13 Şubat 2015 Cuma

11-AMERİKANO-MANYAKLAR- SERGE REZVANİ

Çeviri:Adalet AĞAOĞLU
1. Basım 2010
106 Sayfa


"-Diyorum ki: böyle kuruyup kaknemleştiğimiz halde kendimizi gepgenç hissedişimiz ne iş ha?"

"-Yazar olmadım , ama yayınlandım. Bilmem arasındaki farkı görebiliyor musun?"

"-Dinle , dinle...Öyle hayal gücü mayal gücü az gelir...Bilmezsin...Dinle hele bir...Hayır , inanılır gibi değil ; bir sıçma süresinde kafandan koskoca , gerçek bir roman geçiveriyor, olur şey değil..."


**************************

Fransa'da büyüyen İran asıllı yazar , 1970 yılında bir roman yazar. Romanın geçtiği zaman ise 
2000'lerdir.

Hal böyle olunca Amerika 'nın elinin kolunun nerelere kadar ulaşabileceğini tahayyül etmenizi sağlayan kitap , ciddi ilgi görür. Bizde 5 yıl önce basımı yapılan kitap , hala ilk basımda ama takılmayın ona siz .

Neyse efendime söyleyeyim , kitap; Fransa'da yaşayan iki ihtiyarın, Amerika'lılara karşı yaptıkları bir takım eylemleri ve bunların sonuçlarını içermekte , ve fakat zaten 106 sayfa olduğundan , hayatlarının oldukça küçük bir kısmı olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Kitabın özsözü'nü A. Ömer Türkeş yazmış. Fakat o kadar yazmış ki , elime alıp ilk okuduğumda , devamını getirmekten korktum açıkçası.

Kitabı kısaca özetlemiş pek okunmaya değer kısım bırakmamış önsöze göre;

"Batıdaki isyan başladığında siyasal konjonktür , sadece kapitalist sistemin ve hegemonyasıının değil, doğu ülkelerinin reel sosyalizminin de sorgulanması gerektiriyordu.Bunun sonucunda 68 öğrenci eylemleri geleneksel 'sosyalist' 'komünist' partilerden bağımsız , hatta onlara rağmen gelişmiş,isyanın başını çekenler anarşist , anti-otoriter gruplar olmuşlar, Avrupa sokaklarını Marx'ın , Engels'in , Lenin'in , Stalin'nin değil Mao'nun , Che'nin, Ho Chi Minh'in posterleri süslemişti.Kapitalizm kadat kapitalizmin statükocu alternatiflerine -reel sosyalizme- de yönelen çifte reddiye, var olan bütün kurumlarla birlikte bütün kültür ve sanat geleneğinin sorgulanmasıyla sonuçlanmıştı.İsyan sadece siyasi değildi, kültürüyle de isyandı.
Nitekim 68 rüzgarı Batıda sadece siyasi iktidarları değil, kültürü , sanatı , edebiyatı, cinselliği kısaca hayatın her alanını silkelemişti.Rock'n Roll'ün , Yeni Roman'nın , Avan-gart' akımların müziğin , edebiyatın, plastik sanatların geleneksel yapılarını paramparça ettiği, dünyaya henüz yaratıcıların dahi tam olarak ifade edemediği yeni anlamlar kattığı, bağımsız sinemanın kitleleri sarstığı yıllardı 68'ler.  68'lerin en etkili isimlerinden Marcus'un isyanın edebiyatının dilini "yerleşik dil ve imgelerin- uzun zamandır tahakküm ,zorbalık ve aldatma aracı olarak kullanılan dil ve imgelerin- baskıcı hakimiyetini yıkabilecek iletişim yolları bulma çabası " olarak yorumladığı zamanlarda , Beat kuşağı yazarları yeniden keşfediliyor, Vian hatırlanıyor, Genet tanınıyor, geleneği dinamitleyen yazar ve sanatçılar taraftar topluyordu.
............
..........
...."
 Rezvani 68 kuşağında yetişmiş ve yoğrulmuştu.

Önsöze bakıp yanılmayın ha , kitap oldukça yalın ve anlaşılır ifadelerle yazılmış :D

Ben sadece önsözü okuduktan sonra, kitabı anlamanın -benim için - imkansıza yakın olduğunu düşünmüştüm , siz de düşünmeyin diye yazıyorum bu kadar şeyi.

Çağdaş Klasiklerden olan kitap okumak isteyenlere gelsin o halde bu kitap :D

Bir de okuduktan sonra , ilk aklınızdan geçeni yazın bana :D




8 yorum:

  1. Hımmm değişikmiş aldım listeme ve fakat ben artık ne okuyacağımı şaşırdım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen ya , o kadar çok okunacak kitap var ki ...Gerçi okunacak kitap olması iyi de bir şey ama :D

      Sil
  2. Sonunda AMERİKANO-MANYAKLAR okumuş birine rastladım. :)
    Ya bu kitap süper gerçekten,bayılıyorum.Serge Rezvani'nin Türkçe'ye çevrilmiş başka kitabı yok ne yazık ki.Kırmızı Kedi'ye e-posta gönderdim,diğer kitaplarını da çevirmeleri için ama dönmediler.
    İlla Fransızca mı öğrenek! :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz zaten her durumda .fransız sayılırız ama dil bilmeyince zor tabii...Evet ya sanki kimsenin haberi yok yazardan değil mi , oysa olmalı , bakma ben biraz önsöze sataştım ama :D

      Sil
  3. önsözleri okumayı sevmiyorum, hele böyle bir önsözden sonra kitabı elimden bırakırdım kesin!:)
    En sevdiğim önsöz Harper Lee'nin Bülbülü Öldürmek kitabındaki önsözü:)
    Zira "...Önsözler kitaptan zevk almayı engeller, beklentinin heyecanını öldürür, insanı hayal kırıklığına uğratır. Önsözlerin tek iyi yanı, bazı durumlarda romanın yaratacağı şoku ertelemesidir..." der kendisi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D iyi demiş :D yani bazen gerçekten gereksiz uzatmalar yapıyorlar , sanırım ne kadar uzatırsak o kadar iyi tanımlarız diye düşünüyorlar , fakat bence yanılıyorlar:D

      Sil
  4. alla alla hatırlamıyom ama okurum tamam peki komik miiii :) ya sen nerden buluyon sölesene nerden seçiyon kitaplarııııı eylem dışında yaniiii:) mesela bu kitabı satın mı aldın yoksa bi de arkadaşlara gidince alıyonmu onlardaaan ben de yapıyom da öleeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. satın , ne yazık ki okuyan arkadaşım neredeyse hiç yok , hatta genelde benim bu kadar okumama takmış arkadaşlarım var , ruh sağlığımı ince ince etüd edenler var , psikolojime inen var , lakin okuyan yok :D

      Sil