26 Şubat 2014 Çarşamba

18-BAZEN HAYAT-SİNE ERGÜN

1. Basım 2012 - 92 Sayfa


Arka kapakta şöyle yazmışlar , hani aşağıdaki fotoğrafa tıklamak zor geliyorsa , 

"Bazen Hayat, öykücülüğümüzün en genç kuşağının dikkat çekici yazarlarından Sine Ergün'ün ikinci kitabı."

Buradaki ana fikir;
 bu kitabın , yazarın 2. kitabı olduğu fakat benim algım şu yönde , demek bugün kitap yazsam, en genç yazarlardan olacağım , oysa ben geç kaldığımı düşünüyordum , yaş 32 olunca , neticede ben de 82'liyim , yazar gibi.

Bu gereksiz ve uzun detaylardan sonra gelelim  kitaba.

Bu bir öykü kitabı.

İçinde 28 Öykü var , matematiği kuvvetli olanların hemen anladığı üzere öykülerimiz oldukça kısa.

Fakat detayları olan öyküler.

Yani kısa diye önemsememezlik yapmayınız.

Yazarın ilk öykü kitabı;

"Burası Tekin Değil 'miş.

Yani ismi o kadar hoşuma gitti ki , hemen koşup alasım var , fakat maalesef hemen koşup kitap alamıyoruz.

Bir de not , kitaba ismini veren hikayenin adı "Bazen Hayat", .
Yani ben öyle düşündüm :)


10 yorum:

  1. Sine'yi tanıyorum.oğlumun arkadaşı.Kitabını okudum.

    YanıtlaSil
  2. Her iki kitabını da okudum.Çok sade ve yaşamın tam da içinden öyküler var Bazen Hayat ta :)

    Sende yazabilirsin ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inş , istiyorum ne yalan söyleyeyim fakat her şeyin bir olma zamanı olduğunu düşünüyorum , henüz o evreyi tamamlayamadım ben zannımca...

      Sil
  3. hhey biliyorsun di mi. iki kitabını da okuyup yazdım ve çok çok seviyorum. bak bu yazarı, bir de alice munro'yu çok yakın buluyorum yazı tarzıma. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi ya senden mi aldım ismini acaba ki, notta düşmemişim ama , kesin sendendir, tenks:)

      Sil
  4. BAZEN HAYAT

    Sine Ergün

    Edebiyatımızın yeni isimlerinden Sine Ergün ve önümüzdeki yıllarda öne çıkacağı da belli. Bazen Hayat ikinci öykü kitabı 82 doğumlu öykü yazarının. 92 sayfalık kitapta 28 öykü var. Kısacık ve yalın öyküler. Öykülerin bazıları yarım sayfa, bir sayfa, bazıları 2-3, en uzun öykü ise 7 sayfa.

    Sıradan insanların sıradan hayatlarından bir an’lık kesitler sunuyor. Kahramanların hepsi kenter. Şehir yaşamından minik kesitler. Çok yalın bir dille üstünde hiç durmadan yazmış gibi öyküleri. Karşı karşıya konuşur gibi. Zaten karşılıklı kısa konuşmalara dayanıyor.

    Öyküleri bazen bir anlatıcı anlatıyor. Kim olduğu belli değil. Erkek veya kadın anlatıcı gündelik yaşamını anlatırken araya konuşmalar giriyor. Yazar sanki iki kişi konuşurken onları dinlemiş de yazmış gibi. Kısacık anlarda yapıldığı belli gözlemler hepsi. Bir dokunup geçiyor.

    Olduğu gibi hayatın önemsiz gibi görünen detayları. Bir kafede tanışan bir kadın ve erkek, intihar etmek isteyen bir kız, iki sevgilinin konuşması, hep bu çok önemli diyen bir kadın, nikah öncesi kuaföre giden iki kız, bir bar çalışanı, sürekli birilerinin hikayelerini dinlemek zorunda kalan biri, yere düşen yoğurtlu semizotunu arkadaşlarına yediren kadın, arkadaşlarından sıkılan kadın, kamyon şoförlerinin buluşması, sinek öldürmek, kırmızı ışıktaki meczup, sıkıntıdan balkondan atlayan biri, öylesine yaşayan insanlar, oje sürmenin zorlukları, sürekli sevgi önemli diyen yeni evli kadın, otobüs camındaki kelebek, hayatından pişman olan adam, bir ölüme tanıklık, etin pişmesi, kaza geçiren kedi, eve dönen ağabey, yemekli vagon sohbetleri, ilişki, sevgi isteği, sıkıntıdan Kaş’a giden kadın, hayattan bıkan insan, takside bitmeyen yol, karanlıkta uyanmak, gibi.

    Öykülerde genelde hayattan sıkılanlar var, farkında olmadan öylesine yaşıyorlarmış gibi hepsi. Durgun, sıkılan insanların yaşantılarını her şey çok normalmiş, başka türlüsü olamazmış gibi anlatmış yazar. Ancak bu sıkıcı hayatlar komik geliyor okuyana. Aslında hepimizin hayatı komik.

    Aynı cümle içinde iki farklı insan konuşurken, ikinci konuşmacının sözüne büyük harfle başlamış yazar. İlginç ve hoş bir deneme olmuş. Ayrıca, Amerikalı kısa öyküler yazarı Raymond Carver sevgisini de belirtmiş.

    Bazen Hayat, sürekli açıp herhangi bir öyküsünü tekrar tekrar okuyacağımız o iyi edebiyat ürünlerinden.

    Not:3/4

    YanıtlaSil