25 Mayıs 2017 Perşembe

16 OCAK GECESİ -AYN RAND


Çeviri:İzzeddin ÇALIŞLAR
1. Baskı 2003
114 Sayfa


"Sana bir şey ifade etmeyen birine aşık olamazsın. Ölümcül bir  yalandır bu .Bir insanı farklı değerlerinden dolayı seversin ve bunlar senin de değerlerin olur .Aşk kişisel yaratıcılığın en iyi yardımcısıdır."


Ön sözünü  İzzeddin Çalışlar yazmış. Ama keşke arkaya koyulabilseymiş. Neyse aklınızda olsun , kitabı bulmanız zor ama olur da elinize geçerse , ön sözü en son okuyun derim.

Ayn Rand , Atlas Silkindi'si ile gönlüme taht kuran ,bütün kitaplarını edinmeye çalıştığım yazar. Bu bulabildiğim 3. kitabı , zira Plato Yayıncılık resmen tekrar basmamak için mücadele halinde .

Bulabilmek neredeyse imkansız , bulunanlar da maşallah  fiyatlarıyla akıllara ziyan.

Gelelim kitaba;
bu bir oyun aslında.

Evet bildiğiniz tiyatro oyunu metni, ama işte Ayn Rand yazınca öyle güzel bir şey oluyor ki :D

Şimdi Ayn Rand deyince hemen emperyalizm falan demeyin , zira kendi deyimiyle " nesnel gerçeklik üzerine kurulu" felsefesi.

Oyunun adı da aslında Çatı katı Efsanesi , ne ki yayımcısına kabul ettirememiş bu ismi.

Keyifli , okursanız/okuduysanız , sonunda sizin kararınız ne oldu onu da yazıverin :D

9 yorum:

  1. Ayn Rand kitaplarını bilirim ama bunu hiç görmemişim öğrenmiş oldum. Fakat tiyatro ise okuyamam herhalde:) yine de aklımda bulunsun, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,
      yani tiyatro gibi düşünmeyin , bir mahkeme anlatılmış hikayede , aslında oldukça enteresan bir konu , tiyatro senaryosu ama gayet enteresan bir şekilde çok rahat okunan , ve her okura kendi kararını oluşturabilme imkanı sunan bir hikaye . Keşke tiyatrosunu da izleme şansı bulabilsem

      Sil
  2. Ben kitabını okumadım ama kitabından uyarlanan (eğer isim benzerliği değilse)bir film izlemiştim yıllar önce. Çok beğenmiştim. Televizyonda gösterilmişti ama çok eski, o yüzden nasıl bir isimle izledim unuttum. Sonradan araştırınca Fountainhead romanından uyarlanmış olabileceğini düşündüm.

    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürükveben,
      aslında denk gelmiş olabilirsiniz belki de eskiden , filmi de yapılmış mı bilmiyorum , ama tiyatrosu bizde de oynanmış , hem de yerli yapımı bile varmış.

      Sil
    2. Sonradan wikipedia'da araştırdım, gerçekten oymuş. Bunayınca hakikaten eskiler daha iyi hatırlanıyormuş:)))çok eskiden hatta 22 yıl olmuştur daha Ankara'ya taşınmadan önce izlemiştim çünkü. Evet filmi yapılmış, aynı romandan, sevdiğim oyuncular vardı..sevdiğim filmleri eskiyse hele hiç unutmuyorum oradan anımsamış oldum. Kitabı mutlaka daha da güzeldir. :)

      Sil
    3. Sahi, yorumum yanlış anlaşılabilir şekilde yazmışım. Bu kitap değil başka kitabından uyarlanan filmini izledim. İlk yorumumda yazarken kitabından uyarlanan deyince sanki bu senin tanıttığın kitabından uyarlanan film gibi olmuş (benim hatam)

      Fountainhead isimli kitapmış. (araştırınca doğruladığım da o oldu yani) kusura bakma düzeltmek istedim hatamı.:)

      Sil
    4. bücürükveben,
      estağfurullah , anladım da ben anlayamamış gibi cevap yazdım :)

      Sil
  3. Tiyatroda izleyebilsek bir de keşke..:)

    YanıtlaSil