29 Mayıs 2014 Perşembe

47-VE DAĞLAR YANKILANDI- KHALED HOSSEINI

Çeviri:Püren Özgören
1. Basım 2013 Eylül
410 Sayfa


Kitabı çıkar çıkmaz almama rağmen yeni okudum.

Her yeni kitaba başlamak için  okunacaklar rafına geldiğimde , gözümün içine baktığı halde, meraktan öldüğüm halde , daha önce okumadım.

İstedim ki bekledikçe demlensin , demini tam almış çay gibi tadı yerini bulsun.

Bir de ben  daha önceki kitaplarına vurgunum yazarın , çeviriden de eminim çok güzel bir şey geliyor.

Eğer ilk defa Khaled Hhosseını(Halit Hüseyin) okuyacaksanız bu kitabından başlayın derim.

Eğer ilk defa Uçurtma Avcısı'nı okuduysanız , ondan sonra okuyacaklarınızda hep kıyas yapacak ve asla tam olmuş gibi gelmeyecek size , ne kadar güzel olursa olsun.

Yazar ilk kitabında Everest'e çıkarmışsa , sonrakilerde hep bir eksik kalış hissi oluyor ben de .

Bu kitap ta öyle oldu, masalsı başladığından belki de.

Çünkü aslıda hayatın tam içinden , yüreğinizden yakalardı diğer kitaplarında ve bırakmazdı son satırına kadar.

Ortalarına doğru karakter fazlalığından mıdır , her karakterin ayrı bir hikayesi olduğundan mıdır , sonuna geldiğimde , tam olarak yetmedi kitap ya da fazla geldi.

Çünkü çok fazla karakterin hayatı anlatılan kitaplarda ben kahramanı arıyorum sürekli.

Hepsi kahramansa ya da hepsinin hayatı ayrı hikayeyse , başka kitaplara sarkması o karakterlerin daha makul gibi geliyor.

Bu kadar sızlandım ama kitabı beğendim , Bir Uçurtma Avcısı kadar değil ama yine anlatım olarak (çevirinin mükemmeliyetini de ekleyin buna) çok güzeldi.

Yine , yeni kitaplarını sabırsızlıkla bekleyeceğim.









24 yorum:

  1. ne kadar güzel anlatmışsın uçurtma avcısı okumak istediğim bir kitaptı fakat bir türlü sıra getirememiştim öyleyse dediğini dinleyip ilk önce bunu okumalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında nasıl anlatsam diye düşünüp durdum , yanlış yapmaktan , kitabı kötülemekten korkarım çünkü ben , belki ben öyle düşünmüşümdür çok beğenen çıkacaktır belki ben ona engel olurum diye düşünürüm , neyse , teşekkür ederim , Uçurtma Avcısı çok çok sevdiğimdir.

      Sil
  2. Bu kitabı sona saklayan herkes aynı şeyi söylüyor, diğerlerini okumayanlar bence de bundan başlamalı...ben de bunu sona bıraktığım için kararsızım okuyup okumamak konusunda...belki bir gün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki , değil mi , ilk kitaplarını okuyanlar genelde çok çok beğendiklerinden oldu böyle :)inş bir gün...

      Sil
  3. çıktığı gün almıştım, öyle deli gibi bekledim. okuduğuma asla pişman değilim. ama beklentim çok yüksekti, karşıladı desem yalan söylerim. o zamanlar ben de bloğumda yorumlamıştım, onu yazmak istedim, sevgiler..
    deli gibi heyecanlanarak alınmış, kapağına, arkadaki tanıtımına ölünmüş bir kitap. daha önce iki kitabına hayran olunmuş, beni perişan etmiş muhteşem bir yazar.
    çok etkileyici başladı, yine anlatım şahane, betimlemeler hayran kalınacak cinsten. ama ilk etapta dikkat çeken - çeviriden olduğunu sanıyorum- cümlelerde zaman sorunu. geniş zamanda anlatırken geçmiş zamana geçmiş örneğin. başlarda, anlattığı masalda dikkatimi çekti fakat masal anlatıldığı için kasıtlı yapmış olabileceğini düşündüm. ileride de pek çok kez karşılaşınca şaşırdım doğrusu.
    çok iyi bir başlangıç, içimi acıtmaya başladı, şimdi ne olacak da bizi nerelerde şaşırtacak, yüreğime nasıl bir kazık saplanacak. abdullah, peri, sabır, masume, pervane, nebi derken hikaye birden dağılıyor; yan karakterlerin hayatlarına, kim bence çok azı gerekliydi, fazlasıyla değinmiş, konudan acayip sapmış. idris, ikbal ve oğlu, markos, bunların hepsi kendi hikayeleriyle bambaşka bir romanın kahramanı olabilirlerdi bence. onlarla kıssadan hisseler yapmış sanki. oysa sadece hikayeden uzaklaştırdılar beni.
    peri'nin hayatında şoklardaydım. detaylara gömülürken birden jet hızıyla ve yine gereksiz ayrıntılarla peri torun torba sahibi oldu. yurtdışındayken kızının hasta olduğu bir bölüm var mesela, ben hala anlamadım neden yazmış. daha çok şey yazmamak lazım sanırım okumayanlar için, tamam durdum.
    böyle eleştiriler yazarken içim sızlıyor, yazara konduramıyorum, yine de diyorum okuttu kendini, kötü diyemem. ama kıyaslanamaz "uçurtma avcısı" ile, yanından geçemez "bin muhteşem güneş"imin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet , kötü demiyorum ben de ama gerçekten bu kitaptan en az 5 kitap daha çıkardı hem de bu hacimde, Çeviriden diye düşünmedim ben , Püren Özgören varsa çeviri de genelde çok iyidir kitap gözümde , zaman akışında sıkıntı var bence , ama belki teknik olarak böyle yazması gerekiyordur ya da özellikle kullanılmış bir şeydir bilemedim.okudum mu yorumunu bilmiyrum , google ladım aslında, çıkan bloggerların yorumlarına bakıyorum kitabı bloga koyduktan sonra:)

      Sil
  4. Umduğum gibi olmuş yorumun :) Yeni kitaplar için ben de sabırsızlanıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değişmemişim yani :)çok kıvrandırdı bu kitap beni ya, tü kaka da yapmak istemiyorum ki zaten kötü değil ama , işte o ama yaktı beni yaaa:)Bu arada bloguna yorum bırakmıyorum ama imrenerek takip ediyorum sayıyı :D

      Sil
  5. Beklentimi karşılamadı maalesef. Karakterlerin çoğu derinleştirilmeden öylesine havada kalmış,kopukluklar var,bağlanmamış.
    Uçurtma Avcısı ,Bin Muhteşem Güneşten sonra aceleyle bu kitabı yazmış yazar sanki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz telaşa gelmiş diyeceğim ama o kadar çok detay var ki kitapta , telaşa gelmemiş te anlatacağı çok şey varmış demek ve beklemek istememiş sanki , hepsini bir kerede anlatayım bitsin istemiş.:) Oysa kaç kitap çıkardı bu kitaptan...

      Sil
  6. Israrla hiç bir kitabını okumadım. Neyi ısrar ediyorsam onu da bilmiyorum =) O zaman ilk kitap ve dağlar yankılandı, ikinci olarak bin muhteşem güneş ve son olarak uçurtma avcısı okunmalı diyebilir miyiz ? =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de merak ettim şimdi bu ısrarın sebebini, belki çok methedildiği zaman hüsrana uğramaktan korkuyoruz, evet o sırala uygun bana göre ama bana göre mesela en iyisinden başlasam dersen sondan başa gitmelisin...

      Sil
  7. uçurtma avcısı filmini izlediğim için kitaplarıda okuma hevesim kayboldu.. ama umarım bir gün okurum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filmini de ben izlemedim ne yazık ki, büyük ihtimal kitaptan alacağım zevki vermeyeceğini düşündüğümden , ben de umarım bir gün izlerim :)

      Sil
  8. Uçurtma Avcısının vurucu etkisi olmamakla birlikte beğenmiştim bu kitabı. İçinde bulunduğum hormonal duruma da uygundu aslında, şimdilerde ikinci bir Uçurtma Avcısını kaldıramayabilirdim :)
    Hosseini yazsın, biz okuyalım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen , bütün söylediklerine katılıyorum o yazsın biz okuyalım çünkü gerçekten iyi yazıyor, :)

      Sil
  9. Sanırım henüz Uçurtma Avcısı'nı okumayan biri olarak şanslıyım, önce bunu okuyup bir kıyaslamaya girmeden zevk alabilirim anladığım kadarıyla :)

    YanıtlaSil
  10. Aynı duygularla okudum ben de kitabı. Uçurtma Avcısı'nın yerini asla tutamaz Bin Muhteşem Güneş'in de...
    Sevgiler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel ortak paydada buluşabilmek keyif aldığın konularda ...Sevgiyle hep...

      Sil
  11. Bence yazarın doruk kitabı,Bin Muhteşem Güneş.Bu kitabı okurken ben de aradığını bulamayan kervanına katıldım.Hani çok sevdiğiniz bir yemeği zevkle yemeğe başlar ve her kaşıkta bir şey eksik hissine kapılıp tekrar tekrar kaşıklarsınız ve ne olduğunu anlamadan yemek biter ya bu da öyleydi.Sonuna kadar hep eksik bir tadı hissettim ama ne olduğunu çözemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)yemek güzel benzetme olmuş , :)katılırım .Her ne kadar Uçurtma avcısını daha çok beğensem de...

      Sil
  12. üff annem de pek seviyo bu yazarı. okuycem hala. sen de sevmişsin mağdemsi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi ya , annenle yaşlar tutuyo mu ki acep , çünkü ağır kitaplar etkili , belki de hımm , gün mü yapsak annenle acaba , Halid Hüseyin günü::D

      Sil