29 Ocak 2018 Pazartesi

HATİCE SULTAN - HIFZI TOPUZ

1. Basım 2000
3. Baskı 2000
246 Sayfa

"Yazı devriminden tam 135 yıl önce Türkçe'de Latin harflerini ilk kullanan Hatice Sultan olmuştu ."

"Sultanım, bir de sosyal dengesizlikler , adaletsizlikler var .Valiler çalıyor , mütegallibe denen beyler , ağalar çalıyor, rüşvet diz boyu .Yeniçeriler halkı soyuyorlar .Tüccarlar halkı sömürüyor .Sarraflar devleti batırıyorlar .Ulema halkı uyutuyor...."


III. Selim'in kız kardeşi Hatice Sultan'ı anlatan kitap , IV. Mustafa ve II. Mahmut'u da içine alan dönemin , politik , ekonomik durumuna bakış açısından önemli.

Her ne kadar yalın bir tarih kitabı olarak kabul edilemeyecekse de o dönemin belli başlı olaylarını anlatması ve bunu roman diliyle yapması gerçekten güzel ve etkili. 

Hıfzı Topuz'u geç tanıdığım için pişman olduğum bu kaçıncı kitabı hatırlamıyorum bile.

Ama hiçbir kitabından sonra , niye okudum diye düşündürmedi bana.

Bu kitabın ilk yarısında , Hatice Sultan'ın bireysel hayatı anlatıldığından ve anlatılanlar roman tadında olduğundan, bir miktar hayal mahsulü olarak görsem de 2. kısımdaki siyasi hareketleri anlatımına hayran kalmadım desem yalan .

Yaşarken kıymetini bilemediklerimizden biri daha , sanırım öldükten sonra , "vay canına " diyebiliriz rahatlıkla ardından .

Bir an önce okuyun dediklerimden .

13 yorum:

  1. merak ettim, çok etkileyici bir şahsiyet olduğu anlaşılıyor, okumak istedim Eylem'cim eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren O.,
      kaçırma diyebilirim gönül rahatlığı ile :D

      Sil
  2. Okuduğum kadarıyla bile "vay canına" dedim. Ayrıca hiç duymamıştım Atatürk'ten önce Latin harfleri kullandığını. Ama en önemlisi şu oldu benim için o zamandan bu zamana değişen bir şey yokmuş, hepsi yine çalıyormuş. :(
    Eline sağlık Eylem'ciğim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürükveben,
      aslında harf değişimi için çok daha önce çalışmalar yapılmış ve fakat başarılı olunamamış :( maalesef tarihten hiç ders almayan bir milletiz.

      Sil
  3. Tarih romanları iyi yazıldığı zaman çok verimli bir okuma vaad eden bir tür bence

    YanıtlaSil
  4. Tarihi romanları okunması güzel lakin olayları anlatışı ve ne kadar kurgu ne kadar gerçek olduğu iyi araştırılmalı. Koskoca Osmanlı Devleti'nde kardeş katlini, şehzade katlini diziden öğrenen bir millet ile karşı karşıyayız. Düşünebilen ve araştıran beyinlere teslim edilmeli böylesi güzel eserler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil Okur ,
      ah ah sormayın , Hıfzı Topuz bu anlamda çok donanımlı olsa da yazılı kaynak görmeden hiçbir şeye inanmamakta diretenlerdenim ben , fakat bu eserde bazı şeylerin kayıt ve kanıtları mevcut . Mesela Hatice Sultan'ın latince mektupları , ünlü bir ressamın cevapları var ve fakat çok özel yaşamları hakkındaki kayıtları da görmek şart inanabilmek adına ki bunların olduğunu düşünemiyorum :(

      Sil
  5. ay aman tarih okumaaam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deeptone ,
      ama deepçim , o kadar da tarih değil ki bu , birazcık ta romanımsı :D

      Sil
  6. Çok severek okumuştum, bireysel hayatı ile ilgili yazdıkları eğer gerçeğe uygunsa (ki yazar bu konuda çok yetkin öyle olduğunu düşünüyorum) bana çok şaşırtıcı gelmişti. Elinize sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça ,
      zaten bireysel hayatından mesela mektupları da kitaba aldığından bu konudaki yetkinliği su götürmez Gül Hanım fakat özzel yaşamı ile ilgili anlattıklarının ne kadarı kayıttadır bilemiyorum :) yine de çok harika bir kitaptı gerçekten , Hıfzı Topuz'dan başkası yazsa bu kadar güzel ve anlamlı olmazdı herhalde :)

      Sil
  7. İlkay özgür ,
    vallahi okunur :D

    YanıtlaSil