23 Eylül 2011 Cuma






KARADEDELER OLAYI








Bir Sinema Günü daha ve bu defa yerli bir korku filmi, belgesel tadında.Karadedeler Olayı Ocak 1989 'da gazetelerde K.'ilinin D. Köyünde cinler göründü haberini araştırmaya giden bir gazetecinin, köydeki çekimleri ve daha sonra köyde yaşayan bir çocuğa kamerasını vermesi ve çocuğun çekimlere devam etmesiyle çekilmiş filmlerden oluşuyor.
Filmde; gerçek bir olayın anatomisi olduğu da belirtiliyor.
Tabi ne kadar gerçek o da tartışmalı , bana kurmaca gibi geldi:) .Çünkü köylüler hiç şive kullanmamış , oysa Türkiye'min bütün köyleri kendilerine has şiveleriyle bilinir.Arkadaşım Fİlmde geçen mekanları Düzce'nin köylerine benzetti (tabi köyde sürekli fındık yemeleri de buna etki etmiştir:) ancak benim vikipedi'de olayın geçtiği yerle ilgili bulduğum bilgiler şöyle:
''Film içerisinde olayın geçtiği yer hakkında açık bilgi verilmemektedir. Mekân ve kişi adlarının sansürlenerek verildiği filmde olayın geçtiği yer "K... ilinin L... ilçesinin D... köyü" olarak verilmektedir. Türkiye'deki yerleşim birimleri içerisinde "K" harfi ile başlayan iller incelendiğinde "L" harfi ile başlayan bir ilçenin bulunduğu tek il Kırklareli'dir. Kırklareli'ndeki bu ilçe ise Lüleburgaz'dır. Lüleburgaz'da ise "D" harfi ile başlayan iki köy bulunmaktadır. Bu köyler ise Davutlu ve Düğüncübaşı'dır.[5] Ancak filmin yayınlanan ikinci fragmanında yer alan gazete kupürleri incelendiğinde ve sansürlenen karakter sayısı göz önüne alındığında bu köyün Davutlu olduğu anlaşılmaktadır.''
Bu bilgilere göre olayın gerçek olma ihtimali ve Kırklareli'nde geçmiş olma olasılığı oldukça fazla.Memleketim diye söylemiyorum ,  bu tip hikayeler her zaman anlatıla gelmiştir.

Uzunca bir aradan sonra (yaz tatili) yeniden, Sinema Gün'lerine dönebilmek oldukça keyifliydi.Arkadaşlarımı, patlamış mısır kokusunu ve filmden sonraki paylaşımları , muhabbetleri ve çay keyiflerimizi özlemişim...

2 yorum: