3 Şubat 2016 Çarşamba

8-KARANLIĞIN SOL ELİ -URSULA LE GUIN

Çeviri: Ümit ALTUĞ
1. Baskı 1993
8. Baskı 2015
256 Sayfa

"Tanrılardan söz edene bakın;Ben bir ateist. Ama aynı zamanda bir sanatçıyım ben , o yüzden de yalancıyım. Söylediğim her şeyden şüphe edin . Gerçeği söylüyorum."



Kitabın ön sözüne yazdığı ve benim de hala üzerine (kitap bitmesine rağmen) düşündüğüm söz.

Ursula K. LeGuin ne yazsa okurum diye kaç kere yazdım buraya.

Kaç tane Le Guin kitabı okudum.

Neyse , Mülksüzleri okumadan bu kitabı okumayın , hatta daha önce hiç Ursula okumamışsanız bu kitabından kesinlikle başlamayın derim.

Zira anlatımını beğenemeyebilirsiniz.

Oysa Eğer Mülksüzleri okumuşsanız , arada yaşanan (sadece benim hissettiğim bir şey de olabilir) kopukluklara takılmayacaksınız , tıpkı benim gibi .

Kitap tabii ki bilim kurgu .

Fakat nasıl ;

Bir dünya düşünün mesela kadın ya da erkek yok.

Cümlemi düzeltiyorum , aslında kadınların erkek , erkeklerin kadına dönüşebildiği , anne olmuş bir kadının daha sonra baba da olabildiği bir döngü var.

Böylece "erkekler bizi anlamıyor", "kadınları anlamanın 40 yolu" gibi düşünceleri olmuyor o dünya yaşayanlarının . Annelik mesela sadece kadınların değil bütün insanların meselesi oluyor ya da baba sorumluluğu denilen şey sadece babanın sırtında kalmıyor.

Ve tabii ki bu kurgunun içinde de mutlaka bir arkadaşlık anlatılıyor , her Le Guin kitabında rastlanacağı üzerine.

Yazdığım gibi , ben okurken kopukluk yaşadım fakat inanıyorum bu kopukluk; zaten son 6 aydır yakamı bırakmayan okuyamama hallerine mahsus olabilir.

Yine yazdığım gibi Ursula ile daha önceden hiç haşır-neşir olunmadı ise uzak durulması gereken kitaplardan biri.

Fakat Ursula severseniz bu kitabını da mutlaka seveceksiniz. 

O kadar okuyamama(verimlilik bağlamında) dönemime  denk gelmesine rağmen ben bile sona gelmesin , böyle bitmesin diye uğraştım .

Sevgiyle , kitapla kalın :)

Not : Kitap hem Nebula hem de Hugo Ödülü almış.

28 yorum:

  1. Vay be konusu çok ilginçmiş ama kitap alamıyorum cezalıyım ben :( evdeki tek Ursula kitabım Mülksüzleri okurum ben dee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi Poşet Kitaap,

      Mülksüzler en iyisi ki :D kitap almama cezası mı , niye ki yaa:(

      Sil
  2. Uzun zamandır listemde ama bir türlü almaya cesaret edememişim, eh zaten daha hiç Ursula okumadım:) yanında ne yedik bu kitabın, görünmüyor da?:))

    YanıtlaSil
  3. Ah eti karam'mış şimdi oldu:))

    YanıtlaSil
  4. Le Guin okumaktan korkuyorum desem ? :D Le Guin okumaya hangi kitapla başlamam gerektiğini bilmiyordum. Tavsiye için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Songül Dinç,

      bazen bazı yazarları okumak korkutuyor insanı , eskiden ben çok sık bu duyguyu hissederdim , sonra okuya okuya anladım ki çoğu önyargılarımla alakalı , umarım sen de korkunu atar ve okuma şansı bulursun ...:D

      Sil
  5. Konusu ilgimi çekti :) Ayrıca kapağı da çok hoş gözüküyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİTAP GÜNEŞİM ,

      umarım beğenirsin , sevgiyle...

      Sil
  6. Çok haklısınız.. Geçen yaz bu kitabı okumaya başladım ama o kopukluları fazlasıyla yaşadım. Devam edemeyip yarım bıraktım kitabı. Konusu filan gerçekten çok sıradışı ve aslında okumak için can attığım, heyecanla aldığım bir kitaptı. Ama dediğiniz gibi yazarı daha önce okumayan biriyim ve bu yüzden ağır geldi bana. :D İleride, yazarın başka kitaplarını okuduktan sonra bir daha deneyeceğim mutlaka :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözde Türker,

      Ursula tek kitapla karar vermesi zor olan yazarlardan , inş bir dahaki denemenizde benim kadar seversiniz kalemini...

      Sil
  7. Garip bir şekilde Mülksüzleri okumadım ama tam 11 tane Le Guin kitabı okudum ve yazarı çok severim... bu kitabı da epeyce zaman oldu alalı bakalım ne zaman okuyacağım ve yorumunuzdan sonra ben ne hissedeceğim merak ettim şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça ,

      ay ben de yorumunuzu merak ettim :D Sabırsızlıkla bekliyorum :D

      Sil
    2. Siz benden daha çok sevmişsiniz gibi ama kararımız ortak ilk kitap olarak tercih edilmemeli:) Sevgiler

      Sil
    3. Gül Hanım , zaten genel olarak Ursula sevince :) Bir de 2 yıl sonra okumuşsunuz kitabı :) Bu konuda tek olmadığımı öğrenmek çok iyi geldi :)

      Sil
  8. Çeviri romanlar bu yüzden biraz riskli. Kopukluklar mutlaka oluyor. Ben de Ahmat Ümit'in son kitabının hayalkırıklığını yaşıyorum. Aynı şey Livaneli'de de oldu bende mi bir bıkkınlık var acaba? Veya beklenti çok fazla olunca böyle oluyor galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan Ucer,

      aslında her iki kitap için de sizin yorumunuza benzer yorumlar okudum o sebepten de bekletmeye karar verdim , korkuyorum hayal kırıklıklarından, umarım şu ataleti atarız artık üzerimizden :D

      Sil
  9. Bu ablanın mülksüzler kitabı vardı bende başladım ama benlik değil diye bıraktım. Bir ara tekrar alacağım elime belki okurum bu sefer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Naz Ortabey ,

      Mülksüzler en sevdiğimdir , üzerine distopya tanımam , ayyy yeniden mi okusam :D umarım tekrarında siz de en az benim kadar seversiniz...

      Sil
  10. Ursula Le Guin en çok okumak istediğim yazarlardan biri ve ilk kitap olarak almayı düşündüğüm romanlarından biriydi bu kitap. O yüzden böyle bir yorum yapmanız benim açımdan yararlı oldu :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öneri makinesi,

      rica ederim , inş işinize yarar...

      Sil
  11. Merhaba
    Bu sene bu kitabı okuyacaktım yazarın. Sonra sizinle yerdeniz serisinin kitabını okuyunca ona devam ettim. Ama siz daha okumadınız devam serisini. Bu kitapta seneye kaldı. Konusu çok ilginç arkadaşım bahsetmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. epichan,

      serinin devam kitaplarını edinemedim henüz :( Siz bitirebildiniz mi? Bu kitabın konusu ilginç gerçekten.

      Sil
    2. Seriyi tamamladım ben. Diğer kitaplarda geçen hikayeler daha çok hoşuma gitti.

      Sil
    3. ay ben de çok merak ettim şimdi:( yakın zamanda edinmek şart oldu :)

      Sil