17 Eylül 2017 Pazar

Pİ - AKİLAH AZRA KOHEN



1. Basım 2015
700 Sayfa

İlk iki kitabı okuduktan sonra böyle bir kitap beklemiyordum açıkçası , Fi yi okuduktan sonra ne düşünmüşüm , ne yazmışım diye baktım ve çok erken karar vermiş olduğumu görüyorum şu an.

Çi konusunda hala aynı fikirdeyim.

Pi mi, Pi ; ilk kitapta neden Ayn Rand'a benzetmişler ki , sorusunun karşılığı.

Pi ile şunu fark ettim , bu arada Fi 'ye yazdıklarımı unutmuşum,  Atlas Silkindi 'nin kopya hali.. Hem de en karbonlusundan...

Evet , yani öyle ilham , benzetme falan değil . 

Arkadaş bu kadar mı dedirten cinsten hem de .

Tabii ki her kopya gibi karbon kağıdının izleri var üzerinde .

Bir de çemkirmişim Ayn Rand'a benzetenlere , yuh olsun bana.

Benzetmek ya da benzerliği kamufle etmek  için müthiş bir çaba harcamış , her kitap için 100'lerce sayfa , binlerce kelime harcamış . 

Sırf okuyan çakmasın diye tur üstüne tur bindirmiş. 

Ama yani hikaye Türkiye 'de geçiyor diye , ülkemizde pek kitap okunmuyor diye , okuyanlar da ne okuduğunun çok ta farkında değil diye bu kadar da olmaz ki.

Röportajlarını falan dinlemedim ama gerçekten biri Atlas Silkindi'yi sormuş mu oldukça meraktayım. Varsa bildiğiniz yorum kısmında bir zahmet beni aydınlatın :D



********************




"İnsan nasıl özgür olabilirdi , insanlık köleyken."

"Binlerce yıldır kendini rahatlatmak için kendine yalan söyleyerek evrimleşmiş beyinlerin organizmalarıydık. İşimize gelmeyen hesaplara girmemek için , bizi strese sürükleyen konularla yüzleşmemek varoluşumuzun bir parçasıydı.Kendine yalan söyleyebildiği için kendine katlanabiliyordu insan."

"Herhangi bir  duyguyu hissetmeyecek kadar aptallaşıp bedenlerini televizyonlara teslim ediyorlar.Dizilerde yaşıyor , filmlerde hayat buluyor , aktör ve aktrislere aşık oluyor , televizyona çıkan herkesi adam yerine koyuyor ve kitap okumaya çalışınca da hemen uyuyuveriyorlar."

"Korkuyla şekillenmiş aileler çocuklarının kendilerinden büyüyüp yabancılaşmasını engellemek için , en ilkel haliyle , bilgiden  uzak tutuyorlardı yavrularını , kendilerini geliştirip yavrularına yetişmek yerine yavrularını engellemekti cehalet."

"İyiyi dışlamak , akıllıyı ezmek , fark edeni aşağılamak , umursayanı aptal saymak evrimsizliğin ilk tepkileriydi."

"Eski bir inanışa göre, kişi dünyadaki yolculuğunu tamamladığında cennet ile cehennem arasında kendini ayna karşısında bulurmuş. Bu ayna o kişinin, dünyada geçirdiği süre boyunca , her konuda olabileceği , ulaşabileceği en yüksek potansiyeli sunarmış ona ve ruh , olabileceği en iyi versiyonuyla , olmayı seçtiği versiyonu öyle netlikle görürmüş ki aynada, olabilecekken olmadığı şeylerin , yani dolduramadığı potansiyelin pişmanlığı içine işlermiş. İşte o pişmanlık ruhun cehennemiymiş..."

"Neye inanırsanız inanın , tüm inançlar , tüm felsefeler, ideolojiler , düşünceler , fikirler kişiye olabileceği en iyi versiyonu bulabilmesinde yardım etsin diye dünyaya yerleştirilmiş araçlardır. Siz olabileceğiniz en iyi halinize dönüşmeyi bir kenara bırakıp hanginizin aracı daha iyi diye kavgaya girişirseniz bırakın potansiyelinizi doldurmayı , kişi bile olamazsınız. Pişmanlığınız hayatınız olur..."

29 yorum:

  1. İyi kitap, kötü kitap hadi neyse de kopya! İşte o ayıp. Ayrıca suç sanıyorum. Tamam kitap yazmak kolay iş değil, herkesin harcı değil yazdın sonuçta arkanda bir kitap bırakmış olur insan, iyi ya da vasat. Ama kopya niye çekiyorsun arkadaş...?
    İyi ki haber verdin Eylem'ciğim. Ben sırf adından ötürü almadım bu kitabı, bir de çok cinsellik içeriyor diye duyduğum için. Ne bileyim ısınamadım ismine.:) Tuhaf huylarım vardır öyle, kapağına, ismine ısınacağım illa ki...
    Emeğine sağlık. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürükveben,
      cinselliği sorun etmemiştim bu seride bence gerekliydi. Bazı zamanlar , bazı kitapar başka türlü ifade edemeyebilir duyguları o karakteri tanımlarken , bazı kitaplarda bunun zorunluluk değil belki ama gereklilik olduğunu düşünüyorum . Özellikle modern dünya düşünüldğünde artık o eski aşkları aramak çok ta doğru gelmiyor her ne kadar o aşklar daha sahici gelse de. ilk iki kitapta bu kadar benzer bir sona bağlanabileceğini de düşünememiştim . sevgiler benden.

      Sil
  2. Kızabilirsiniz ama önyargılı davranıyorum bu romanlara. Elim uzanmıyor. Normalde Ayn Rand'i severim fakat kendisinin iyi bir romancı olduğundan inanın şüpheliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zihnin Arka Sokakları,
      kızmam neden kızayım , ben tarzı olmayan bir okurum ne yazık ki , tarzı , yolu olanlara da imrenmiyor değilim :D Ayn Rand bence de bir romancı kabul edilmemeli , kendisi Felsefeci olduğunu söyler bir Röportajında , ihtimal dahilinde olduğunu düşünmekteyim.

      Sil
  3. Yani bu Atlas Vazgeçti'den İntihal mi? o zaman iyi ki okumamışım çok sinir olurdum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      Nasıl ifade etsem Gül Hanım , tabii ki karakterler birinde yabancı , birinde Türk , köy isimleri farklı falan . İlk iki kitapta benzetiyoruz diyenlere , ne alaka demiştim , 3. kitapta yani bu kitapta öyle bir son yaptı ki Atlas Silkindiyi okuduğumu düşündüm bir an . Yorumumda biraz sert çıktım , bilmiyorum çalıntı demek doğru mu ama esinlenme gibi değil. Mesela etkilenme diyebiliyorum pek çok distopya için ama bu kitap yani Rand'ın kitabını kopyalamak ta sanki bir miktar cesaret ister gibi.

      Sil
  4. İyi ki okumamışım dedim şu an minnettarım size :/ Nasıl öyle kopyalayabilir insan ya utanmaz mı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aysel Ezimova ,
      günümüzde pek çok esinlenme yaşanıyor , hem kitap hem film bazında incelendiğinde , konular benzer ise sanırım çok ta büyütülebilecek bir şey değil.Hatta ilk iki kitap kesinlikle farklı diyebilirim fakat sonu ah sonu yok mu işte o son bitirdi gözümde tüm seeriyi :D

      Sil
  5. Etkilenilmiş olabilir. Lakin kitap yazmanın acelesi olmaz. Özgün bir şey yazmak için tüm hayatı boyunca bekleyen yazarlar varken bu çok ayıp. Ben okumadım, nedense bir türlü elim gitmedi. Iyi ki de almamışım diyorum şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem E.,
      kesinlikle etkilenmiş hem de fazlasıyla :D keyifli okumalrın olsun

      Sil
  6. Şu çok fazla reklam edilen kitaplara olan önyargım pekişiyor:)) Önyargı iyi bir şey değil tabii ama ne biliyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. N.Narda,
      ne yazık ki bu önyargılarımızı sürekli besleyen kitaplar çıkıyor karşımıza , istisnaları o kadar az ki :(

      Sil
  7. Selam.:)
    Geçtiğimiz günler de E-Kitap olarak Aeden kitabını yarıda bırakmıştım. Çünkü o kadar nasıl desem robot gibi bir yazım gelmişti ki bana...birde hep alıntı cümleler..
    Hatta nette araştırmıştım ve herkes yere göğe sığdıramıyordu, bir ben miyim yani demiştim... :)
    İyi ki bu seriyi de almamşım, iç sesimi dinlemeyi ve yorumları okumayı seviyorum.
    İyi haftalar Eylem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşahla Hayata Dair,
      iyi haftalar :D Aeden'i oğlum okudu , çok karıştırmış dedi ama yine de okurum herhalde , gerçi ne zaman sıra gelecek o da büyük bir sorun ama :D

      Sil
  8. Pi kitabını yazabilmek için Fi ve Çi kitaplarını yazdığını söylemişti Azra Kohen.Sadece Fi'yi yarısına kadar okudum.Dizisini internet üzerinden takip ediyorum ama yazım şekliyle uyumlanamadım ben.Teşekkürler bu güzel tanıtım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha Mutlu Yaşam,
      ben teşekkür ederim , demek okurun aklını bulandırmaya çalışmış ilk iki kitapla ki 3. 'ünün nereye gittiğini anlamayalım :D diziden iki bölüm izledim , :D

      Sil
  9. EYLEM ABLA AĞZINA SAĞLIK YAZINA SAĞLIK.Oldum olası böyle birden patlayan işte diziye filme çevirilen intagram'da neredeyse bütün bookstagramın ayılıp bayıldığı kitaplardan tiksinirim. Evet çok ağır ama böyle.Ve genelde ben neyden tiksindiysem bir iş çıkıyor altında. bu seriyi ilk çıktığında almaya niyetlenmiştim sonra bir gün denk geldim yazarın youtube'daki bir videosuna.Hani Aslan kürkü giymiş eşek derler ya kaba tabirle. Hani entelektüel gözükmeye çalışıyor ama beceremiyorum bir yanlışlar var neler dönüyor.
    Ve işte sen aydınlattın olayı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nur,
      ben hiçbir röportajını dinlemedim :( ne yazık ki demek istiyorum çünkü aslında merak ta etmiyor değilim fakat herhalde bir gün ona da sıra gelir :D

      Sil
  10. Iyıkı okumamışım bende. Etkilenme olanilir ama bir dereceye kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. incidennotlar,
      etkilenme olmuş 3. kitaba kadar :D 3. kitap ya da final aynı :D

      Sil
  11. inanılmaz gerçekten, Atlas Silkindi'yi okuyayım hemen (dedim) ama nadirkitap.com fiyatı dudak uçuklatıyor:)) inşallah yine basalar şu kitabı, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren O.,
      bence de mutlaka oku , o kitap bir muhteşem azizim :D sahafları turla derim , sanırım çok kolay kolay basılmaz o kitap , Sinan aga reklam çekmekle çok meşkul şu ara :D

      Sil
  12. Azra Kohen'in videolarını izleyip, röportajlarını okuduktan sonra FİÇİPİ üçlemesini okuyup, dizisini izledim. Azra Kohen kitlesel bilince, üretime, bilinçlü tüketmeye, doğaya, canlılara ve birey olmakla ilgili kaygıları var. Aeden'i okurken sarsılacağımı biliyorum. Tanıtım için teşekkürler.

    Kohen hakkında yazımı keşfetmeniz için siteme beklerim.
    https://forestofnoreturn.blogspot.com/search/label/azra%20kohen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönüşü olmayan Orman,
      Bence Kohen'den önce bu konuda üstat olan Ayn Rand'ı okumalısınız , Atlas Silkindi 'yi mutlaka tavsiye ederim...

      Sil
  13. Atlas Silkindi kitabını okunacaklar listeme alalı oldu, fakat henüz satın almadım. Ergenlik öncesi Ayn Rand Hayatın Kaynağı eserini okuma girişimim olmuştu ama çok toydum. Atlas Silkindi eserini en yakın zamanda okuyup değerlendirmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönüşü olmayan orman,
      diğer kitaplarına nazaran Atlas Silkindi daha hacimli fakat daha yalın anlatımlı bir kitap, zorlanmayacağınızı düşünüyorum.

      Sil
  14. Siz hak yediğinizin farkında mısınız?Sanat her zaman bir birinden ilham almış bir birinin üstünde yücelmiştir. Burdan bu kadar farkli konsepte anlatmak istediği bubkadar derin anlamlar varken o anlamlara degil kopya oldlduğunu söylemek haksızlık aynı zamanda ayıptır. Bu kitapları okumadan yorum yapan yargisiz infaz edenlerde aynı aymazlık içindeler ne yazık ki...Bir yazar kopya çekecek ve de kopya çektiği kitabı da özellikle vurgulayarak ifşa edicek öyle mi?Bu mantıklı mı?Üstelik iki kitabıda okudum sadexe etkilenme var zaten yazarı ve kitapları okuyun diyen Azra Kohen.Sonu benziyor diye birebir kopya demek nasıl bir algıdır.

    YanıtlaSil