3 Eylül 2012 Pazartesi

74-SILMARILLION-J.R.R. TOLKIEN

İthaki Yayınları

Çeviri:Berna AKKIYAL

2011 Basım-621 Sayfa


Bu kitabı anlatmaya kelimeler yetmez.

Yazarın en kötü eseri diye tanımlanan kitap;

bana göre müthiş bir hayal gücü ve akıl işi.

O kadar çok alışılmışın dışında ki...

Çok uzun ve akıcı olmayan anlatımına rağmen, inat ederek ve sonunu merak ederek okudum.En güzel yeri Lüthien ve Baran'ın aşkı.

Ancak siz bu aşka kapılmayın, en fazla 20 sayfada bitiyor:))

Yani bir aşk romanı falan değil..

Olağan dışı fantastik-kurgu gibi bir şeyler işte .

 Gerçekten kafanızı verebilecekseniz ve ben çooook sabırlıyımdır diyorsanız , buyurun okuyun ve lütfen bana da yorum yapın. 



19 yorum:

  1. akıcı bir anlatımı varsa ben okurum canım ..yeterki anlatımı iyi olsun..:)teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. malesef pek akıcı değil ama sabrım var diyorsan:))

      Sil
  2. Yüzüklerin Efendisi'nin değil filmleri, adı bile sadece belli bir kesim tarafından ancak biliniyordu ki, arkadaşımda görüp 1bakayım neyin nesiymiş1 diye almıştım birinci cildi. Koca kitabı nasıl bir-iki gecede bitirdiğimi hatırlayamıyorum. Tek hatırladığım tolkien2in o müthiş fantastik dünyası ve dilinin güzelliği idi.Yüzüklerin Efendisi de dahil tüm kitaplarını okumak gibi bir planım var, orta vadede.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim se sıralamam Silmarillion, hobbit ve yüzüklerin efendisi olacak , ancak dediğim gibi herkesin aynı keyfi alacağını düşünmüyorum, kitabı takip edebilmek bile büyük bir konsantrasyon istiyor .

      Sil
  3. Tolkien yazmış söze gerek var mı ... O mükemmel hayal dünyası kimi sıkarsa o kişiye acırım... Tolkien gerçekten büyük bir usta!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten büyük ancak herkesin zevklerinin bizimle aynı olmasını beklemek yanlış ve pek çok kişinin kitabı takip edebileceğinden bile şüpheliyim...

      Sil
    2. evet Tolkien'in ağır dünyası bazılarının kaldıramayacağı büyüklükte...

      Sil
  4. yüzüklerin efendisi'ni okuyup silmarillion ve hobbit'i okumamış kişiler biraz yanlış yapmışlar, çünkü hepsinde bir bütünlük var ve sıralama silmarillion, hobbit ve yüzüklerin efendisi şeklinde ilerliyor.
    kalemsuare'de biz de bahsettik,
    http://www.kalemsuare.com/2011/12/silmarillion.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de bu sıralama adına aldım kiabı, sırada hobbit ve yüzüklerin efendisi olacak, bakalım...

      Sil
  5. Tolkien'in dünyasına ben de yeni adım atanlardan biriyim. Silmarillion'un kötü namını duyup eserlerin yazılış sırasını takip etmeye karar verdim ve Hobbit'le başladım. (Hobbit hakkında yazım: http://ebediyenedebiyat.blogspot.com/2012/08/hobbit-jrr-tolkien.html)
    Şunu hatırlatmakta fayda var: Tolkien Silmarillion'u bitiremeden öldüğü için kitabın büyük bir bölümü oğlu tarafından tamamlanmış. Akıcılık problemi biraz da bu yüzden kaynaklanıyor olabilir belki. Yine de Yüzüklerin Efendisi'nden sonra okumak istiyorum Silmarillion'u. Yazı için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eserlerin yazılış sırasında silmarillion'un ilk olduğunu duymuştum, ama tabi ki olmayabilir de bilemiyorum.Sadece bazı yabancı bloglarda en kötü kitabı diye geçiyor.Aslında kötü değil , akış problemi de yok sanki ama herkes için söyleyemeyebilirim, öyle kafa dağıtır denebilecek bir kitap ta değil aksine aklın temizken okunması gereken ve acayip dikkat isteyen bir kitap ben kötü bulmadım hatta yazdığım gibi hayal gücü ve aklına yazarın hayran kaldım.

      Sil
    2. Kalemsuare'nin yazısında belirtmişler; daha evvel yazılmaya başlanmış ancak Tolkien bitiremeden öldüğü için oğlu tarafından tamamlanmış ve sonradan basılmış. Orta Dünya'yı yoktan var eden Tolkien'in yaratıcılığına diyecek yok elbette...

      Sil
    3. evet ben de okudum oğlu tarafından bitirildiğini.

      Sil
  6. tebi okudum, iyidir.
    :)
    iyi okuyon valla yaw.
    :)

    YanıtlaSil
  7. Bir arkadaşım çok karışık o kitap dediğinden beri okunmayı bekliyor kitaplığımda. Gözüm korktu, elime alamadım bir türlü :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet biraz karışık ama belkli de denemelisin:)

      Sil
  8. Fantastik kurgu denilen şu şey artık tam olarak yerine getirilemiyor. Çünkü varolan evren üzerinde işleyen kurgular kabak tadı vermeye başladı. Özellikle FRP oyun senaryoları bir miktar yaratıcı olmayı başarabiliyor ancak FRP haricinde pek yaratıcı eser göremiyorsunuz. Irklar, dünyalar ve efsaneler yazılmıyor artık. Tolkien ise bir dil bilimci, yazmış olduğu her dilin gerçekte kullanılabilir bir anlamı olduğunu biliyorsunuz; ya da yarattığı evren, resmedişi ve zamanın kurgulanmış oluşu sizi eserin içine sokuyor. Karışık, çünkü bir evrenin oluşumudur ve L.O.T.R. Üçlemesinden çok daha keyiflidir. Ayrıca birçok destan da var bu evrene ait onların da okunmasını tavsiye ediyorum. Tolkien yeni bir dünya yarattı.

    Genel anlamda üç bölümden oluşuyor aslında. Dünyanın yaratılışı ve ilk çağ öncesi tarihini anlatıyor. Tolkien başka bir dünyada yaşıyordu, şöyle ki:

    "Bu zamana kadar beni şaşırtan bir çok şeye rastladım. Tom Bombadil'i zaten tanıyordum, ama daha önce hiç Bree'de bulunmamıştım. Köşede oturan Yolgezer tam bir şoktu ve onun kim olduğu hakkında Frodo'dan daha fazla bir fikrim yoktu. Moria madenleri sadece bir isimdi; Lothlorien ise benim ölümlü kulaklarım için oraya gelene kadar hiç bir şey ifade etmiyordu. Uzakta, orada eski bir İnsan Krallığının mirasçısı olan, At efendilerinin olduğunu biliyordum, ama Fangorn Ormanı tamamen öngörülemez bir maceraydı. Ne Eorl hanedanını ne de Gondor Vekilharçlarını duymuştum. Bunların içinde en merak uyandırıcısı ise, Saruman'ın bana hiç görünmemesiydi ve 22 Eylül'de Gandalf'ın düşüşüne Frodo kadar şaşırmıştım."

    J.R.R. Tolkien
    W.H. Auden'e bir mektubunda, 7 Haziran 1955

    (Çeviri Yüzüklerin Efendisi sitesinde üye olan Anaglareb'e aittir. Hani olur da görürse saygılar :))

    Okuduğununz her satırda bu yüzden hissettiğiniz şey kurmaca veya sahte değil, gerçek. Tolkien'i iyi bir yazar yapan da zaten budur. Ayırca Tolkien'in ölümünden sonra oğlu tarafından birleştirilmiş olduğu için birçok gizem de malesef çözülememiş. Eeeeh kafanızı kurcalayan birçok şeyin cevabının olmaması da hayal gücünüzü zorluyor, bir anda kendinizi evrenin içinde buluyorsunuz.

    Kitap Eylemcisine de teşekkür ediyorum, okuduklarını paylaştığı ve ufkumuzu genişlettiği için. Bir yanlışım varsa affola :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizin yorum benim kitap tanıtımından uzun olmuş maaşaAllah, iyi de olmuş ben bu kadar detay veremez miyim diye soruyoru kendime bazen , ama istiyorum ki ben tolkien'i anlatmayayım ben , böyle bir kitap var bir kurcaayın diyeyim , merak eden olursa azcık araştırsın.Ki nitekim , kitaptan ya da yazarından haberdar olanlar alta yorum olarak bir şeyler yazıyorlar ve tanıtımı okuyup yorumları da okuyanlar 3 aşağı 5 yukarı fikir edinebiliyorlar.Ben kendi adıma kitap bloglarında a'dan Z'ye kitap anlatımlarını sevmiyorum , üstü kapalı bir şeyler olsun hep isterim, zaten merak uyandırıyorsa kitap sitelerindeki yorumlara ya da yazarı araştırmaya da imkan kalsın , Armut piş ağzıma düş durumlarından hoşlanmıyorum yani.Not : Ne demek rica ederim her yorum daha iyi için atılan adımdır.Çok teekkür ederim...

      Sil