24 Haziran 2017 Cumartesi

NASIL YAPMALI - N. G. ÇERNİŞEVSKİ

NASIL YAPMALI 1

Çeviri : Güneş BOZKAYA
12. Baskı 2015
240 Sayfa

Marks yazar için "Büyük Rus Bilim Adamı ve eleştirmeni " der Engels'e mektuplarında .Ve devam eder; "Bütün çağdaş ekonomistler arasında yalnız Çernişevski tek orijinal düşünür sayılabilir, ötekiler ise sadece taklitçidir."

Çernişevski'nin eserlerinde vermek istediği ana fikir: Bir düzenin gerçek değerini kazabilmesi için idealine kendi hayatını adayanların , bu düşünceyi hayata geçirmeye yetecek maddi ve manevi güce sahip olması gerekir."

Rus Edebiyatında Gogol'dan sonra gelen ve yeni bir gelişme çağı açan yazar Ölü Canlar'da(Dostoyevski) zayıf ya da geliştirilmemiş yönler olduğunu düşünür.

Turgenyev'in Babalar ve oğullarına bir nevi cevap niteliği taşır Nasıl Yapmalı.

Dostoyevski de Yeraltından Notlar'ını Nasıl Yapmalıyız'a cevap olarak yazılmış ve Çernişevski'nin temel düşüncelerinin reddi olarak görülmüştür.

Dostoyevski'nin başarılı sayılmayan eseri Ecinniler de bu yeni akıma uydurulmaya ve kahramanları iyi insanlar yapılmaya çalışılmıştır.

Tolstoy kabul etmese, Şavaş ve Barış 'ta kahramanları her ne kadar Fransızca konuşturmuş olsa da , ÇErnişevski'nin yolundan yürüdüğünü okur görebilmektedir.

Rus demokrasisinin en ünlü isimlerinden kabul edilen yazar , edebiyat alanında demokrasiyi büyük bir ustalıkla anlatmaya çalışan ilk Rus yazardır.

Ömrünün bir kısmını hapiste geçirdiğini ve Nasıl Yapmalı'nın yayınlanabilmesi , sansürden geçebilmesi için mücadele etmiş hatta belki de anlatacaklarını istediği kadar açık ifade edememiştir.

2. sini okumayı beklemek, benim için oldukça zorlayıcı bir süreç olacaktır.



ça

6 yorum:

  1. önemli bişi okumuşsuuun :)

    YanıtlaSil
  2. Yeraltından Notlar da çok iyiydi.Buna da bakmak gerek :)

    YanıtlaSil
  3. Yıllar yıllar önce bir arkadaşım hediye etmişti ama bir türlü elim gitmedi öylece kitaplığımda bekliyor. Bir gün okur muyum bilemiyorum:) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça ,
      :D vardır öyle kitaplar değil mi , elimizin gitmediği :D

      Sil