9 Ocak 2015 Cuma

3-DELİLİĞE ÖVGÜ- ERASMUS

Çeviri:Prof. Dr. Çiğdem DÜRÜŞKEN
1. Baskı 2014
263 Sayfa

Stoacı tanımlara göre bilgelik akılla yönetilmekten başka bir şey değil ; oysa delilik tutkuların buyruğuyla yönetilmektir; Iuppiter, insanoğlunun yaşamı tümüyle kederli ve acımasız geçmesin diye akıldan çok ne kadar tutku bağışlamış demek ki? Kıyasladığınızda , adeta kumsalda bir kum tanesi .Dahası aklı kafanın daracık bir köşesine sığıştırmış, bedenin kalanını tutkulara bırakmış.Sonra tek başına duran karşısına zorba mı zorba iki tiran dikmiş; birisi gönlün kalesini ve yaşam pınarı kalbi ele geçiren öfke, diğeri en aşağı uzvuna kadar her yanına hükmeden şehvet. Bu iki askeri güç karşısında aklın ne kadar sağlıklı kalabildiğini insanların sıradan yaşamı bize yeterince kanıtlar; akıl yapabileceği tek şeyi yapar ve boğuk boğuk bağırır; görgü kuralları vazeder ; o zaman bu ikisi kralların eline idam ipini tutuşturup git kendini as dercesine iğrenç şekilde çığlık çığlığa bağırır, ta ki yorgun düşen kral savaşı bırakıp da teslim olana kadar. Ana erkek dediğin dünya işlerini yönetmek üzerine doğduğundan , doğa ona bu bir nebze akıldan biraz fazlasını vermek zorunda  kalmıştır; sağlam bir karar almak için başka her konuda olduğu gibi bu konuda da bana başvurunca , doğrusu ben de adıma yakışır bir karar verdim: Erkeğin yanına bir kadın verilmesini istedim , şüphesiz budala ve sersem bir yaratıktır bu , ama eğlenceli ve tatlı ; deliliğiyle erkeğin o sert mizacını yumuşatabilir ve sevimli hale getirebilir.

***************

Erasmus denince şimdilerde aklımıza, üniversite öğrencilerine başka ülkelerde eğitim hakkı veren bir değişim programı geliyor.

Oysa IV. yy. hümanistlerinden biridir kendisi .İncil derlemeleri , Latince-Yunanca çevirileri ve Thomas More'la arkadaşlığıyla tanınmıştır o dönem.

Hatta benim bugün okumuş olduğum kitap olan Deliliğe Övgü , More'un ismine de bir göndermedir.

Kitabı okumadan önce bilmelisiniz ki, eğer Yunan tanrılarına ilginiz yok ise kitap sizi sıkabilir.

Her ne kadar Çeviri ve dipnotlar fevkalade olsa da ...

Fakat azıcık bile ilginiz varsa , inanılmaz keyif alacaksınız kitaptan.

Yukarıdaki alıntı sadece üslup hakkında ufacık bir ipucu versin diye .Yoksa feminizmi kışkırtmak falan değil amacım :D

Bir de bu kadar uzun zamanda Dünya'da ne kadar az şeyin(ya da hiçbir şeyin) değişmemiş olduğunu görüp kahrolacaksınız.


14 yorum:

  1. sevgili erasmus bizlere budala derken nasıl feminen damarlarım kabarmasın kitapeylemciğim :( vay hain..
    ama güzele benziyor sanki dili.. ama kadınları küçümsemiş..yetmemiş erkekleri övmüş o.O
    bilemedim şimdi..kitabı alıp başında sinir krizi geçirmeyeyim :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu aslında iceberg gibi bir paragrafın giriş kısmı , sonunu okumadan karar vermemek lazım.. Dil iyi yalnız,i dil güzel :D

      Sil
    2. ah şu ön yargılar :)
      ucuzsa alırım belki :D :D

      Sil
    3. :D al , şimdi değilse bile vakti geldiğinde okursun umarım :D

      Sil
    4. yeni sipariş şeysime ekleyeyim bunu da :) olmadı kitaplıkta olgunlaşır, öyle okurum :D

      Sil
  2. Erasmus'un biyografisini okuduğumda bu eseri de okumak istemiştim ama bir türlü kısmet olmadı... yorumunuza bakarak yeniden değerlendirmeliyim... teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değerlendirmenizi isterim gerçekten , okumak lazım dedirten bir kitap çünkü hem de sizin gibi kitapsever ve okur birinin kaçırmaması lazım diye düşünüyorum :D sevgiyle...

      Sil
  3. Üniversite zamanında Thomas More'un Ütopyası ile birlikte aldığım. Trabzon- İstanbul yolunda okuduğum bir kitaptı. Fakat kitabın içeriği hakkında hiç bir şey aklımda kalmamış. Halbuki Ütopya, Güneş Ülke, Hükümdar gibi aynı zamanda okuduğum kitaplar aklımda ama bu kitap yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hatırlama açısından , çok çok Yunan Tanrıları geçiyor kitapta :D hatta onların üzerine kurulmuş bir düşünceler silsilesi diyebilirim , bazen kitapların akılda kalması bile zamana bağlı ya da sizi etkileme düzeyine :)

      Sil
    2. Yunan kültürü ve tarihi hakkında gerçekleri öğrenince artık onlarla ilgili şeylere ufacık bir ilgim kalmadı açıkçası.

      Sil
    3. :D o zaman yapılacak çok bir şey yok, okunacak çok kitap var daha :D

      Sil
  4. okudum be çok önemliiii kiiii ivit keyifli tibi :)

    ay bak ne dicem kış geldi ya gecede bi tane kitap bitiyo hangi birini yazcam biloka yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama yaa , yaz ki ama ya, ben hep not alıyorum ki senin kitaplardan .. diişik şeyler öğreniyorum , lütfeeeeennn..:D

      Sil