25 Mayıs 2015 Pazartesi

47-İMPARATORLUĞUN SON NEFESİ-İLBER ORTAYLI




*OSMANLI'NIN YAŞAYAN MİRASI CUMHURİYET


1. Basım 2014
302 Sayfa

"Bir devir ve bir medeniyet düşünün ki , bir yanda Shubert'ler, Bethoven'ler , bir yanda Rückert'ler ve bütün bunlara eşlik eden felsefi birikim... Mesela Hegel "Hiç kimsenin Osmanlı Tarihi yazdığı yoktu" diyor, bunu kendine dert ediniyor."

"Maalesef büyükannelerimizin çeyizi üzerindeki merak ve iştiyakımız tarihi vesikalar üzerinde gösterilmiyor."

" 'Yeni harflerin kabulüyle eski kültürümüz bitti' deniliyor.Sanki eski kültürümüzle eskiler çok iyi bağ kurmuşlardı. Eski tarihlerimiz, eski vesika derlemelerimiz maalesef bizden evvel ecnebiler tarafından yayınlanmışlardır."

"Osmanlı maliyesini iflas ettiren Dolmabahçe Sarayı 'nın inşası değildir, Kırım Harbi'dir."

"Savaş 28 Temmuz 1914'te başladı. Biz üç ay sonra 29 Ekim 1914'te katıldık .Bu çok açık belirtilmiştir.Sözde bize sığınan ve aldığımızı söylediğimiz Goeben ve Brelau, yani Yavuz ve Midilli zırhlılarının fes giydirilerek yerinde bırakılan Alman personelinin Karadeniz'e çıkıp izinsiz şekilde Rus limanlarını bombaladıkları hikayesi doğru değildir ve alçaltıcıdır. Hükümetin bu resmi mazeretinin doğrusunu söylemek lazım.Hem Enver Paşa 'nın hem de Bahriye Nazırı olarak Cemal Paşa'nın bu Alman komutan ve askerlere Rusya ve Kırım sahillerini bombalama emrini bizzat yazılı olarak vermeleriyle savaşa girdik."

"Unutmayalım, Sarıkamış için Batı'dan sevk ettiğimiz askerler yazlık üniformalarıyla cepheye götürülmüşür."

"Türkiye'nin bu savaşta (Çanakkale) kaybedeceği insan unsuru en önemli sorundu; nitekim bu sorun 1940 'ların sonuna kadar bir nesil boyunca da kendini hissettirecekti."

"Memleketimizin adını Türkiye (Turchia) Türkmenia olarak koyanlar da biz değiliz ;İtalyan gözlemcilerdir.Çünkü tüccar İtalyanlar o tarihte Akdeniz medeniyetinin sözcülerdir.Coğrafya ve dünyayı çok iyi bilmektedirler. Bizim koyduğumuz isim ise Roma İmparatorluğu'dur(İklim-i Rum veya Devlet-i Rum)."

"(Osmanlıca İçin)
Aslında II. Abdülhamid'in bile böyle bir değişimi düşündüğüne dair emareler mevcuttur.Çünkü  eski yazı içinde sesliler olmadığı için zor öğreniliyordu, arkaik imla kalıntıları vardı.

Bazı insanlar bunu bir drama haline getirdiler.'Alfabe değişimiyle kültür gitti ' diye yaygın bir kanaaat söz konusu ...

Halbuki kaldırılan yazı Çince değil; sistem olarak fonetik bir alfabedir.Akdeniz bölgesinin bir ucundan başlayan İbranca ve diğer sami dilleri alfabeleri , Fenike alfabesinden Ari diller olan Yunanca ve Latince'ye kadar gelir."

*************
VE DAHA NELER NELER!!!



10 yorum:

  1. İlber Hocamın bu kitabını hiç görmemişim notumu aldım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Okunmaya değer bir kitap. Okunacaklar listeme ekledim bile. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Gizem Gürler,

      ben teşekkür ederim , okumayan kalmasın dileğiyle...

      Sil
  3. ilber Ortaylı'yı genelde televizyonda rastladığımda dinlerim, severim muhabbetini,
    kitabını okumak nasip olmadı henüz, inşallah diyeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @maviye iz süren,

      inşallah :D yakın zamanda olur diyelim , :D

      Sil
  4. turkia öle ha :) amcayı seviyom da tarih okuyamıyom yaa :) kurgu seviyom iştee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @deeptone,

      memleket kurgu olmuş deep , ondan sebep oku yani seversin :D

      Sil