29 Mart 2012 Perşembe

30-SİYAH SÜT - ELİF ŞAFAK

Doğan Kitap
2007 Basım-303 Sayfa
81. Baskı

Bugüne kadar okuduğum hiç bir kitap beni anlatmamıştı....

Daha önce pek çok kereler söylemişliğim vardır; ben yazamam daha çok okurum.Ama yazsaydım, yazabilseydim kendimi , bu kitap çıkardı ortaya.

Gerçi Elif Şafak bambaşka bir şeyi, postnatal depresyonu, anlatmak için yazmış kitabı ama kitap kesinlikle bir otobiyografi.Yani kendini anlatmış.

Aslında yalan söyleyemem, ben otobiyografi sevmem pek, objektif bulmam yazarı kendini anlatırken.

Belki de bu sebepten yani kitapta Elif Şafak kendini değil , beni anlattığı için  çok sevdim.

İçindeki çelişkileri ufak , farklı kadınlarla ifade etmiş ya yazar , aslında benim kelimelere dökemediklerimin tam karşılıkları olmuş.
Bu arada anne olmanın , mükemmel olmakla aynı değerde görüldüğü halde aslında pek te öyle olmadığı, anne olmanın kusmukla, ağlamayla ister hazır, ister değil mücadele etmek olduğunu anlatmış ki sonuna kadar katılıyorum.AAa ne güzel erken anne olmuşsun diyenlere her zaman söylediğim şeydir , hayatımda ilk ve tek defa depresyona doğum sonrası girdim ...Bunu kabullendim ve ne zaman geçtiğini hatırlamıyorum ama kesinlikle hiç bir tedavi görmeden geldiği gibi kendiliğinden gitti , tıpkı Elif Hanım'daki gibi....

Çok net söyleyebilirim, bir kitap yazsa idim yaşadıklarımı anlatan , hayatımın en önemli olayını doğum olarak algılardım ve bu kitap çıkardı ortaya.

Çok kısa da bir alıntı:

"Ancak zamanı gelince , yani ben tamam olunca çıktım o kuyudan.İşin doğrusu bu.Nasıl ki 24 saat sürüyorsa bir gün yada 7 gün sürüyorsa 1 hafta ya da belli bir müddeti varsa güz mevsiminin ...Nasıl ki önceden belirlenmişse kaç günde çıkacağı kozadan ipek böceğinin ya da ne zaman boy verip açacağı toprağa ekilen bir tohumun....."



24 yorum:

  1. ben de çok severek okumuştum bu kitabı... Küçük kadınlara hayran kaldım ben de..

    YanıtlaSil
  2. Acaba diyorum şu yorum denetleme yazıları kalksa mı... Çoğu zaman yorum yazmaya imtina ediyorum :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya yorum denetleme kısmını kaldırmaya çalıştım ancak beceremedim, yardımcı olabilirseniz???

      Sil
    2. Ayarlar kısmından eski arayüze dönün...Ayarlar bölümünden yorum ayarlarına girin kelime doğrulamayı kaldır deyip kaydedin tekrar yeni arayüze dönün :))
      bu kadar Sevgiler

      Sil
    3. ne zamandır uğraşıyordum düzeltmek için bilemezsiniz, çok çok teşekkür ediyorum:))

      Sil
  3. Ben çok sıkılmıstım, sonra arkadasım okudu ve da hiç sevmedi. Ve sonra düşünüp anne olmadıgımız için anlayamayacagımız sonucuna vardık :) sanırım tespitimiz doğru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anne olduktan sonra nasıl sıkıldık diye düşüne bilirsiniz ama tabi herkes farklı , sevmeye de bilirsiniz:)Belki siz o mükemmel annelerden olacaksınız:))İnş...

      Sil
  4. hiç okumadım ben elif şafak kitaplarını:(((

    YanıtlaSil
  5. Öğrencilik yıllarımda okumuştum Siyah Sütü. Sevmiştim de, ama aradan zaman geçip de doğumdan sonra en derininden bir depresyona gireceğim hiç aklıma gelmemişti. Bir ara tekrar okumalıyım, kendimi görürüm galiba :)
    Hep söylüyorum ama ben Elif şafak'ın eski kitap kapaklarını daha çok seviyorum.. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Siyah_S%C3%BCt_Kapak.jpg bu daha zarifti bence)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet eski kitap kapaklar güzel gerçekten,...yapılabilecek pek bir şey yok, çok annenin derdi ama çaresiz..:)

      Sil
  6. Tek okuduğum Elif Şafak kitabıdır...Beğendimi hatırlıyorum epey olmuştur okuyalı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de beğendim:))hiç belli de etmem ama:))

      Sil
  7. Elif Şafak'ın neredeyse her kitabını okudum, Siyah Süt de en sevdiklerimden biri...Kadınlık Hallerini nasıl da güzel anlatır..

    YanıtlaSil
  8. hamileliğimden önce okumuştum, bana hiç bişey ifade etmemişti. Ama kesinlikle şimdi okumam lazım. Çünkü sayfaları anımsadığımda aynen dediğin gibi nasılda beni, nasılda bizi anlatıyor...

    http://berener.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  9. Bu arada seni çok tebrik ediyorum. Ne kadar çok okuyorsun. Okuma konusunda kesinlikle takipçinim, özentinim:)))

    YanıtlaSil
  10. eski kitap buuu.
    :)
    ne güzel bişi seni anlatması.
    bak işte senin oto olmayan bi biyografin var yaaa ne şanslısın.
    :)

    YanıtlaSil
  11. en kısa zaman da alıp okuyacağım kitap okumayı seviyorum yeni bi pencerem hayata kitaplar elif şafak 'ın o anlatım tarzı hoşuma gidiyor doğru yerde doğru cümleler yazıyor şimdi bu kitabı da çok merak ettim okuyunca neler kazandım anlatacağım sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. internette bi konula ilgili araştırma yaparken ve daldan dala atlarken sitenize tosladım.iyide karşılamışım.bu kitabını bende okudum güzel bir kitap. ama sizle film ve kitap zevklerimizin aynı olduğunu gördüm. takipçinizim bundan sonra.. benim bebişim henüz cok küçük (4.5 aylık) olduğu için sıkı bir okuyucu olamasamda size yetişmeye calışcam sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, Bebişinizi Allah bağışlasın...Çok sevindim duygu ve düşüncelerinizi paylaşmanıza , ve aynı beğenilere sahip olmamıza,keyifle her zaman beklerim:)

      Sil