14 Nisan 2023 Cuma

8-14 NİSAN/ 15. HAFTA

Sevgili arkadaşlarım '23 yılının 15. haftasından merhaba, nasılsınız?

Benim için yine sıradan; okumalı, izlemeli bir hafta oldu. Ne yazık ki izlediklerimden biten olmadığından burada paylaşamayacağım. Merak edenler için: Shantaram ve Replay 1994 izlediğim diziler. Gelelim okuduklarıma ... 
    Sevgi Soysal'ın Şafak adlı kitabını 11 Nisan Salı günü bitirdim, gerçi kitabın beni bitirmiş olma ihtimali yok değil. Kitap 3 kısımdan oluşur, en akıcı kısmı Şafak.  Belki bir nihayet beklentisi ile okuduğum için, bu kısmı bir oturuşta bitiriverdim. Oysa 2. Bölüm olan Sorgu'da neler çektim, kaç satır hemen  bir kenara atmak için yetti, kaç sayfada bıraktım elimden kitabı. Kendim yaşamamış olmakla bile bu kadar etkileniliyorum, yaşayanların hali nicedir, düşünemiyorum. 
    12 Mart dönemini anlatan az sayıda kitaptan biri olmasıyla da, gerçekliğin açmazlarıyla, soyut duygu durumlarının gerçeklerle iç içe geçmesiyle de önemlidir.  Türk Edebiyatı eğitiminde, akademide, kendine ayrıca yer edinmiş bir hikayedir Şafak.  Post modern edebiyatta, dönem anlatısı olması,  toplumsal olayların, toplumu oluşturanların siyasete dahliyetleri, ve tabii psikolojik tahlillerini de unutmamak lazım. Anlatılanlar Oya'nın hikayesi de değildir tek başına, Mustafa'ya ya da Ali'ye de verilemez başrol. Çok katmanlı şekilde anlatılanlar, çok kişilikli, çok farklı yaşamlara dokunan hikayelerin iç içe geçişmesidir. 
    Edebiyatımıza yer edenlerden birini daha okumuşluğumun memnuniyeti, kitapta anlatılanlara isyanımla bütünleşmiş vaziyette,  yine de ille de okuyunuz diyorum. 

    Julia Quinn'in Şahane Bir Kadının Gizli Günlüğü adlı kitabını 13 Nisan Perşembe günü, başladığımın hemen ertesi günü bitirdim. Bu kitaba başlama sebeplerimden biri; bir önceki okuduğum kitabın etkilerini üzerimden silkip atmak istememdi. Fakat kolay okunan bir aşk romanının bu kadar vasat altı olması gerekiyor muydu bilmiyorum,  yazardan daha önce de romantik kitaplar okumuştum ama bu kadar mantıksız olanına denk gelmemiştim sanırım.  Akıllı olduğunu iddia eden fakat akılsız hareket eden bir kadın,  aşktan ağzı yanmış bir baronu dize getirmek istiyor. Tarih olarak 1800'ler ... Sevdim diyemeyeceğim, kolay okunuyor olmasının bile kolay okutamadığı nadir kitaplardan biri oldu. 

    Aynı zamanda Bevelstoke serisinin ilk kitabıymış, fakat serinin devamını getirmeyi hiç istemiyorum :)


“Because the greatest part of a road trip isn’t arriving at your destination. It’s all the wild stuff that happens along the way.”

    Tamed; Emma Chase'in Tangled serisinin 3. kitabı. İlk iki kitabını sanırım Şule hediye etmişti. O kitapları Türkçe okumuştum, serinin 4 kitap olduğunu fark ettikten sonra, kolay okunurluğuna güvenerek 3. kitabını da İngilizce indirmiştim. Tabii aradan zaman geçti, fakat bu kiitapta anlatılan ilk 2 kitabın yan karakterleri olduğundan hatırlamakta zorluk yaşamadım. Yine fakat, sanki ilk hikaye kadar etkileyici de bulmadım, sanırım kadın karakterin ayarsızlığı buna sebep olabilir. 4. kitabı indirmemişim, fakat sanırım Kindle 'ın ücretsiz okunanlarından biri ve oradan okuyacağım. Çok ta bekletmekten yana değilim, zira eskisi gibi ara vermekten yana değilim seri okurken. Hatırlamakta eskisi kadar iyi değilim, konsantre sürelerim de henüz eski verimliliğini yakalayamadı. Yine de okumaktan vaz geçmek yok :) 

Uzattım, kusuruma bakmayınız, bundan sonra haftalık olarak giremeyeceğim postlarımı, yine de 2 ya da 3 biten kitaptan bir post yapabilirim sanırım, umarım. İnstagram paylaşımlarım da sadece hikaye bazında kalacak, bundan sonra gönderi paylaşımı yapmayacağım. Biraz mola iyi gelecek gibi. 

Sağlıkla kalın canım arkadaşlarım, kitaplar, filmler yoldaşınız olsun. 



 

16 yorum:

  1. Bu ara çok iyi gelir sana umarım. Arayı açma :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgi Soysal'ın tarzını beğeniyorum, bu kitabını merak ettim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maviye iz süren,
      ille de oku diyebileceğim kitabı:)

      Sil
  3. Emma Chase'in bu serisini çok merak ediyorum, hep alınacaklar listemde bekliyor:))) Kendini özletme fazla:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkeşfi,
      buralardayım aşko, aralar uzun olsa da :)

      Sil
  4. Sevgi Soysal ve J.Quinn merak ettiğim yazarlar. Başlangıç için bu kitapları seçmeli miyim emin olamadım. :)
    Emma Chase 'in bu serisini ben de okudum fakat son kitabını okumamıştım. Belki ben de senin gibi ingilizceden okurum. :)
    Yazılarını içinden nasıl geliyorsa öyle paylaş ama kendini özletme :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mor Düşler Kitaplığı,
      aslında yazılarımı düzenli paylaşmak benim için motivasyon kaynağı fakat bazen hakikaten ilerlemek için hiç istekli olmuyorum :) İngilizcesinden okuyabilirsin, oldukça yalın ifadeleri, :)

      Sil
  5. sevgi soysal biriciklerdeeen :)

    YanıtlaSil
  6. ay ne güzel okuyorsun maşallah... bu ara elimi attığım her kitabı yarım bırakıyorum, kitaplar mı kötü, ben mi kafamı veremiyorum anlamadım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ERen,
      şu anda elimdeki yarım kitap sayısı 5 :) ben de takıldım, umarım bir an önce çıkarız bu dağınıklıktan :) kafayı vermek çok zor ya, o kadar çok ses oluyor ki bazen kendi kendimize olduğuma ikna etmek için harcadığım zamanda neler yapabilirdim diye yanarken buluyorum kendimi. En azından evin yolunu buluyorum :)

      Sil
  7. Bilmediğim kitaplar ve yazarlardı. Tanıtım için teşekkürler. Bu ara çok az okuyabiliyorum malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      bazen hepimize oluyor, ben de şimdilerde okuyamıyorum, sağlık olsun, sevgiyle,,,

      Sil