırakmayı sevmediğimden bitirdim kitabı. Yoksa çok kopuk , çok anlaşılmaz bir hal almıştı ve çoktan yarım bırakılmalıydı.

      Sil