5 Ocak 2012 Perşembe

3.Her Gün Hüzün-Christy Brown

HER GÜN HÜZÜN
(SOL AYAĞIM 2)
-
CHRISTY BROWN
Çeviri:Gamze TOKGÖZ
Nemesis Kitap
273 Sayfa-2010 Basım

22 Çocuklu bir ailenin, hayatta kalan , kalabilen 13 çocuğundan bir tanesidir yazar.Zihinsel bir felçle dünyaya gelmiş ve bütün yaşamı boyunca sadece sol ayağını kullanabilmiştir.
Bu şartlar altında okuduğum ilk kitabı , beni çok etkilemişti.Ve ikinci kitabını alırken düşünmemiştim bir an bile.
Bazen uzuvlarını kullanamayan kişilerin hayatı daha iyi algıladıklarını düşünürüm.Bütün uzuvlarını rahatça kullananlar bu rahatlığa fazlaca alışıp değer vermezler bu uzuvlara ya da işleyişlerine.
Belki bu sebepten; insanların sadece kaşla gözle gösterdiği kişilere karşı, doğuştan bir sempatim var, evet onlar bizden farklıdırlar ama farklılıkları sadece uzuvlarında değildir , onlar , her ne kadar bizlere yetersiz gelseler de bazen dünyayı çok daha derin görürler.
Belki de sadece onları anlamak için , en azından anlamaya çalışmak için bu tür yaşanmışlıkları okumakta fayda görüyorum. 

Çarpanlar:
"Herhangi bir hayvan kadar anlaşılmaz ve daha da sessiz, yıldızlar tarafından kör edilmeden, büyümeyi ve yaşamayı öğreniyordu."
""Doğmak, yaşamak, çalışmak, sevmek, acı çekmek ve ölmek.Bunların hepsi bir trajedi, ama ilk ve en büyük trajedi doğmak."

ARKA KAPAK
"Tüm bu gürültü patırtının ne olduğunu merak eden bir grup heyecanlı çocuğun yanında,tekerlekli sandalyesinin kenarında oturuyordu."

Romanın ilk bölümü,işte böyle başlar.Öylece oturuyordur;çünkü etrafındaki faaliyetlere güçlükle katılabilen,neredeyse çaresiz bir kötürümdür.Buna rağmen,roman başladığında bir çocuk,bittiğinde ise erkekliğin eşiğinde,"Her Gün Hüzün"ün ana karakteridir.Katılmaktan aciz,acılı ve dingin yüreğiyle tekerlekli sandalyesinde etrafı gözler;Dublin'in,oturdukları kenar mahallesine dağılmış,parçası olduğu ailesinin davranışlarını ve duygularını belleğine kaydeder.Burası aslında,40'lı ve 50'li yıllarda,acılı ve sevinçli günler geçiren Dublin'dir.İhtişamı ve sefaletiyle,arka sokakların ve köhne meyhanelerin hoyrat,acımasız,alemci ve zinacı Katolik Dublin;yaşam adına muazzam bir farklılık.Chiristy Brown,tamamen duygusallıktan uzak yazar.Sözünü sakınmaz,keskin görüşlüdür.Onun,Dublin görüntüleri,sesleri,kokuları ve doğal manzaralarıyla ilgili tasvirleri,şimdiye kadar nadiren yapılmıştır.Onun karakterleri,yaşam ateşi ile yanar.

Chiristy Brown,Sadece on üçü hayatta kalabilen yirmi iki çocuklu bir ailenin çocuğuydu.Doğuştan zihinsel bir felçle dünya'ya geldi.Kullanabildiği tek uzvu SOL AYAĞI oldu.Londra'ya yaptığı yaptığı birkaç ziyaret ve bir kez yaptığı Amerika seyehati dışında,tüm yaşamını Dublin'de geçirdi. 

10 yorum:

  1. filmini seyretmiştim , çok beğenmiştim canım , şimdi yorumunu okuyunca kitabını da okumak istiyorum , teşekkür ederim , sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. zeynep: ben teşekkür ederim canım:))

    YanıtlaSil
  3. ben de dün yazarın SOL AYAĞIM adlı eserini paylaştım.. gerçekten son derece etkileyici bir çalışma.. her gün hüzünü de en kısa sürede edineceğim..

    YanıtlaSil
  4. EMİNE ÖZTÜRK:Evet blogunuza baktım, bence ilk kitabı daha saf , daha yalındı ama...Bu da ilginçti...

    YanıtlaSil
  5. Ilginc, ozellikle otobiyografik olmasi etkileyici.. okumak isterim:)

    YanıtlaSil
  6. Eren:Umarım , en kısa zamanda...

    YanıtlaSil
  7. Sol Ayağım'ı yıllar önce okumuştum, çok etkileyiciydi. Hatta bende güzel bir anısı da vardır. :) 2.si olduğunu bilmiyordum. Sayenizde öğrendim,en kısa zamanda alıp okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  8. Mimosa:Açıkçası ilk kitabı daha güzeldi, evet 2. de kötü değil ama ilkinden daha çok etkilenmiştim.

    YanıtlaSil
  9. Aylar önce aldım bu kitabı, okunacaklar arasında yerini koruyor umarım ilki kadar güzeldir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. greta, ben ilkini daha çok beğendim ama umarım okuduktan sonra tekrar paylaşırsın sen de fikrini...

      Sil