11 Ekim 2018 Perşembe

DOKUNMADAN - NERMİN YILDIRIM

1. Baskı 2017 
314 Sayfa

"Ruhunuzu ele geçiren zifiri karanlığa diri diri gömülmeye niyetiniz yoksa, kendi ölümünüze fazla kafa yormaz, o kapınızı çalmadıkça bizzat hatırını sormazsınız. "

"Bir tür soygun ganimetiydi nihayetinde zaman. Yağmalanmış bir şey. Biz onu dünyadan arakladığımızı sanırken, dünya ömrümüzden tırtıklardı. Biz ona yaslanıp bir şeylerin başlamasını beklerken, o tüm varlığıyla bir şeyleri bitirmeye adanmıştı."


"Büyümeden yaşlanmak diye bir şey var . Bazen eksik kalmış bir dokunuşa bakar."


**********


Öncelikle kitap lise arkadaşımdan hediyeydi , "di " diyorum çünkü geçen yıl hediye edildi zannediyorum. Okumadığını düşünüyorum ama yine de kendisine buradan kocaman bir teşekkür etmek istiyorum . Çünkü Nermin Yıldırım adını duyduğum, okumak istediğim fakat bir türlü kitaplarına sahip olamadığım yazarlardan biriydi.

Teşekkürler Elçin, hem bu güzel hikayeyi okumama vesile olduğun hem de Nermin Yıldırım ile beni tanıştırdığın için.

Gelelim kitabımıza, roman formatındaki kitabımızın baş karakteri tam bir sosyolojik ve psikolojik vaka . Yazarın kelime hazinesi ve bu hazineyi değerlendiriş şeklini çok beğendim hatta ilk sayfalarda buna özellikle dikkat ettim, sonrasında okur alışıyor tabii.

Hikayenin etkileyici olduğunu da söylemek zorundayım , gidişatı ve sonunun bu şekilde olması beni tatmin etti fazlasıyla.

Son dönemde modern edebiyatımıza izini bırakacak bir yazar olduğuna inanıyorum Nermin Yıldırım'ın.

Buraya kadar yazdıklarımı dikkatle okuduysanız, yazdıklarımda  bir "ama" izi olduğunu fark etmişsinizdir diye düşünüyorum.

Diğer kitaplarını okumamış olmakla birlikte , bu kitabında ve son zamanlarda okuduğum modern yerli yazarlarda genel olarak hissettiğim bir şey bu "ama".

Şöyle ki , sanki topyekûn modern yazarlarımız, sosyal ve siyasi olayların tamamına sadece 1 kitapla değinmek istiyorlar. Ve işin özü bu çaba içinde bazı konulardaki yargılar erken verilmiş ya da olasılıkla basite indirgenmiş ya da taraf gözetilmiş hissi uyandırıyor okurda.

Ülkemin sorunları bitmez, şimdinin yazarları tabiidir ki değinsinler ve ilgilensinler hepsi ile ama bazı konular sadece bir iki örnek ile ifade edilince ya da ne bileyim , başka bir konu içinde yedirilmeye çalışılınca eğreti duruyor.

Ya da bana öyle geliyor. 

Biraz uzun oldu ama buraya kadar sabrettiyseniz bir iki cümle de olsa siz de fikirlerinizi benimle paylaşır mısınız?

Kitapla kalın...




24 yorum:

  1. Merak ettim kitabı.Benim de en çok takıldığım imla hataları, dil bozuklukları. İçim çekiliyor ve kapatıveriyorum bu tür yayınları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ecehan,
      hepimizin hassasiyet noktaları farklı tabii :) keyifli okumalar

      Sil
  2. İlk kez duydum ismini Eylem'ciğim, anladığım kadarıyla ilginç bir konusu ve karakteri var:) katılıyorum siyasete mi değinecek şöyle adamakıllı değinmeli insan di mi ya? Yarımyamalak kalmamalı. Eline sağlık yine çok güzel bir tanıtım olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürükveben,
      teşekkür ederim , sevgiler...

      Sil
  3. Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan. Gerek olay kurgusu, gerek dil kullanımı üst düzeyde. Burada kitabın ana amacı siyasi olaylara değinmek değil zaten ama kurgu içerisinde bunlar da oluyor. Tıpkı hayatın siyasetten ibaret olmadığı gibi. Diğer kitapları da çok başarılı bir yazar. Hatta yeni kitabı çıktı, sıraya koydum. Tek korkum popüler olup bu çizgisini kaybetmesi, zira bu hafta sonu Ayşe Arman'a röportaj vermiş. İyi okumalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökhan Ulusoy,
      popülerite başladıysa verim düşer mi , belki , belki de düşmez kim bilir ...

      Sil
  4. Türk okuru en fazla roman okumayı tercih ediyor. Roman okumayı bu genel geçer sebep yüzünden tercih edemiyorum. Tavsiyeniz dikkate değer, romanlar ciddi konulara bu sebepler yüzünden yüzeysel değinirler fakat beklentiye girmemek daha doğru gibidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönüşü OLmayan Orman,
      neredeyse hiç kitap okunmayan bir ülkede , roman okuyanlar yüzünden okumamak enteresanmış:) Benim kastettiğim yüzeysel değinme değil yalnız, ben ille değinilecekse gazete haberleri ile değinilmesin derdindeyim .

      Sil
  5. Nermin Yıldırım'dan okuduğum 3. kitaptı bu ve Dokunmadan'a kadar olanları çok sevmiştim ama bunu hiç sevmedim nedeni de sizin bahsettiğiniz Memleketi Kurtarma çabaları. Bugünlerde yazarlarda bu moda oldu illa romanlarını gündelik siyasete alet edecekler. Her zaman bu şekilde yazanları ayrı tutuyorum ama Nermin Yıldırım gibi nisbeten yeni bir yazarın üstelik tarzı da değilken bu işe soyunması maalesef olmamış. Bana bir yazara maloldu bir daha N. Yıldırım okumayacağım. işte böyle. Elinize sağlık Eylem Hanım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      Gül Hanım sizin de benzer fikirleriniz olması içimi bir nebze sakinleştirdi . Nitelikli bir okur olarak gördüğüm sizin fikirleriniz benim için oldukça mühim çünkü :D sevgiler

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim nazik sözlerinize Eylem Hanım, çok mutlu oldum:) Olay şu ki bu memlekette görüş bildirmek/eleştirmek zor zanaat o yüzden bunu romanla yapmak daha kolay geliyor herkese, en nihayetinde kurgu deyip çıkarsın bir sorun olduğunda veya roman diye kaale almazlar zaten. Diğer yandan romanın içine girince de ne kadar, nasıl anlatılır, doğru mu olur yanlış mı? kaynar gider.

      Sil
    3. Gül Akça,
      nezaketen söylemedim Gül Hanım tamamen gerçek hislerim. Kesinlikle kaynıyor :D

      Sil
  6. Kitabı okumadım. Yazınızı sabırla ama zevkle okudum. Bahsettiğiniz husus sadece romanlarda değil, bir dergi yazısında, bir sinema filminde de oluyor. Her biri müstakil ve derin bir çalışmayı gerektirecek konular bir makalede, bir romanda, bir filmde sıkıstırılıyor. Aslında bu günümüz gösterişci hız çağının getirdiği bir sorun. Her konuda malumat sahibiyiz ancak hiç bir konuyu derinlemesine bilmiyoruz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara Kaçanlar,
      aslında anlatmak istediğim yüzeysel değinmeden ziyade doğru bilgi , gazetelerde her yazılan doğru ya da olduğu gibi olmayabilir çünkü...

      Sil
  7. Arkadaşlarım grup olarak okumuşlardı Dokunmadan'ı ve hepsi de çok beğenmişti. O günden beri okumak istiyorum. Sanırım son dönem Türk kadın yazarlar arasında en öne çıkan isimlerden biri olacak, oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şule uzundere,
      olması ihtimal dahilinde canım belki de oldu da biz geç kaldık kendisine :D

      Sil
  8. nermin yıldırım okumadım ama okuycam çok duydum iyi olduğunuu :)

    YanıtlaSil
  9. Memleketin bir çok kanayan yarasını bir seferde anlatmaya çalışılınca benim aklıma Mahzun Kırmızıgül filmleri geliyor..Mesaj bombardımanı oldu mu olmuyor..Yazarlar ülkenin aydın insanları ama yazdıkları insanlarda biraz da aydınlanma yapsın rahatsız etsin..Nermin Yıldırım'ı tenzih ederek söylüyorum Umutma Derslerini yarım bırakmış biri olarak ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esra ertuğrul,
      :D MAhsun Kırmızıgül'ün filmlerini de severim ben oysa :D

      Sil
  10. Bloglarda her ilginc gelen gelen goodreads listesine atiyorum. Ne olacak bu isin sonu 🙈🙈🙈

    YanıtlaSil
  11. Dönünce ben de okumak istiyoruuuum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KAğıt Salıncak ,
      ne demek efem memnuniyetle :D

      Sil