14 Ocak 2015 Çarşamba

5-BİR MANİNİZ YOKSA ANNEMLER SİZE GELECEK- AYFER TUNÇ

2003 BALKANİKA ÖDÜLÜ
1.-32. Basım Can Yayınları 2001-2004
1.-7. Basım YKY 2005-2011
434 Sayfa

"70'li Yıllarda Hayatımız " alt başlığı  ile çıkmış kitabımız.

Neredeyse 60'ların sonundan alıyor , 2000'lere de arada sırada göndermeler yapıyor.

60'ların Türkiye'sinden 2000'lere ulaşan bir gelişim ve değişim haritası.

Fakat sadece belli bir kesimdeki değişimleri anlatıyor.

Vakti zamanında 'orta direk' denilen kesimdeki değişimler konu ediliyor kitapta , bir de genelde Bölge olarak Trakya baz alınmış , zira ülkemin bir kesimi hala bu gelişim ve değişimlerden nasiplerini alamadılar. 

Ansiklopedi gibi bir anlatım var kitapta.

Ben Ayfer Tunç'un bu kitabına başlarken çok güzel bir hikayeyle , 70'li yıllara gideceğimi düşünmüştüm fakat yanıldığım çabuk ortaya çıktı.

Oldukça ayrıntılı bir değişim fihristi fakat ısrarla dediğim gibi sadece belli bir kesim için geçerli , Ayfer Tunç Adapazarı doğumlu olduğundan , sadece büyük kasabalardaki değişim anlatılmış gibi geliyor.

Ben 82 doğumluyum ve Trakya'nın en küçük kasabasında büyüdüm , buna rağmen Ayfer Tunç'un 70'lerde yaşadıklarını , ben 90'larda yaşayabildim. Hatta onların yaşayabildiği pek  çok şeyi de yaşayamadığımı fark ettim .

Kitap belli bir bölgeyi , belli bir kesimdeki ve standarttaki yaşamları ve değişimler çokça detaylandırarak anlatıyor.

Hikaye ya da roman gibi değil , sadece 'böyle yaşarlardı', ' bu değişti, şu hayatımıza girdi , bunlar hayatımızdan çıktı' gibi bir kalıp kullanıyor.

Açıkçası ben okurken çok keyif alamadım ama kitap oldukça fazla satış yapmış ve bir kesim de okurken oldukça fazla keyif almış.






22 yorum:

  1. Okurken bende pek zevk alamamıştım. Bazen kafamda ki hikaye ile kitapta ki birbirini tutmuyor. Boş bir kafa ile oku diyorum kendime o da olmuyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. boş kafayla okumakla çözülecek ya da anlaşılacak bir kitap değil bence, yaşamadığımız için etkilenme kısmında sorun çıkıyor , yoksa kitap, iyi :D

      Sil
  2. Sanırım bu tür kitapları yazarın bakış açısıyla, yaşadığı yerle, cinsiyetiyle, çok yönlü değerlendirmek lazım. Bir dönem kitabı, anılarla değerlendiriliyor. Roman veya öykü gibi tat vermeyebilir o yüzden. Anadolu'nun uzak veya yakın, büyük veya küçük bir şehriyle İstanbul'daki yaşam çok farklıydı o yıllarda. Şimdi her yer" küçük İstanbul" oldu.
    Ben kitabın büyük bölümünü severek okumuştum. Her şeyden söz edilmemişti tabii. Kaynak kişiler daha çok ve çeşitli olsaydı, daha da zengin bir dönem kitabı olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. size katılıyorum , zaten yazar baz olarak kendi yaşadığı kasaba ve civarını anlatıyor , değişimler genellemeye vurulamıyor işte o zaman, ben bu tür kitaplarda daha geniş bir alan mı arıyorum acaba da dedim bittikten sonra kitap.Hikaye aramam da o sebepten , bir hikaye olsa aynı çevreyi anlatmasını anlayabilirim ama böyle bir kitapta daha çok detay ve daha geniş bir çerçeve arıyor insan ister istemez.Bir de Türkiye gerçekten 7 bölge ama 7sinin de yaşadığı zamanlar ve değişimler çok farklı biraz da ondan sebep herhalde...

      Sil
  3. Ayfer Tunç'u ilk tanıdığım ve sevdiğim bir kitaptır. 1970'ler bizlerin gençliğinin geçtiği zamanlardır. Her konu bam telimize basar. elbette o günleri yaşamayanlar için fazla bir şey ifade etmiyor. bildiğim kadarı ile Ayfer Tunç Adapazarı'lıdır, o çevreyi daha çok anlatır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adapazrlı ve o çevreyi anlatıyor , yine dediğiniz gibi ben o zamanı yaşamamış olduğumdan hissetmem oldukça zor...

      Sil
  4. bende de var bu kitap, beklentim de seninkiyle aynıydı ama dediğin gibi ansiklopedi kıvamındaki anlatım tarzı yüzünden kitaba bir türlü başlayamadım, aslında bir giriş yapmıştım ama ilerlemedi, modumda değilim herhalde diyip başka zamana bırakmıştım, o gün bugündür erteliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu arada çok iştah kabartan fotolar koyuyorsun yav:) kitaplar 2. planda kaldı valla:)) ellerine sağlık, çok güzel görünüyorlar:))

      Sil
    2. :D teşekkürler, şu instagram sebep hep buna :D

      Sil
  5. tatlıları kendin yapıyorsan geçen ki cam kırıklarının yanındaki turtanın tarifine talibim :)
    ansiklopedimsiyse pek çekilmez sanki ama iyi dayanmışsın sen.. belki kendi döneminle karşılaştırma yapabilmek içinde dayanmış olabilirsin tabi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendi dönemimle kıyaslamak güzeldi , bir de ben pek kitap yarım bırakmam :D tarif kolay klasik elmalı kurabiye hamuru , harç aynı :d şekil olarak farklı sadece:D

      Sil
    2. wuhuu çok zekice :D :D tatlı yapma konusundaki yeteneklerimi(!) geliştirmek için arada tarif isteyebilir miyim :D :D
      ben bazen bırakırım-çok sıkılabiliyorum :D- yada bir kaç ay sonra kaldığımyerden tekrar başlayabilirim ama bu yarım bırakmak değil benim için..olgunlaşmasını bekliyorum :D :D

      Sil
    3. wuhuu çok zekice :D :D tatlı yapma konusundaki yeteneklerimi(!) geliştirmek için arada tarif isteyebilir miyim :D :D
      ben bazen bırakırım-çok sıkılabiliyorum :D- yada bir kaç ay sonra kaldığımyerden tekrar başlayabilirim ama bu yarım bırakmak değil benim için..olgunlaşmasını bekliyorum :D :D

      Sil
    4. ne zaman istersen canım, canının istediğini söylemen yeter , eğer denediğim bir şey ise , bakma şimdi çok uğraşmadığıma zamanında çokça çokça yapardım , şimdilerde herkes kilo kontrolü yaptığından evde yiecek kimse bulamadığımdan yapamıyorum, yapıyorum kendim yiyorum:D

      Sil
  6. kitap adından dolayı ilgimi çekmişti ama okumamıştım.. ben ansiklopedi tarzı anlatımları da seviyorum. okuyabilirim denk gelirse...

    YanıtlaSil
  7. ay ben bunu okudum ve bayıldım keyiften ya. yky baskısı. annemlerle teyzemlerle okudum her yerini. onlara sordum hepsinii. :) bi deee, ayfer tunç en sevdiğim zaten yaaaa :)

    YanıtlaSil
  8. bende vardı annem 61 doğumlu, ona verdim okuması için. çok sevmişti ben henüz okumadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimki de 62 'li :D ama yaşadığı kesim muhakkak çok çok farklı:D

      Sil
  9. bende de var aynı kitap, aynen katılıyorum yoruma, hikayeleştirme olmadığından ansiklopedi okur gibi bir his oluyor, oysa kitabın ismi ne kadar sıcak..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet isim çok sıcak bir hikaye olacağı hissi veriyor, :D

      Sil