24 Şubat 2023 Cuma

18 - 24 ŞUBAT 2023 / 8. HAFTA

        Sevgili arkadaşlarım, 2023'ün 8. haftasından selamlar. Nasılsınız? Nasılsınız diye sormak adetten, yoksa hiçbirimizin iyi olamadığımızın(hala) ve bir süre daha iyi olamayacağımızın farkındayım, bazılarımız içinse bundan sonra "iyi olmak" kavramı lügatlarındaki eski anlamını karşılayamayacak ne yazık ki! Yine de hayat devam edecek... Benimki bu hafta şu şekilde geçti:

                                                                    9 ŞUBAT 

HAFTANIN OKUDUM BİTTİSİ 1

HALİDE EDİP ADIVAR 'DAN

ÇARESAZ

    Çare bulan, çare düşünen anlamına gelen Çaresaz, kitabımızın ana karakteridir.  
    Kitap 1961'de tefrika edilmiş, fakat kitap haline gelmesi 10 yıl sonrayı bulmuş.  Modern Türk kadını,  imam nikahı ve resmi nikah gibi hususları,  İstanbul manzaralarında resmetmiş yazar ya da bana bu hissi verdi. 
    Zengin ama yoksula düşmüş, vefakar mı ahmak mı olduğu fazlasıyla su götürecek kahramanımızın hayatından bir kesit...     Ne roman ne hikaye denilmesi mümkün,   belki bir uzun öykü tadında.  Konu ve karakter bakımından hoşuma gitmedi demek zorundayım, herkeslerin derdine çare olan güzel bacım sadece kendine biçare kaldı...Ya da çaresi bu olmamalı mıydı? Hayat bazen çok kolay ama bir o kadar zor, anlayana 
aşk olsun diyoruz. 

******************************
20 ŞUBAT 
SEZGİN KAYMAZ
DECCALİN HATIRI
SEvinç Kuşları 1
Deccal'in Hatırı
    "Ona göre,  akıl dedikleri zamazingo, sonsuz boyutlu mekânsızlık evrenine gerilmiş dümdüz bir çamaşır ipi, akıllı dedikleri hıyar ise o ipe mandallanmaya razı gelen kırmız dondu. Tabii dahi de işin gerçeğine o ipten uzak duracak kadar aklı eren er kişi oluyordu kaçınılmaz olarak. "

     Açık konuşalım; kitabı okumaya bir not defteri ile başlamanız lazım, karakteri bol, isimleri benzer ve fakat tiplerde bazı ayırıcı detaylar mevcut. Goodreads puanım  ⭐⭐⭐⭐⭐. 

   Bir Ankara Polisiyesi demek mümkün, bu orijinal tiplerin polis olarak karşımıza çıkması tesadüf olamaz . Bakınız Behzat Ç., fakat bu seride tek orijinal yok, hatta orijinal olmayan tip mi var lan, diyesi geliyor insanın :)) Cemil ya da Hayri şahıslarına münhasırlarsa da benim bir iki yerde okuduğuma göre, Veysel ile Deccal daha orijinal bulunmuş okurlar tarafından, o da olabilir. 

 Mevlana'dan alıntılarıyla, dersleri, tesadüfleri, kavuşmaları ve bitişleriyle çok iyiydi. Hikaye de iyiydi, anlatımı da iyiydi, ama kolay değildi.  Düşüne düşüne okunması lazım gelenlerden. 
Bir de tabii beklenmedikti. Her şeyiyle 😁

    "Eden bulsundu kardeşim, bir kere de bulsundu be, bir kere de kötüler çarpılsındı lan! İşi öbür dünyaya, ahirete falan bırakmadan,  şöyle buracıkta, yapıp ettikleri bir bir yüzüne vurularak; burunlarından fitil fitil getirilerek..."

*********************************************
23 ŞUBAT 
ÉMILE ZOLA
SUÇLUYORUM 



“Benim tek bir tutkum var, öylesine çok acı çekmiş ve mutluluğu hak etmiş olan insanlık adına, ışık tutkusu.”
 
    Suçluyorum, bir arzuhal; 13 Ocak 1898'de L'aurore gazetesinde, dönemin Cumhurbaşkanı'na ithafen yazılmış...

    Kim, kimi ve neden suçlamış? 
Fransa'da Yahudi kökenli bir subay olan Dreyfus, haksız yere casusluk ile suçlanır, yalandan yargılanır ve ömür boyu sürgün cezasıyla Şeytan adasına gönderilir.  Fakat bu ceza, ordu ve yargının kararlarının sorgulandığı uzun bir tartışma ağını başlatacaktır. 
 
Tahsin Yücel der ki önsöz kısmında:
"Suçluyorum, benzerine az rastlanır bir "aydın " başkaldırısının somut ve görkemli örneği olarak tek başına da okunabilir."

&&&&&&&&&&&&&&&&&*****&&****&&&&&&

23 ŞUBAT 
MURAKAMİ HARUKİ
TUHAF KÜTÜPHANE 

    "Labirentlerin zor yanı, seçtiğin yolun doğru olup olmadığını, sonuna kadar gitmeden bilememendir."

    Kitapların zor yanı da budur, o kadar da iyi olmadığını anlamak için, sonuna kadar okuman gerekebilir. 

Büyüklere masal diye yazılmış,  illüstrasyonlar ile canlandırılmış, fakat sanki bir şey eksik kalmış. 2⭐⭐ verdim, Murakami'ye saygımdan :)

    Bu hafta izleme konusunda aktif değildim, saçma salak you tube videolarını uyumak için kullandıysam da, ekrandan uzaklaşmak lazım diye düşünerek kitaplara vurdum kendimi. Çünkü hakikaten yaşayamıyorum...
Sosyal medyadaki görüntülere bakmaya devam etmek, yaşama devam etmeme engel oluyor, kesip atabilmek te mümkün değil çünkü o zaman da yetersizliğimin azabı yakamı bırakmıyor. Bir an önce bütün yaralar sarılsın diliyorum, asla kapanıp gitmeyecek, asla tam iyileşemeyek, biliyorum...

Sağlıkla kalın arkadaşlarım, sağlıcakla kalın. 





24 yorum:

  1. İçinde bulunduğumuz şu zorlu süreçte odaklanmak biraz zor olsa da kitaplarımız özel sığınaklarımız. Sezgin Kaymaz'ın kitabı ilgimi çekti. Emeğine sağlık sevgili Kitap Eylemi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız,
      gerçekten de tam anlamıyla bir sığınak hepimize, bir kaçış kapısı. SEzgin Kaymaz'dan bir çok kitap okudum, tanışmadın ise bilhassa önereceğim yerli yazarlardandır, ille bu kitabı olması lazım değil. Herhangi birine şans vermeni salık verebilirim. Teşekkür ederim, yine beklerim.

      Sil
  2. Kimse iyi olamayacak bir süre daha dediğin gibi. Sosyal medya, haberlere baktıkça da hepimiz kötü oluyoruz. Ben de tekrar yavaş yavaş okumaya başladım kitap. Emile Zola hep okumak istediğim ama bir türlü okumadığım yazarlardan. ''Okumak için neyi bekliyorsun?'' diyeceksin. İnan bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum. Yazılarını okumayı özlemişim:)
    Tuhaf Kütüphane ilgimi çekti, ''Labirenler...'' ile başlayan alıntıya bayıldığımı söylemeden geçemeyeceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap keşfi,
      :) umarım iyi olabileceğimiz, iyi kalabileceğimiz günler gelir artık, zira delirmenin eşiği her gün biraz daha yaklaşmakta. Okumak için neyi bekliyorsun diye soramam canım, her kitabın /yazarın bir zamanı olduğuna inanırım, umarım yakın zamanda kesişsin yollarınız , sevgiler, canımsın.

      Sil
  3. Bazı şeyler unutulmuyor, izleri kalacak.
    Deccal'in Hatırı'nı merak ettim, kapağa bakınca korku türü gibi duruyor, polisiye demek. İlgi çekici görünüyor. Alıntılar da güzelmiş, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      korku hiç yok, :) hatta bir hayli eğlenceli bir polisiye, dur ama eğlenceli deyince klasik eğlenceli değil de acı kısımları çok zira, tavsiye ederim yazarı, hakikaten farklı bir tarzı var, kalemi her zaman çok iyilerden. ben teşekkür ederim

      Sil
  4. Tuhaf Kütüphaneyi aklıma kaydettim baya merak ettim kitabı.

    YanıtlaSil
  5. Zola'nın eserini çok merak ettim, not alacağım. Yanlış bilmiyorsam Tuhaf Kütüphane Türkiye'de yakın zamanda basılmıştı, görüşler de hep bu yazıdakine paraleldi, çok pahalı geldiği için almamıştım ben de. İyi yapmışım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vulnicure,
      iyi yapmışsın hakikaten, Zola için şunu söyleyebilirim, seveni benim gibi bağımlısı olur, sevmeyeni de pek sevmez :) okursan fikrini bilmeyi isterim :) sevgiler.

      Sil
  6. Bu seferki eserlerin tamamını okumuşum:) Suçluyorum mutlaka okunması gerekenlerden, Deccal'in serisinde çok eğlenmiş, çok sevmiştim. Murakami sevdiğim için Tuhaf Kütüphaneyi okumuştum ama küçük bir öykü için bu kadar pahalı bir kitap almaya gerek yok. Halide Edip'i çok severim, Çaresaz'ı da sevmiştim dönemini iyi yansıtıyordu. Elinize sağlık Eylem Hanım, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      teşekkür ederim, hepimize keyifli okumalar olsun. SEvgiler.

      Sil
  7. Bu eserlerin hiç birini okumadım vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dayı yazar,
      rica ederim, vakit ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  8. Tuhaf Kütüphane'yi okumuştum puanlamaya katıldım. Sezgin Kaymaz'ın ktiabına baktım da biz bu kitap fiyatlarını napcaz beh diye bir daha dertlendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      dertlenmeden olmuyor o konuya azizim, fakat bakıyorum da dertlenilmeyecek pek konu yok yaşadığımız dünyada, hangi birine dertleneceğimizi şaşırdık.

      Sil
  9. Çaresaz'dan haberim hiç olmadı 😅 utandım ve merak ettim

    YanıtlaSil
  10. kaymaz okuyamıyom acaip sıkılıyom :)

    YanıtlaSil