2 Haziran 2015 Salı

50-SONUNCU -TAHSİN YÜCEL


1. Baskı 2010
330 Sayfa


Öyle bir kitap düşünün , öyle bir kitap ki; tek büyük harfi ilk tümcesinin başında , tek noktası ise 24.718 'inci sayfasının sonunda olsun. 

Yazılması 40 yıl alsın.

İsmi de Serencam olsun.

Sonuncu; Serencam'ı   , yazarının ve çevresindekilerin hayatlarını anlatmakta ama ne anlatım.

Bir kere kitap 330 sayfa ama rahat 660 sayfa da olabilirdi çünkü puntolar oldukça küçük ve sayfalar bir hayli tutumlu kullanılmış. Bu hem beğendiğim hem de okurken beni zorlayan bir düzen.

Kitabın geçtiği tarihler de sanıyorum 1950 ve 60 yıllar olabilir , büyük bir Fransız hayranlığı ve Hariciyeci dededen kalma malların satılarak bir mirasyedi hayatı sürülmesinden edindiğim kanı bu.

Kitaplara şekil açısından yaklaşılması ; Serencam'ın bir türlü tam olarak okunamamasına- yani başlayıp tamamını okuyan kimse yok kitabı-   rağmen bütün dünyada görsel olarak ilgi çekmesiyle anlatılmaya çalışılmış.

Tahsin Yücel 6 ayda yazmış kitabı.

Türkçeye hakimiyeti , bazen gerçekten karakterlerdeki bezginliği hissettirmesi harika.

Üslup ve işleyiş hemen her klasikte olduğu gibi ağdalı fakat vazgeçilemez.





37 yorum:

  1. Kitap roman sanırım. İlginç bir kitaba benziyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Abdullah Özer,

      kitap roman ve evet enteresan bir kitabı konu alan ilginç bir kitap :D

      Sil
  2. Ben de tam anlayamadım, Tahsin Yücel'in ailesini anlatan bir kitap veya anı kitabı gibi aklımda kalmış, ama sizin yazınızdan sanki roman gibi de duruyor, tam olarak hangisi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül Akça,

      kitap roman Gül Hanım, kapakta da yazıyor zaten , ailesinden bir şeyler barındırıyor mu emin değilim açıkçası fakat kimler okumuş ve ne düşünmüşler diye baktığımda pek o tür bir söyleme rastlamadım , bir röportajında kitap için araştırma yapmadığını ve 6 ayda yazdığını okudum , kafasında olan ve ülkemizde kitaba bakış üzerine yazmak istediklerini derlemiş gibi algıladım ben.

      Sil
    2. Ben başka bir kitapla karıştırdım herhalde :) açıklama için teşekkür ederim... ben Tahsin Yücel'i çok severim ayrıca madem roman hemen bakacağım :)

      Sil
    3. karıştırmak çok normal o kadar çok kitap okuyoruz ki , olabiliyor bu tip karışıklar. rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana , umarım beğenirsiniz :D

      Sil
  3. Çok merak ettim, mutlaka okuyacağım yazdım kafama :)

    YanıtlaSil
  4. Tahsin Yücel'in Gökdelen kitabı favorimdir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @kelebenk,

      üzülerek söylüyorum henüz ilk Tahsin Yücel kitabım , sonuncu, ama notumu alıyorum belki 2.si gökdelen olur :D

      Sil
  5. yine çok güzel bir tanıtım,ilk defa duydum bu romanı:) Okunası buda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Kitap Cumhuriyetim ,

      gerçekten okunası bir kitap her ne kadar okuması zor olsa da :D

      Sil
  6. tahsin yücel iyi çevirmen ya bi kitabını da okumuştum. ama bak senin burda ne dediğini anlamadım ki. sonuncu ne serencam ne hangisi klasik ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonuncu tahsin Yücelin yazdığı benim yukarıda tanıtımını yaptığım kitap, serencam ise bu kitapta konu edilen kitabın ismi , yani Tahsin Yücel Sonuncu isimli romanında , Serencam adlı bir kitabı konu etmiş , klasik olan Sonuncu tabii ki :D Is it, ok?

      Sil
  7. hımmmm sonuncu klasik demek valla bilmiyoduuum peki o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @deeptone , bna göre klasik olabilecek bir kitap aslında :D evet bu tanım daha doğru oldu sanki :D

      Sil
    2. hımmmm tamam o zaman bak şimdi anladım. eh zamanla anlarız bakalım klasik olacak mıııııı :)

      Sil
    3. biraz bekleyelim bakalım nasıl olsa buralardayız hep :)

      Sil
    4. potansiyeli var benim gözümde ama çok yeni ki henüz , 2010 da çıkmış , klasik kabul edilir mi ki hemen ya da biz görebilir miyiz onu bilmiyorum :D
      Bir de deep ya ben bir şey istemek var senden ama , nasıl desem ki , han şu en son pasladığın mim var ya , yapmasam onu , valla dünden beri aklımda , Dilek te göndermiş ama sanırım yapamayacağım , kusuruma bakmazsın demi ??:)

      Sil
    5. ay yapma ayol raat ol :)))

      Sil
    6. çok hızlısın ya , ben yorumu düzeltene kadar cevabın gelmiş :D

      Sil
    7. piki ayolcuğum , tişikkür ederim :D

      Sil
    8. aslında yapmak isterim de çok ifşayım burada belki başka bir platformda bu mime benzer bir şeyler yazılabilir ...:(

      Sil
    9. bir tenks yani iki postta görünen yorumlar var ya mesut bahtiyar ediyor beni , hiç bir kitap yorumumda bu kadar mesaj yok :D tenkyou

      Sil
  8. hah haaaaa :)))) ay yaparız başka yazılarına da doldururuz yaaaaa ayolcuğum köpeğin olsun yorum yaaaa (dizilerde böle diyolar, büssürü dizi izliyom ya) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @deeptone,

      valla mı , aslında biliyorum senin dizi izlediğini postlarında da yer veriyorsun :) aaaa sahi izledin mi kaba kurgu'yu :D

      Sil
    2. kara ekmek serçe sarayı med cezir izliyom şu anda. kardeş payı bitti. yazlık dizi de seçcem. çilek kokusu ile kiralık sevgili izlicem :) kaba kurgu listemde sıraya girdi. izlicem. dün gece şiddet güzeli adlı filmi izledim işte :) şimdi de refik durbaş şiirleri okuyom. yakında yazarım hepsisinii :)

      Sil
    3. ya dur ji sub'un bir filmi daha var , aslında yerlisi de yapılmış ama ben bunu sevdim , hatta daha önce izlemiştim bugün bir daha izledim , hatta biraz sanki başka dilde aşkı andırır tarafları var , aparmış olabilirler :D dur dur adı neydi , Only You / Always / 2011 / Güney Kore , bakalım sevecek misin sen de :D bu arada başka dilde aşkı sevmiş miydin , konuşmuş muyduk bunu ya , ben kimle konuşmuştum ki bu filmi :)

      Sil
    4. only you/always adını biliyom hani ağlak film de mi ooo yaaa :) başka dilde aşk seninle konuşmadık ama ben çok severim. çünkü mert fırat en sevdiğim zaten. :)

      Sil
    5. evet ya biraz ağlak tarafı var , aslında yerlisi başka dilde aşk değil , aynısının tıpkısı çekilmiş ben sadece başka dildeki hissiyatı verebilmiş manasında , ben de mert fırat çok severim ya , hatta fazla severim , başka dilde aşk harika bir film bence Türk filmleri içinde son zamanlardaki en iyi film fakat kıymeti bilinmiyor , bir Issız adam kadar bile olamadı , bana göre ondan çok çok daha güzel ki :D ilksen başarır ile muhteşem şeyler yapıyor bu çocuk ya , bence günümüzün en iyi iş çıkaran çifti onlar :D

      Sil
    6. ay dur yerlisi özcan denizgi galiba sanki öle bişiydi :) mert fıratın atlıkarınca izledin mi ayyyy konu çok kötü yaa :) mert hep iyi zaten. kendisi de iyi biri yaaa. onlar haluk bilginerin yanından ayrıldı kadıköyde, onur ünsal filan işte yeni tiyatroyu kurdular onbir kişi. ilksen ile sevgili idiler de şimdi arkadaşlar sanki. mert terbiyeli bilinçli filan işte. benim de favorim. serçe sarayında oynuyooo. bi de alican ulusoy favorim işteee :)

      Sil
    7. atlıkarınca , izledim tabii, mert fırat olan her filmi izledim , ama en güzeli başka dilde aşk gözümde , kaç kere izledim ben o filmi yaa, anladım yine izleyebilirim , alican ulusoy kim ki ? özcanın ki başka ama ya bu başka film ki :( senin dediğin kız hafizasını kaybediyor , yok bu o değil ki :D

      Sil
  9. yazardan "kumru ile kumru " kitabı listemdeydi, buna da bi bakiim o vakit:) yazılar küçük olunca ben de çok zorlanıyom ama yaa!:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @kitap sevinci,

      gerçekten zorluyor , enim de sırada 'aykırı öyküleri ' var :D

      Sil
  10. tahsin yücel okumak istediklerimden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @maviye iz süren,

      kesinlikle okumalısın diyebileceklerimden biri Tahsin Yücel :D

      Sil