15 Kasım 2021 Pazartesi

LEVIATHAN - JULIEN GREEN


Yeni bir kitapla yine buradayım sevgili okur, umarım sen de bütün dikkatinle buradasındır :D

 Leviathan ilk basımı Everest Yayın evi tarafından 2013 yılında yapılmış olan, Işın Gürbüz'ün Fransızca'dan dilimize çevirdiği, 298 sayfalık bir roman.

Yazarımız Academie Française'nin 1971 yılında üyeliğe kabul ettiği ilk yabancı yazarmış, yabancı olması ana-babasıyla alakalı yoksa zaten kendisi Paris'te doğmuş ama konumuz bu değil. "Günah" romanları yazdığını ifade etmiş yazarımız, benim de kendisine karşı gelmek gibi bir zorunluluğum yok , kendisi ne derse o.

"Diğer birçoklarını unuttuğu gibi bir gün unutacağı biri için acı çekmek ve arzularını, hep aynı olan arzularını başka bir yere yöneltmek için bu kişiyi terk etmek; ne bıktırıcı bir mukadderat!"


Fakat şunu itiraf etmekten çekinmeyeceğim, kitap herkese göre değil, nedeni de şu;
 tam bir betimleme ustası olan yazarımız bazen bir sayfanın üçte birini sadece yerdeki yaprağı betimlemek için kullanmış. Yaşar Kemal okuyanlar belki daha kolay anlayacak ne demek istediğimi, :D Julien de inanılmaz kelime oyunları ile tam bir tarif sanatçısı, açıkçası ben de betimlemeleri pek etkileyici bulurum romanda, sırf bu sebepten yazarı sevmemiş olmamın imkanı yok.

"Birine aşık olmak, sonsuza dek bütün özgürlüğünden vazgeçmek demekti; arzu körelebilirdi, tutku tamamen yok olabilirdi, fakat kalbin derinliklerinde, verilebilen, ancak geri alınamayan, başkasına aktarılamaz bir tortu kalırdı." 

Bir de sıradan olabilecek bir yerleşkeye olağanüstü bir kahraman ve olağan dışı iki vak'a ilave ederek zaten hali hazırda sıkılacak okuru avuçlarının içine almayı başarmış .

 Sonundaki müphemlik eser miktarda can sıkıcı olabilirse de,
ben ilk defa okuduğum bu kalemi sevdim, imkanım olsa oldukça hacimli olan külliyatını okumak isterim ve fakat bu kısım o kadar imkansıza yakın ki benim için, ama sen sevgili okur eğer de betimleme sever biri isen denk düşürdüğünde kaçırma bu eseri, belki bir başka eserini Green'in , neden olmasın.

"İnsan ruhunu satmıştır ve nefret aşkın yerini almak için boşuna uğraşır; insan ölene kadar sevdiklerine aittir. "

Sağlıkla, başarıyla, kitaplarla kal, ne yapmak hayatına anlam katıyor ise onlarla kal...





 

10 yorum:

  1. İkinci alıntıyı çok beğendim. Alıntıların böyle yazı aralarına serpiştirilmesi çok hoşuma gidiyor. Allta hepsi toplu verildiğinde okumak yoruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      bazen hepsi toplu olunca biraz da ne alaka oluyor bende ama bazen bu araya serpiştirme bile yorucu gelebiliyor bazen kitaplara yorum bile yapamaz halde olabiliyorum , affola efenim :D

      Sil
  2. asıl olarak thomes hobbes leviathan var yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone,
      evets ve fakat bu da öylesine bi çakma değil hatrı sayılır külliyata sahip bi amca :D

      Sil
  3. Aâ tam bana gore bir kalem not aldim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SEvKozi,
      umarım seversin de kendisini... aslında sevmek doğru bir kelime olmayabilir bu yazarda, tutulmak daha yerinde olacak sanki :D

      Sil
  4. Çok sevebileceğim bir kitap gibi gelmedi:) Emeğine sağlık, ayrıntılı çok güzel anlatmışsın:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      gerçekten her kişiye hitabı müümkün olmayan bir kitap, teşekkür ederim :D

      Sil
  5. bana hitap edebileceğini düşündüm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maviye iz süren,
      bence de sana hitap edebilir, :D

      Sil