28 Ocak 2012 Cumartesi

10.İki Darbe Arasında

İKİ DAREBE ARASINDA
İlginç Zamanlarda
-
İSKENDER PALA
Kapı Yayınları
231 Sayfa-2010 Basım
(17 baskı yapmış)


Açık olmak gerekirse tam bir İskender Pala hayranıyımdır.
Od
Katre-i Matem
Babilde ölüm İstanbul'da aşk
Şah&sultan
kitaplarını okumuş ve bilgi birikimine ve yazımına hayran kalmıştım ve hatta Od'da kendini aşmış diye   BURADA   yorum da yazmıştım.

Ve lakin yine kıymetli bir arkadaşımdan Pala kendinin yazmış , tv'de anlattı , al bi bakalım ne demiş yorumundan sonra, İskender Pala'nın otobiyografi'sini almıştım.İşte şu anda kafamda yüzlerce sorular olduğu halde kitap bitti.
Ben ki biyografi okumayı bu kadar çok severken iş otobiyografiye geldiğinde aynı hazzı neden hissetmem?
Açıkçası Sayın Pala çok güzel alıntılarla (82-96)yıllara yaydığı askerlik hayatını, karşılaştığı tutumları ve başına gelenleri anlatmış kitapta.Ben kendileri hakkında pek bir fikir sahibi de değilmişim bugüne kadar.
Kitap hakkında yorum yapmayacağım ama çok güzel alıntı sözleri var onları paylaşacağım.
Ve lütfen okumuş olanınız var ise siz de fikirlerinizi paylaşın .


ALINTIDIR...
"Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır."
J. Ortega y Gasset

"İnsanların %99'u sadece var olur, %1'i gerçekten yaşar."
Oscar Wilde

"Bedbaht ona derler ki elinde cühelanın
Kahrolmak için kesb-i kemal ü hüner eyler."
Muallim Naci

ARKA KAPAK
28 Şubat süreci… Hergün bir yığın hüsran…
Günler ilerledikçe dalgalar şiddetini arttırarak dövmeye başlamıştır. kalbinizin duvarlarını ve çaresizliğin sesi çığlık çığlığadır içinizde. Ateş düştüğü yeri yakar ve bir serçe olsun, gagasıyla bir damla su getirmez yangını söndürmeye…
İskender Pala bu defa pek bilinmeyen bir özelliğiyle, “asker kimliğiyle” karşımızda. Usta yazar 12 Eylül’ün hemen ardından başlayıp 28 Şubat sürecinde Yaş kararıyla son bulan Deniz Kuvvetleri’ndeki 15 yılın hikayesini içeriden okuma fırsatı veriyor.
(…) Acı günleri hatırlamak, insana tekrar acı verir elbette. Buna rağmen vaktiyle unutmayı çok zor başardığım o günleri şimdi yeniden hatırlamanın acısını yaşamaya cesaret etmem, sırf tarihe belge bırakma ve belki o savrulmuş insanların hala aramızda yaşadıklarına dikkat çekebilme amacına yöneliktir ve bu yüzden yazdıklarımın tamamı katıksız hakikattir.

14 yorum:

  1. Cok ilginc, Iskender Pala'nin bahsedilen askeri gecmisinden hic haberim yoktu.

    YanıtlaSil
  2. Benim de yoktu. İlk çıktıgı zamanlarda okudum bu kitabı. Geçen sene yanlış hatırlamıyorsam. Şaşırdım önce. Açıkçası otobiyagrafiler bana göre değil. Bi Od olsun Bi Katre_i Matem olsun edebi içeriği sayesinde rahatlatıyor beni ama bu öyle değil alelade yazılmıs bir günlük tarzında. Sevmedim :)

    YanıtlaSil
  3. bu yazar sırada ama daa başlayamadım kitaplarına.
    bugünkü kitap sevgisi yazımda adı geçti hatta.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. açık konuşmak gerekirse bu kitabından başlama derim, Şah ve sultan ya da Od tavsiyemdir:)

      Sil
  4. Şu an Şah Sultan kitabı elimde okuyorum. Askeri geçmişi oldugunu biliyordum, bir konuşma sırasında bahsedilmişti.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Kitap eylemcisi,
    bloguma hoşgeldiniz. Sizi de dostlar arasında görmekten onur duyacağım. Kitap konularımız farklı olmakla birlikte sizi izlemekten zevk duyacağım.
    Saygı ve sevgiyle.
    Not: İskender Pala bildiğim kadarı ile irtica sebebiyle ordudan atılmıştır. kitaplarını dikkatli okumakta fayda vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet bey, siz de hoş geldiniz, teşekkür ediyorum.
      Notunuz için teşekkürler. İskender bey, kitapta ekleri ile birlikte , ihraç kararına sebep disiplinsizlik suçu gösterilmiş diye belirtmiş ve YAŞ kararı ile ihraçlara mahkeme yolu talep etmiş ve kendi yaşadıklarını sonlara doğru güzel açıklayıcı cümleler ile "Bize altın takmanın haram olduğunu söyleyenler, altın yüzükle gezmekten gocunmadı" gibi cümlelerle ifade etmeye çalışmış.Ve evet dikkatli okunması gereken kitaplardan ki ben de üzerine çok fazla yorum yapmak istemedim postumda, okunmalı ve ona göre fikir edinmeli diye düşünüyorum...

      Sil
  6. Merhabalar,
    Ben de bir İskender Pala hayranı olarak bu kitabını okudum ve daha önce bilmediğim askeri geçmişine vakıf oldum. Geçmişe dair ve halen günümüzde yaşanan gerçekliği anlattığındanmıdır bilmem kitap hoşuma gitti, şaşırarak okudum. Diğer kitapları kadar şahane olmasa da kendisi hakkında bilgi edinmek amacıyla okunabilecek bir kitap.
    Okumaya, öğrenmeye devam =)
    Sevgiler saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler yorum için, OD'unu şiddetle tavsiye ederim okumadı iseniz...

      Sil
  7. Selam, İskender Pala'yı severek takip ederim. Daha önce de asker olduğunu biliyordum yalnız detayları kitap sayesinde öğrendim. Bu kitabını da ilk çıktığı zaman okumuştum yer yer kendini tekrarlamış olsa da yaşananlar öğrenmemiz acısından güzel bir kitap. Okunacaklar listesinde üstlerde olmasa da Od'u da en kısa sürede okumayı düşünüyorum. Eğer okumadıysanız Kitab-ı Aşk'ı tavsiye ederim.
    Bu arada bize de bekleriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en yakın zamanda okurum inş, teşekkürler, bu arada hoş geldiniz , ne demek biz de geliriz:)

      Sil