24 Ekim 2011 Pazartesi

BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE
-
DOĞAN CÜCELOĞLU

Remzi Kitabevi
138 Sayfa-2006 Basım
(9 Baskı yapmış)


Doğan Cüceloğlu ile bir seminerinde tanışmıştım.Seminer yine ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimi baz almıştı.Ancak üslup süperdi ve bizi sıkmadan  , uyuklamaya başlatmadan (ki benim hatırladığım bir iki kişisel gelişimcinin seminerin bir kısmında şekerleme yapmamız için geldiklerini düşünmeye başlamıştım) dikkatimizin tüm yoğunluğunu sonuna kadar korumayı başarmış ve anlattıklarına kafa sallamaktan bitap düşmüştük.Gerçekten çok esprili olduğunu ve gülümsemenin sınırlarının olmadığını da göstermişti.Tamam uzatmıyorum gerçekten etkilenmiştik.
Yazarını tanıdığım kitapları, sanki ben yazmışım gibi okuduğumu da belirtmeliyim bu arada ..Hep tanıdık bir iki sözcük arıyorum ve bu kitap gerçekten bu konuda beni hayal kırıklığına uğratmadı.Hayır yaa...Tabi ki beni anlatmamış kitabında ama KIRKLARELİ'nden bahsetmiş (doğduğum kent) bu da beni oldukça mutlu etti.Hayatlarımızın bir kısmında, farklı zamanlarda da olsa aynı şehrin havasını soluyuşumuz insana mutluluk veriyor .
Kitap, sınav dönemi; anne babalardan örnekler, doğru yanlış tavırlar üzerine yalın bir dille yazılmış.

Kitaptan Beğendiklerim:

"İnsanları niyetimizle değil eylemimizle etkileriz.Niyet, ancak eylemde açık seçik ifade edilirse, karşı tarafa ulaşır."

"İzin verin, çocuğunuz yaşamını tribünlerde seyirci olarak değil, sahada oyuncu olarak geçirsin."

"Keşke
Dört mevsimlik bir sene olsa ömür
'keşke ' , onun güzüne denk gelir.
Erken vazgeçmek için erkendir,
telafi etmek için geç.Can Dündar"

Öğretmenleri özel kılan, çocuklarımızı emanet edecek kadar onlara güvenmemizdir."


ARKA KAPAK:

Her ana baba çocuğunun başarılı olmasını ister. Şimdi takma adıyla Kemal Bey dediğim baba da 17 yaşındaki kızının başarılı olması için dersine çok çalışarak üniversite giriş sınavlarında başarılı olmasını istiyordu. "Biz memur adamız; varımızı yoğumuzu senin için dershaneye veriyoruz; aklını başına al çalış. Üniversiteye giremezsen gözüme gözükme," dedi.Baba bu sözleri Nisan 2004'te söylemişti.
Mayıs 2004'te kızın gittiği dershaneye bir konuşmacı geldi ve "Öyle bir sistem içindesiniz ki, daha baştan, sınava giren her 10 öğrenciden 8'i başarısız olmaya mahkum edilmiştir. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya gayret etmeniz gerekir," dedi.

2004 Mayıs'ının o günü kız intihar etti.
Bu baba uzun süre herkesi, okulu, dershaneyi, konuşmacıyı, eğitim sistemini suçladı, ama kendine düşen sorumluluğu göremedi.
Kemal Bey'in durumunda çok ana baba var toplumumuzda. Ve bu ana babaların bu zor sınav döneminde çocuklarına daha bilinçli anababalık yapmaları gerekir.
Sorumluluk duygusu insanda bilgi arayışına götürür. "Başarıya Götüren Aile: Sınav Döneminde Anababalık" kitabı, böyle bir sorumluluk duyan anababalar için yazıldı.
Kitap arka kapağında kendini şöyle tanıtır:
Bu kitap, çocuğunun başarılı olması için, "Çok çalış oğlum/kızım," demenin ya da tüm maddi olanaklarını seferber etmenin ötesinde bir şeyler yapmak isteyen anababalara yol göstermek amacıyla yazıldı.
Her anababa, okul başarısı için çocuğuna yardımcı olmak ister. Ama öğrenme sürecinin bilimsel temellerini kavramadan atılacak her adım, iyi niyetli de olsa, çocuğu engelleyebilir.
Başarıya Götüren Aile, sınav döneminde çocuklarına destek olmak için doğru ve etkili yöntemler arayan tüm anababalara kılavuzluk edecek.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder