11 Ocak 2012 Çarşamba

5.Araf - Elif Şafak

ARAF
-
ELİF ŞAFAK
Doğan Kitap
385 Sayfa-2010 Basım
(40 Baskı yapmış)
Çeviri:Aslı BİÇEN(yazar ile)

Elif Şafak okumaya Aşk'la başlamıştım, Baba ve Piç'le devam ettim, şimdi Araf.
Aslında ne söylesem bu kitap için bilemiyorum, karamsar ruh hali ile dolu bir avuç insanın hayatlarının 400 sayfaya sığdırılışı ama acayip kelime oyunları ile.
Galiba bu kitapta en sevdiğim şeydi kelime oyunları, Elif hanım itina ile kurmuş cümleleri ve kelimelerle adeta dans etmiş.

Çarpanlar:
"El-farah seb'ate eyyam vel huzn tulul ömr."
"...Atalet ayyaşlıkla akrabadır.İçine bir daldın mı nerede duracağını bilmeden, neden durman gerektiğine akıl erdiremeden gömüldükçe gömülürsün ritmine."

ARKA KAPAK
Kim gerçek yabancı - bir ülkede yaşayıp başka bir yere ait olduğunu bilen mi, yoksa kendi ülkesinde yabancı hayatı sürüp, ait olacak başka bir yeri de olmayan mı?
İsimlerin yabancı memleketlere ayak uydurma sürecinde muhakkak bir şeyler eksilir - bazen bir nokta, bazen bir harf ya da vurgu. Yabancının isminin başına gelenler pişmiş tavuğun olmasa da ğişmiş ıspanağın başına gelenlere benzer - ana malzemeye yeni bir tat eklenmesine eklenmiştir de kalıpta gözle görülür bir çekme olmuştur bu arada. Yabancı işte ilk bu fireyi vermeyi öğrenir. Yabancı bir ülkede yaşamnın birinci icabı insanın en aşina olduğu şeye, ismine yabancılaşmasıdır

33 yorum:

  1. Elif Şafak'a ben de Aşk la başladım ancak hala devam edemedim, Elif Şafak'a bir gidiyor bir gitmiyor elim. A'raftayım anlayacağın .. :)

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı okuyalı uzun zaman oluyor, ama beğenmiştim, kelime oyunları ve Zarpandit'in farklı kişiliği ve huyları hoşuma gitmişti:)

    YanıtlaSil
  3. Sanırım çok beğenmediniz bu kitabı kelime oyunları dışında Elif Şafak'ın 2 kitabını okudum. Bir iki kitabını daha okuyacağım. Okumam gerekir mi sizce yoksa daha güzel kitapları mı vardır?

    YanıtlaSil
  4. Uzun zaman önce okumuştum Araf'ı. Kitaba dair hatırladığım tek şey kapağı(bir çikolata sever olarak :)). Her zaman söylerim E.Şafak kitaplarının eski kapakları çok güzeldi...Bknz.
    http://www.superalsat.com/araf-elif-safak-metis-yayinlari-2003_V0JJurunZ614367

    YanıtlaSil
  5. çok sevdiğim yazardan 2. okuduğum kitaptı "Araf"...İlki ise "Mahrem"...(Diğerleri: Bit Palas, Firarperest, Med-Cezir Yazıları, Aşk) Yazık ki (hala çok severek okusam da) ilk ikisinden aldığım tadı sonraları bulamadım..."Mahrem"i özellikle tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  6. cimcime aşk ve İskender'i çok severek okudum ama Araf kitaplıkta duruyor , arkadaşlarım çok fazla tavsiye etmeyince birtürlü elim gitmedi , sen ne diyorsun canım , okumaya değer mi ?
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Đëjάώυ:Aşk güzeldi aslında ama...Bazen olur ya o haller her insanda...

    YanıtlaSil
  8. Eren :Zaten kitap Zarpandit 'in farklı kişiliği ve kelime oyunlarından ibaret gibi, ya da baskın olan bana göre de bu ikisi idi...

    YanıtlaSil
  9. Öylesine Biri :Aslında okunabilir bir kitap, çok ilginç kişilikler var ve tabi harika kelime oyunları ben Baba ve Piç'ini de beğenmiştim...Okumadıysanız önce onu okuyun derim.

    YanıtlaSil
  10. flzpink:Gerçekten güzel kapak tasarımları var Elif Şafak kitaplarının:))Bence hala öyle , yine bir çikolatalı kapak , gerçi bu resimde güzel gösterememişim ama...yine de güzeller...

    YanıtlaSil
  11. zeynep:Canım cimcime diye hitap etmen çok güzeldi unutulmamasına sevindim...Bence okunabilir kitaplardan ama depresif bir zamanda okunmamalı...:))Karakterlerin çoğu ya obsesif ya da bulimik:))Anlatabildim mi:))

    YanıtlaSil
  12. mrw: ben çok net söyleyebilirim : bu kitabı hiç beğenmedim, Firarperest'i de sevmediğim gibi. Elif Şafak beğendiğim yazarlardan ama bence bu ikisi benim için zaman kaybı oldu. Araf için yazılan HER yazıda kelime oyunlarından bahsediliyor, demek ki bir ben anlayamadım o kelime oyunlarını :) hiç birşey anlatmıyodu bence, arkasında yazdığı gibi de arafta kalan insanlar diyo hiç de öyle bi şey yoktu :)
    kitabı çok yerdim galiba ama napiim sevmedim Araf'ı :(

    YanıtlaSil
  13. pinhanı da çok beğenmiştim ben, tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  14. BeyazKitaplık :aslında yorumu mrw'ye yazmışsın ama ben de biraz açıklayayım istedim, şimdi ben bir kitabı beğenmedim diye herkes beğenmemek zorunda değil zaten dikkat edersen yorumumda "kitap harika , muhteşem , mutlaka okunmalı" gibi ibareler yok.Kitap için söylediğim tek şey okunabilir.Evet mükemmel değil ama çok kötü olduğunu düşünmüyorum.Tabi bu benim şahsi fikrim.İnsanları negatif etkilemek istemem.Şimdi ben üzerime alınmış gibi oldum ama sadece "HER" kelimesine takıldığı içindir.Sürç-i lisan ettim ise affola...

    YanıtlaSil
  15. Buket :Ben de Pinhan'ı okumadım ama sıraya koydum:))

    YanıtlaSil
  16. Araf'ı diğer Elif Şafak kitaplarından ayıran bir hal var. Belki çeviri oluşundan, belki bizim bildik roman üslubumuzdan yabancı düşüşünden. Yazarın kitapları arasında sıralasaydım en sevdiklerimden olmazdı.

    YanıtlaSil
  17. gülgün :çok haklısın, yorumunun her kelimesine katılıyorum...Hoş geldin:))

    YanıtlaSil
  18. aslında ben sizi eleştirmek istememiştim ama birden gaza gelince galiba yanlış anlaşıldım :(
    bir kitap hakkında farklı görüşler olabilir olmalıdır da zaten. herkesin aynı tadı alması mümkün değil, herkese aynı duyguları veren kitabın edebi değeri de tartışılır bence.(umarım bu cümlede yanlış anlaşılmaz Elif Şafak sevenler için. Asla Kötü niyetli değilim ) bu kitap için farklı kişiler yorum bıraktığından ve görüş isteyenler olduğundan ben de farklı görüşümü yazayım dedim. ben Elif Şafak okuyan ve seven biriyim ama bu kitabı bana hitap etmiyor.

    YanıtlaSil
  19. BeyazKitaplık: Cancağızım, yanlış anlaşılmadın ve asla farklı görüşlere saygısızlık değil benim de amacım...Son yorumuna aynen katılıyorum , bir kitap farklı kişilere , farklı algılara açık olmadır, aynı/ farklı görüşte olabilecek kitap severler gibi.Zaten kitapsever sohbetleri de bu yüzden tatlı olmaz mı?Kötü niyetli olmadığın kendini ifade etmeye çalışmandan(ben de kaptırırım bazen kendimi:)) anlaşılıyor.Senin iyi niyetinden asla şüphe duymadığımı bilmeni isterim.Sadece burada yorum yapman bile beni ne kadar mutlu ediyor anlatamam...Umarım yorumlarını özellikle farklı olanları benden ve diğer bloggerrlardan esirgemezsin.Çünkü her zaman bu seslere ihtiyaç var.Olmalı. bazen yanlış anlaşılmamak için farklı yorum yapmaya çekinenlerden olma.Çok çok teşekkür ediyorum,biraz uzun oldu ama umarım okursun...Çanakkaleye Geldiğimde muhakkak uğramak istediklerimdensiniz.Ben de Tekirdağ'a beklerim...:)

    YanıtlaSil
  20. :) kızmadığınıza sevindim. aman tatsızlık olmasında komşumuzla aramızda :)hayatın ne göstereceği belli olmaz,
    bir gün görüşmek dileğiyle..

    YanıtlaSil
  21. BeyazKitaplık:Evet değil mi hem komşu hem kitapsever ler olarak hep tatlı olalım:))

    YanıtlaSil
  22. Elif Şafak'ın çok severek okuduğum,çok şeyi sorgulatan kitaplarından birisidir..şaşırtıcıdır da aynı zaman :)Siyah Süt de güzeldir :)
    sevgiler,

    www.fido-land.blogspot.com

    YanıtlaSil
  23. FidoLand: Blogundayım canım, hoş geldin.Yorum için teşekkür...

    YanıtlaSil
  24. en sevdiğim Elif Şafak kitabıdır....

    YanıtlaSil
  25. laleninbahcesi:Elif Şafağın bütün kitaplarını okuyamadım henüz ama baba ve piç'ini de beğenmiştim ben...

    YanıtlaSil
  26. Elif Şafak'ın Aşk'ı önce okudum.Daha sonra Firarperest ,Pinhan,Med-Cezir ve Araf'ı okudum.Bende ki Araf kapak resmi farklı 32. baskı ANLATIMDA KELİME OYUNLARI VAR AMA ANLAŞILMAYACAK GİBİ DEĞİL..ROMANI OKUNABİLİR KILIYOR BENCE..:)Elif Şafak'ı daha iyi anlamak için Med-Cezir'i okumanızı tavsiye ediyorum..Kitap listenize de baktım okumadığım kitapları not aldım:)Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Med-Cezir'ini tavsiye eden sanırım ilk kişisin:) yakın zamanda okuya bilirim umarım

      Sil
  27. Elif Şafak sever olarak iki çift laf etmeden geçip gidemeyeceğim :)

    Araf'ı okuyamadım henüz. Elif Şafak'ı Baba ve Piç'le tanıyanlardanım. Sonrasında Pinhan, Aşk, Bit Palas ve Firarperest'i okudum (Kağıt Helva'yı kitaptan saymıyoruz sanırım) :) Mutlaka Pinhan'ı tavsiye ederim. Büyük Mevlana Ödülü almış kitap Elif Şafak'ın Türkçe yazdığı nadir kitaplarından. Baba ve Piç ile Aşk da çok iyiydi. Bit Palas bence gayet iyi (karakterler anlamında özellikle) bir kitap fakat kurgusal anlamda diğer kitapları kadar doyurucu değil.

    Şu kitabı şu an alıp da okumuyorsam tek sebebi kapağıdır bence. Gerçekten itici buluyorum şu kapakları.. Metis'teyken çok güzeldi oysa (hele Baba ve Piç!) (resim: http://www.kulturtv.com.tr/images/kitap/c025b2816682d5755b38f091d1c809ae.jpg) Araf (http://birazoku.com/wp-content/uploads/2009/07/araf-elif-safak-kapak.jpg) İskender'den bahsetmeye gerek yok sanırım! :)

    Neyse biraz uzun oldu ama Elif Şafak'ı severim ve onu okumanın asla zaman kaybı olduğunu düşünmüyorum. Evet, Pinhan kadar olamıyor diğer eserleri belki ama Elif Şafak'ı kendisi yapan zaten kelimelerle oynaması sanırım.

    Kitaplı günler diliyorum herkese ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O. Ali:Ben de baba ve Piç'ini çok beğenmiştim, Aşk 'ta güzeldi.Pinhanı da okumak çok istiyorum, umarım yakın zamanda:)

      Sil
  28. kitabı kesinlikle okuyacağım teşekkür ederim sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Merhaba, bir kitap tutkunuyum, Elif Şafak'ı da severim. Baba ve Piç'i çok güzeldi.
    Bloğuma geldiğiniz için çok mutlu oldum. Sizin bloğunuzu da çok beğendim. Zevkle takip edeceğim.
    Ankara'dan Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nergiz GP:Baba ve Piç benim de okuduklarım arasında en beğendiğimdir.Hoş geldiniz...Ben de çok mutlu oldum...
      YanıtlaSil

      Sil