16 Haziran 2015 Salı

52- GECEYARISI ÇOCUKLARI- SALMAN RUSHDIE

Çeviri: Aslı BİÇEN
1. Basım 2000
492 Sayfa


"Anlatacak öyle çok hikaye var ki, bir sürü, birbirine geçmiş bir hayatlar olaylar mucizeler yerler rivayetler bolluğu, olanaksızla olağanın son derece yoğun bir karışımı! Ben bir hayat yutucusuyum ve beni tanımak için , bir tek beni tanımak için sizin de bütün hepsini yutmanız lazım."

"belki de insan büyük kalabalıkların arasında birey olarak kalmak istiyorsa kendini biraz groteskleştirmeli."

"Öğrendim ; hayatımın ilk dersi; kimse sürekli açık gözlerle dünyaya tahammül edemez."

"Bir tek hayatı anlayabilmek için bütün dünyayı yutmanız lazım."

"Soruyorsunuz: Bunlar on yaşında mı?

Cevap veriyorum: Evet, ama.

Diyorsunuz ki: On ya da neredeyse onbir yaşındaki çocuklar bireyin toplumdaki yerini tartışır mı?Ya da sermayeyle emeğin düşmanlığını? Tarımsal ve endüstriyel bölgelerin iç gerilimleri açıklanıyor muydu?Ya da sosyo-kültürel mirastaki çatışmalar?Dört bin günlük bile olmamış çocuklar kimliği ve kapitalizmin iç çatışmalarını mı tartışıyordu? Daha yüz bin saatlik bile olmamışken Gandhi ve Marxlenin'i, iktidarla iktidarsızlığı mı kıyaslıyorlardı?Kolektivite bireysellikle karşıtlaştırılıyor muydu? Tanrı Çocuklar tarafından öldürülmüş müydü? İddia edilen mucizelerin doğru olduğunu  varsaysak bile çocukların sakallı koca adamlar gibi konuştuklarına inanabilir miyiz?

Diyorum ki:Tam da bu kelimelerle konuşmuyorlardı; hatta hiç kelime kullanmadan, düşüncenin daha saf diliyle konuşuyorlardı; ama evet , temelde sözü edilen bunlardı; çünkü çocuklar yetişkinlerin zehirlerini akıttıkları kaplardır, bunu da bizim yerimize yetişkinlerin zehiri yapıyordu."

*******************

1981 Booker
1982 James Tait Black
1993 Booker of Booker

ile RUSHDIE'ye dünya çapında ün kazandıran kitaptır .

Hindistan tarihi ve politikasına eleşetirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan'da yasaklanmıştır.

Ben yazarla aslında 1988 yılında çıkardığı Şeytan Ayetleriyle tanışmak istemiştim .

Şeytan Ayetleri aynı zamanda yazara Humeyni tarafından ölüm fetvasının verildiği kitaptır.

Ne yazık ki nette hiç baskısını bulamadım , 2014 Beyoğlu sahaflar  fuarında gezinirken, tesadüfen bu kitabını gördüm , açıkçası o kadar çok okumak istediğim yazarın hangi kitabı olsa alacaktım ne ki bu kitabı olması daha da cazip geldi.

Çünkü hem yazarla bir kitabıyla tanışmak  hem de bu kitabın yasaklı  bir kitabı olmasını istiyordum.

Kitap gerçek bir mucize.


Dünyada  magic realism diye anılan bir tür. 

Kitap mı okuyorsunuz , film mi izliyorsunuz , hayal mı kuruyorsunuz yoksa düş mü görüyorsunuz belli değil.

Hindistan yakın tarihi hakkında da fikir ediniyorsunuz bu arada, pek çok bilinmeyen detayla.

492 sayfa olduğuna da bakmayın çok rahat 1000 olurmuş , mini mini puntolarıyla , hiç olmayan satır aralarıyla , asla yer verilmeyen kenar boşluklarıyla ve hatta arada unutulan noktalama işaretleriyle ciddi anlamda sığdırılmaya çalışılmış bu 492 sayfaya.

Otobiyografik kısımlar da var , hayal alemine yolculukları da , tarih te var içsellikte , kısaca kitapta yok yok .

Ve fakat asla kolay bir kitap değil , ne okunuşu ne de anlaşılabilirliği için bu tanımı kullanabilirim.

Sizi ciddi anlamda zorlayacak bir kitap istiyorsanız , kaçırmayın .







17 yorum:

  1. Bu kitabı çok sevmiştim... Okuyalıyaklaşık 15 yıl olmuş ama hala sahneleri, muhteşem anlatımları aklımda... Aslında ağırdır da biraz, öyle bulmuştum tabi o zaman aman zevkle okutmuştu kendini. Salman Rushdi'nin Harun ile Öyküler Denizi'ni deokumuştum. Ağır bir fantastik dil kullanıyor. Yine de edebiyatını çok iyi buluyorum... Çok zengin bir anlatım... Neresi gerçek neresi hayal karıştırıyosun...
    Bir de benim ülkelerinden dışlanmış edebiyatçılara bir zaafım var. Daha şefkatli, daha empatiğim onlara karşı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Kahve Yanı,

      gerçekten de tam olarak anlattığınız gibi kitap , ağır ama çok sevilesi. Benim de yasaklı kitaplara zaafım var , neden bilmem :D

      Sil
  2. tatilde miydin sen yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ deeptone,

      tatil kim ben kim yaa:D

      Sil
    2. kötü bişi yoktu o zaman de miiiiiiii :)))

      Sil
    3. yok yok , Kerem mezun oldu :D, okullar tatil oldu , kitaplar biraz zor okundu falan işte :D

      Sil
  3. Üniversiteye giderken okumuştum kitabı. Azıcık ağır gelmişti ama çok etkileyici aynı zamanda. Geçen yıl bir kez daha okudum hatta. Bazı kitapları yeniden okumak kitapta dikkat etmediğim detayları keşfetmemi sağlıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Saadet Uslu,

      evet aynen dediğiniz gibi azıcık ağır ama çok etkileyici gerçekten . Ve kesinlikle katılıyorum , bazı kitaplar birden fazla kez okunmalı.Çünkü zaman insanın algısı üzerinde gerçekten etkili. Teşekkür ediyorum yorum için.Sevgiyle.

      Sil
  4. Ben de Şeytan Ayetlerini okumak istemiştim neden bilmem olmadı, başka bir kitabını okuyayım diye düşündüm o da olmadı :) Salman Rushdie'yi bir türlü denk getiremedim :( bakalım kısmet :) elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Gül Akça,

      Şeytan ayetlerinden vazgeçmedim ben hala , bir gün mutlaka , belki bu yıl ki fuarda ona denk gelirim kim bilir , :D evet aslında kısmet bazı işler gerçekten , inş okursunuz ama gerçekten çok farklı.:D Yorumunuz için teşekkürler, sevgiyle...

      Sil
    2. Bu tanıtımı bana gönderdiğiniz iyi ve komik oldu ben kendi yazımı yazarken Rushdie'yi hiç okumak istemedim diye düşündüm ama demek ki istemişim:)) Kendi yazımı düzelteyim bari:)) Bu roman güzel görünüyor, deneyeyim ama bakalım ne zaman. Sevgiler:)

      Sil
    3. Gül Akça ,
      sizin yorumunuzdan anladığım kadarıyla anlatım şekli /türü (magic realizm ) sizi rahatsız etmedi , şu halde bundan sonraki okumalarınız için diyebilirim ki seversiniz :D Enteresan bir tür , bir de tabii yazarın yaşadıkları ve yasaklılar arasında olması her zaman dikkatimi çekmiştir:D bu arada bu kadar okuyunca normal o kafa karışıklıkları :D zaman en büyük sorunumuz , okunacak çok kitap var ama okumaya zaman yetmeyecek bir türlü :D bu da iyi mi kötü mü hala anlamlandıramadıklarımdan :D keyifli okumalarınız olsun D:

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. @safransarı,

      hangi mevzuda , kime çok merak ettim :D

      Sil
  6. Bu kitabı bir kaç ay once okumaya kalktım ama yarım biraktim 250 sayfa civarında, neden bilmiyorum belki de zamanı gelmemişti daha:)

    YanıtlaSil
  7. ben de şeytan ayetlerini çok merak ediyorum, onu henüz bulamadım ama "ayakların altındaki toprak" kitabını denk gelip almıştım, sırada bekliyor:)
    mimledim seni bu arada:)

    YanıtlaSil